BLOG Kruidvat

Hoe vaak moet je je insmeren met zonbescherming?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 27/05/2020
Header_

Smeren, smeren, smeren

Als je de zon in gaat, wil je je huid natuurlijk goed beschermen. Zo voorkom je schade aan je huid, zoals zonverbranding. Maar hoe vaak moet je jezelf eigenlijk insmeren om goed beschermd te zijn? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Elke 2 uur smeren is een must

Eigenlijk is het antwoord op de vraag hoe vaak je je moet insmeren heel simpel: elke 2 uur. Als je goed voorbereid de zon in wilt, is het belangrijk om je ‘s morgen direct al goed in te smeren. Smeer je lichaam goed in met een zonbeschermingsproduct en vergeet ook je gezicht niet. Gebruik hiervoor een speciale zonnecrème voor je gezicht of een dagcrème met SPF.

Hiermee heb je een goede basis voor een dagje in de zon. Maar om je huid de hele dag te beschermen, moet je je elke twee uur opnieuw insmeren. Als je bijvoorbeeld zweet of gaat zwemmen, beschermt je anti-zonnebrand namelijk minder goed. Om er zeker van te zijn dat je langdurig beschermd bent tegen de zon, moet je je dus regelmatig opnieuw smeren.

Smeer royaal

Naast elke twee uur smeren, is het ook belangrijk om jezelf lekker dik in te smeren. Als je te zuinig bent met smeren, is de zonbeschermingsfactor lager dan op de verpakking staat aangegeven. Het advies van dermatologen is om vier theelepels zonnecrème voor je armen en benen te gebruiken, twee voor de rest van je lichaam en een half theelepeltje voor je gezicht.

Let er goed op dat je elk plekje van je huid insmeert. Vaak vergeet je bijvoorbeeld je oren of voeten. Laat je zonbescherming na het insmeren goed intrekken. Dit kost ongeveer een half uur. Alleen dan krijg je de beste bescherming tegen uv-stralen.

Beschermt waterproof zonbescherming langer?

Ga je op een zonnige dag naar het zwembad of strand? Gebruik dan een waterresistente zonbescherming. Deze beschermt je beter als je het water in gaat. Maar ook deze zonbescherming moet je wel altijd royaal aanbrengen, goed laten intrekken en elke twee uur opnieuw gebruiken. Een waterproof zonnecrème werkt namelijk niet langer dan een ‘normale’ zonnecrème.

Moet je je huid ook insmeren als je al bruin bent?

Als je al een lekker bruin kleurtje hebt, is het nog steeds nodig om je huid te beschermen tegen de zon. Je huid heeft dan wel een eigen beschermingslaagje opgebouwd, maar dit is slechts vergelijkbaar met een zonbeschermingsfactor 4. En dat is niet genoeg.

sfeer

Is het nodig om je elke 2 uur in te smeren als je in de schaduw blijft?

Ook daarop is het antwoord volmondig ‘ja’. Uv A-stralen komen ook onder je parasol of door glas heen. Op een zonnige dag moet je je daarom altijd goed beschermen, ook als je maar weinig in de felle zon komt. Door jezelf regelmatig in te smeren weet je zeker dat je altijd goed beschermd bent, wat je ook gaat doen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Wat voor speelgoed neem je mee op vakantie?
close

Next

Deze 4 tips helpen reizigerstrombose te voork...