BLOG Kruidvat

Deze 4 tips helpen reizigerstrombose te voorkomen

Read time: 2 minutes
Posted on: 08/06/2020
Header_Deze 4 tips helpen reizigerstrombose te voorkomen

Wat kun je doen om trombose tijdens een lange reis te voorkomen?

Als je een lange auto- of vliegreis maakt, zit je vaak voor langere tijd stil. Omdat je dan niet of nauwelijks beweegt, loop je het risico op reizigerstrombose. Hier ontdek je wat dit precies is en hoe je het voorkomt.

Wat is reizigerstrombose?

Tijdens een lange autoreis naar jullie vakantiebestemming zit je vaak stil, zeker als je niet rijdt. En omdat je op een gegeven moment ook op je bestemming wilt zijn, besluiten jullie die laatste pauze over te slaan en door te rijden. Maar dat is niet goed voor je benen. En als je met het vliegtuig reist, is dat al niet veel beter. Je maaltijden worden bij je stoel bezorgd, de films staan op het schermpje voor je en slapen doe je ook gewoon op je eigen plekje. Ongemerkt zit je zo uren stil.
Doordat je normaal gesproken je voeten en kuiten regelmatig beweegt, wordt de bloedstroom in je benen ondersteund. Maar omdat je tijdens het reizen vaak lang stilzit, wordt dit proces vertraagd. En door je zittende houding worden de aderen in je knieholte afgekneld. Dat alles kan ervoor zorgen dat er een bloedstolsel ontstaat en dat noem je reizigerstrombose.

Zware benen tijdens een lange reis

Reizigerstrombose ontstaat doordat de veneuze kuitspierpomp in je benen niet (goed) meer werkt. Het bloed wordt dan niet goed meer rondgepompt. Je merkt dit vaak aan je benen. Ze voelen zwaar aan en lijken ‘vol’ te lopen. Symptomen hiervan zijn:

  • Je benen voelen warm aan
  • De huid van je benen kleurt rood, paars of blauw
  • Je benen doen pijn als je zit, loopt of staat
  • Je benen voelen gespannen aan en kunnen opzwellen
  • Je ziet plotseling de aderen op je benen

Hoe voorkom je reizigerstrombose?

Gelukkig kun je wat doen om reizigerstrombose te helpen voorkomen. Wij hebben de beste tips hier voor je verzameld:

  • Drink voldoende. Dehydratatie is een risicofactor voor reizigerstrombose. Drink geen alcohol of koffie want die werken vochtafdrijvend.
  • Doe elk uur wat rek- en strekoefeningen met je kuit.
  • Ga elke twee uur, als het kan, even een stukje lopen.
  • Draag compressiekousen tijdens een lange reis.

SolvaCare compressiekousen

De compressiekousen van SolvaCare hebben een specifiek drukprofiel. Dit zorgt ervoor dat de bloeddoorstroming in je benen wordt verbeterd. De druk bij je enkel is hoger dan bij je knie, waardoor het bloed terug naar boven wordt geholpen. En dat gaat dat zware gevoel in je benen tegen en kan helpen reizigerstrombose te voorkomen. De kousen stimuleren ook je lymfesysteem waardoor je enkels minder vocht vasthouden.
De compressiekousen zijn verkrijgbaar in vier maten. Aan de hand van de omvang van je enkel bepaal je heel eenvoudig je maat.

Sfeerbeeld -Deze 4 tips helpen reizigerstrombose te voorkomen
close

Previous

Hoe vaak moet je je insmeren met zonbeschermi...
close

Next

7 tips voor de ultieme staycation