Kruidvat Blog

Hoofdpijn: welke soorten zijn er en wat kun je doen?

Hoofdpijn, we kennen het allemaal. Al heeft de een er wel vaker last van dan de ander. Waar de een lichte hoofdpijn heeft wat met een paracetamolletje prima onder controle te houden is, heeft de ander zware migraine en ligt dagen op bed. Hier lees je wat hoofdpijn precies is, welke soorten er zijn en wat je ertegen kunt doen

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is een pijnlijk gevoel in je hoofd. Vaak is het een drukkende of zeurende pijn, maar soms ook een knallende koppijn. Hoofdpijn kan langzaam of plotseling opkomen. Soms voel je het aankomen, maar vaak ook niet. De pijn kan enkele uren aanhouden, maar ook voor langere tijd. Als je in drie maanden tijd meer dan vijftien dagen hoofdpijn hebt, spreek je van chronische hoofdpijn.

Waardoor wordt hoofdpijn veroorzaakt?

De oorzaak van hoofdpijn is afhankelijk van de soort hoofdpijn, net als de symptomen. Zo wordt spanningshoofdpijn vaak veroorzaakt door stress en hoofdpijn door medicijngebruik door het te vaak gebruik van hoofdpijnmiddelen. Helaas is van sommige soorten hoofdpijn ook niet precies bekend waar ze door veroorzaakt worden.

Toch zijn er een aantal algemene factoren waardoor hoofdpijn kan ontstaan, zoals:

 • Griep of verkoudheid
 • Te veel alcohol drinken
 • Hormoonschommelingen, bijvoorbeeld tijdens je menstruatie of de overgang
 • Niet goed kunnen zien of niet de juiste sterkte bril of lenzen
 • Slecht slapen
 • Gebitsproblemen

Heb je in het weekend vaak last van hoofdpijn? Dan kan dit weleens veroorzaakt worden doordat je in het weekend een ander ritme hebt dan doordeweeks. Drink je doordeweeks op je werk veel koffie, maar in het weekend niet? Dat kan voor hoofdpijn zorgen. Ook slaap je in het weekend vaak langer en heb je minder stress.

Verschillende soorten hoofdpijn

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Elke soort heeft zijn eigen symptomen. De vier belangrijkste zijn:

 • Spanningshoofdpijn
 • Migraine
 • Clusterhoofdpijn
 • Hoofdpijn door medicijngebruik

Spanningshoofdpijn

Hoofdpijn door (spier)spanning is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Iedereen kan hier last van krijgen. Spanningshoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door stress, angst of een verkeerde houding. Hierdoor heb je last van een dof of drukkende gevoel in je hoofd of nek. Het kan zelfs voelen alsof er een strakke band om je hoofd zit. Ook voelen je nek en schouders vaak gespannen aan.

Spanningshoofdpijn begint vaak geleidelijk en gaat ook langzaamaan weer weg. Je kunt er enkele minuten tot dagen last van hebben. Deze vorm van hoofdpijn is niet prettig, maar belemmert je meestal niet in je dagelijkse bezigheden. Inspanning maakt je klachten niet erger. Wel kun je overgevoelig zijn voor licht of geluid.

Migraine

Migraine is een vaak heftige vorm van hoofdpijn. De pijn zit meestal aan een kant van je hoofd en voelt bonzend en kloppend aan. Een migraineaanval duurt enkele uren tot enkele dagen en vaak is het niet mogelijk om door te gaan met je dagelijkse bezigheden.

Bij migrainehoofdpijn heb je vaak last van overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en soms ook overgeven. De hoofdpijn wordt erger als je je inspant en het liefst wil je alleen maar rustig zitten of liggen. Soms voel je een migraineaanval aankomen. Je ziet dan wazig, vlekken of lichtflitsen.

Er is geen duidelijke oorzaak voor migraine. Vrouwen hebben vaker last van migraine en deze vorm van hoofdpijn kan dan ook samenhangen met het gebruik van de pil, je menstruatie of de overgang. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat migraine hierdoor veroorzaakt wordt.

Wil je weten wat precies het verschil is tussen migraine en ‘gewone’ hoofdpijn en hoe je een migraineaanval herkent? Ga dan naar Migraine vs. hoofdpijn.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt vaak voor bij mannen en is erg pijnlijk. Deze hevige vorm van hoofdpijn komt in aanvallen. De aanvallen komen in een periode van een aantal weken of maanden (een cluster) en keren regelmatig terug. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen episodische en chronische clusterhoofdpijn. Bij de episodische variant zitten rustperiodes tussen de clusters, bij de chronische variant niet.

Bij clusterhoofdpijn zit de pijn aan een kant van je hoofd, vaak bij of achter je oog. Tijdens de clusteraanval voel je je vaak onrustig en soms moet je ervan zweten. De pijn gaat soms samen met een tranend of rood oog en een verstopte neus. Een aanval duurt een kwartier tot enkele uren en kan meerdere keren per dag voorkomen.

Hoofdpijn door medicijngebruik

Als je voor langere tijd pijnstillers tegen hoofdpijn gebruikt, kan dat de hoofdpijn verergeren. Je merkt dan dat je een steeds hogere dosering nodig hebt en dat je hoofdpijn krijgt als je de pijnstilling even niet slikt. Zeker bij hoofdpijn die vaak terugkeert, zoals migraine of spanningshoofdpijn, kan dit een risico zijn. Soms neem je dan zelfs maar alvast een pijnstiller, zelfs als je nog geen hoofdpijnklachten hebt.

Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld het gebruik van paracetamol of NSAID’s. Het is daarom beter om deze pijnstilling niet elke dag te gebruiken. Vermoed je dat je medicatieafhankelijke hoofdpijn hebt? Bespreek dit dan met je huisarts. Vaak is in een keer stoppen met de pijnstillers het beste, maar dit zal in het begin wel voor hoofdpijn zorgen.

Daarnaast kan hoofdpijn ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen die je gebruikt. Lees hiervoor de bijsluiter en neem contact op met je huisarts.

Wat kun je doen tegen hoofdpijn?

Hoofdpijn is erg vervelend, zeker als het je dagelijkse bezigheden in de weg staat. Gelukkig kun je hoofdpijnklachten verlichten en soms zelfs voorkomen. We geven je een aantal tips.

Tips om hoofdpijn te verlichten

Heb je last van hoofdpijn? Dan kun je wat dingen doen om de klachten te verlichten:

 • Heb je (spannings)hoofdpijn door stress? Kijk je partner dan lief aan en vraag of hij of zij je een nek- en schoudermassage wil geven om te ontspannen. Ook ademhalingsoefeningen of yoga kunnen je helpen om te ontspannen en zo de hoofdpijn te verlichten.
 • Verergert je hoofdpijn door licht en/of geluid? Ga dan in een donkere, stille kamer liggen.
 • Je kunt je hoofdpijnklachten verlichten door een pijnstiller zoals paracetamol te gebruiken.

Tips om hoofdpijn te voorkomen

Over het algemeen geldt dat voldoende frisse lucht, regelmaat, ontspanning en een goede nachtrust de kans op hoofdpijn kunnen verkleinen. Daarnaast is het bij het voorkomen van hoofdpijn belangrijk om te weten welke soort hoofdpijn je hebt en waar het door veroorzaakt wordt. Het kan helpen om hiervoor een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin zet je wanneer je hoofdpijn hebt, hoelang de pijn duurde en wat je aan het doen was toen de hoofdpijn opkwam. Aan de hand hiervan kun je proberen de hoofdpijn te voorkomen. Voor meer advies hierover kun je bij je huisarts terecht.

Je huisarts kan je ook medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld bij migrainehoofdpijn, of doorverwijzen naar een fysiotherapeut bij spanningshoofdpijn.

Deze tips helpen bij het voorkomen van hoofdpijn:

 • Bij (spannings)hoofdpijn door een verkeerde houding kan het helpen om op een andere stoel of aan een andere bureau te gaan zitten.
 • Denk je dat je ogen de hoofdpijn veroorzaken? Laat ze dan opmeten door een opticien.
 • Heb je vaak in het weekend hoofdpijn? Probeer in het weekend dan zoveel mogelijk hetzelfde ritme als doordeweeks aan te houden. Sta om dezelfde tijd op en drink niet te veel alcohol. Breng ook het aantal koppen koffie per dag in balans door doordeweeks minder koffie te drinken.
 • Heb je vaak hoofdpijn door een kater? Drink dan minder alcohol en vergeet niet om na het drinken van alcohol een glas water te nemen.
 • Heb je hoofdpijn door een verstopte neus? Maak dan een stoombadje om de holtes weer vrij te maken.

Alles over hoofdpijn

Heb je soms of vaak last van hoofdpijn? Dan weet je nu meer over de verschillende soorten die er zijn en waar de hoofdpijn door veroorzaakt kan worden. Om hoofdpijn te voorkomen, is rust, een dagritme en regelmaat belangrijk. Daarnaast kun je de klachten verlichten door een pijnstiller zoals paracetamol te nemen.

Houdt je hoofdpijn langer dan een paar dagen aan of is de pijn erg hevig? Neem dan contact op met je huisarts. Doe dit ook altijd als de hoofdpijn veroorzaakt is door een klap of val of als je andere symptomen ervaart.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Last van rugpijn? Dit kun je doen
close

Next

Maagpijn: wat te doen tegen maagpijn?