BLOG Kruidvat

Bescherm je tegen de zon met de juiste SPF!

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 27/05/2022

Kies de juiste SPF om je te huid te beschermen tegen de zon

Of je nu een donkere of een lichte huid hebt, iedereen kan verbranden. Het beste wat je daarom kunt doen is jezelf insmeren met een anti-zonnebrandcrème, of kortweg zonnebrandcrème met SPF. Maar welke SPF heb je eigenlijk nodig? Om de juiste bescherming voor je huid te vinden, moet je weten welk huidtype je hebt. In deze BLOG leggen we je alles uit over SPF en welke factor het beste past bij jouw huidtype.

Wat is SPF?

The main question: wat betekent SPF precies? SPF staat voor Sun Protection Factor; oftewel de zonbeschermingsfactor. En wat is een goede dagcrème met SPF? Er zijn crèmes met verschillende factoren te koop in de winkel. De meest voorkomende zonbeschermingsfactoren zijn:

• SPF 15
• SPF 30
• SPF 50

Deze getallen geven de hoogte van de uv B-bescherming aan. SPF 15 houdt ongeveer 93% van de uv B-straling tegen, SPF 30 blokkeert rond de 97% en SPF 50 houdt ongeveer 98% tegen.

Welke SPF past bij je huidtype?

Als je benieuwd bent welke SPF je nodig hebt, dan is het goed om met twee dingen rekening te houden: de zonkracht op die dag en je huidtype. In Nederland schijnt de zon over het algemeen niet zo krachtig als in landen zoals Spanje of Turkije. Op een normale dag in Nederland is factor 15 vaak voldoende. Op zonnige dagen, of dagen waarop je lang blootgesteld wordt aan de zon, is het verstandig om de SPF af te stemmen op je huidtype. De huidtypen zijn onderverdeeld in vier groepen:

• Huidtype 1
• Huidtype 2
• Huidtype 3
• Huidtype 4

Huidtype 1: wordt niet snel bruin

Heb je een zeer lichte huid, sproeten, rood of lichtblond haar en lichte ogen? En word je helemaal niet bruin? Dan heb je huidtype 1. Je verbrandt dan zeer snel. Bij huidtype 1 gebruik je op normale dagen het beste een zonnebrand met beschermingsfactor 20-30. Bij zonnige dagen of dagen dat je lang blootgesteld kan worden aan de zon wordt factor 50 aangeraden.

Huidtype 2: wordt langzaam bruin

Heb je een lichte huid, blond haar en lichte ogen? Verbrand je snel, maar word je wel langzaam bruin? Dan heb je huidtype 2. Bij huidtype 2 gebruik je het beste een zonbescherming met minimaal beschermingsfactor 15+. Bij zonnige dagen is het verstandig om je minimaal in te smeren met factor 30, maar factor 50 beschermt je langer. Gebruik factor 50 bijvoorbeeld op je gezicht.

Huidtype 3: wordt makkelijk bruin

Heb je een licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar en vrij donkere ogen? Verbrand je niet snel en word je gemakkelijk bruin? Dan heb je huidtype 3. Bij huidtype 3 gebruik je het best een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 15. Bij warme dagen wordt aangeraden om factor 30 te smeren.

Huidtype 4: is van nature getint

Heb je van nature een getinte huid, donker haar en donkere ogen? Verbrand je bijna nooit en bruin je heel goed? Dan heb je huidtype 4. Bij huidtype 4 gebruik je het beste een zonnebrand met beschermingsfactor 10-15. Bij zonnige dagen kun je ervoor kiezen om een hogere factor te gebruiken.

Wat is een goede dagcrème met SPF?

Er zijn tegenwoordig dagcrèmes te koop met een zonbeschermingsfactor erin. Hiermee sla je twee vliegen in een klap, omdat je je huid niet alleen verzorgt, maar ook beschermt tegen verbranding. Draag je make-up? Dan is het slim om na je huidverzorgingsroutine en voor je make-up een laagje zonnebrandcrème op te smeren. Wil je nog meer weten over make-up en zonnebrand? Lees dan ook deze blog.

Zonbescherming voor de gevoelige (kinder)huid

Elke huid reageert anders op zonbeschermingsmiddelen. Het is dan ook een goed idee om uit te proberen wat het beste bij jouw huid past. Zo zijn er hypoallergene zonnebrandcrèmes voor de gevoelige huid.

De kinderhuid is vergelijkbaar met de gevoelige huid. Daarom kun je kiezen voor een hypoallergene zonnebrandcrème. Het beste is een zonbescherming met fysische (minerale) filters omdat deze je kindje direct beschermt. Bovendien trekt dit soort crème niet in de huid, wat weer fijn is voor de gevoelige baby- of kinderhuid.

Gebruik bij kinderen altijd factor 50 en zorg dat de huid altijd goed bedekt is. Houd je kind zo veel mogelijk in de schaduw, vooral tussen 12:00 en 16:00 uur, wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat. Houd baby’s altijd uit de zon.

Tips om je huid te beschermen tegen de zon

Voor de allerbeste bescherming tegen de zon, hebben wij nog een aantal tips voor je op een rij gezet:

• Smeer je iedere twee uur in, omdat de werking van zonnebrandcrème dan ten einde loopt.
• SPF kun je niet bij elkaar optellen als een rekensom. Factor 20 + factor 30 = niet factor 50. Je koopt los factor 50 als je huidtype dat nodig heeft.
• Na het zwemmen en sporten moet je je opnieuw insmeren. Ook wanneer je waterbestendige zonnebrandcrème op hebt gesmeerd.
• Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur.
• Smeer minstens 30 milliliter zonnebrandcrème over je lichaam per keer. Dit is meer dan de meeste mensen doen.
• Zonnebrandcrème heeft 15 tot 30 minuten nodig om goed in te trekken en te werken.
• Gebruik zonnebrandcrème niet te lang, Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden te gebruiken
• Vergeet je dag niet af te sluiten met het smeren van aftersun.

SPF crème

Het is dus erg belangrijk om te weten wat voor huidtype je hebt, om er zeker van te zijn dat je met de juister factor smeert en je huid goed beschermt. Factor 15 is voor de meeste Nederlandse dagen prima, maar zodra het zonniger weer wordt moet je goed opletten of je de juiste factor smeert én genoeg opsmeert.

Benieuwd naar het aanbod? Neem dan een kijkje op onze website of ga naar een van onze winkels.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Wat wil jij weten over de zon en je huid?
close

Next

Voorkom een zonverbrande huid