BLOG Kruidvat

Oorontsteking? Dit kun je doen!

Leestijd: 8 minuten
Geplaatst op: 15/11/2022

Oorontsteking? Dit kun je doen!

Oorpijn. Het is een kwaaltje waar zowel volwassen als kinderen eens in hun leven wel mee te maken krijgen. In deze blog leggen we je uit wat een oorontsteking precies is, hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Wat is een oorontsteking?

Otitis, oftewel een oorontsteking, is een ontsteking in of aan je oor. Er zijn drie verschillende vormen van oorontsteking:

 • Een middenoorontsteking
 • Een uitwendige oorontsteking
 • Een binnenoorontsteking

Een middenoorontsteking

Dit is een ontsteking van het middenoor, het gedeelte dat vlak achter het trommelvlies zit. Deze vorm van oorpijn komt vooral voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Van alle drie de soorten komt deze vorm van oorpijn het meest voor.

Een uitwendige oorontsteking

Dit is een ontsteking aan je gehoorgang. Deze vorm van oorontsteking komt vaker voor bij volwassenen en senioren.

Een binnenoorontsteking

De binnenoorontsteking komt het minste voor. Wanneer je last hebt van deze oorontsteking zit de ontsteking op het gedeelte van je oor dat verantwoordelijk is voor je evenwicht en je gehoor.

Hoe ontstaat een ontstoken oor

Een oorontsteking kan op verschillende manieren ontstaan. Een ontsteking aan je oor wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Deze ziekteverwekkers komen via je neus of mond in je lichaam. Daarnaast kan een oorontsteking ook ontstaan door water dat in je oor komt (en blijft zitten) tijdens het douchen of zwemmen, het dragen van (vieze) oordoppen of gehoorapparaten, irritatie door bijvoorbeeld shampoo verzorgingsproducten of het peuteren in je oor met je vingers of wattenstaafjes.

Symptomen van oorontsteking

Het is belangrijk om de eerste symptomen van een oorontsteking te herkennen, zodat je snel kunt handelen. Over het algemeen passen de volgende klachten bij een oorontsteking:

 • Pijn aan het oor (oorpijn)
 • Koorts
 • Duizeligheid
 • Verkoudheid
 • Misselijkheid en overgeven
 • Gehoorverlies
 • Loopoor of viezigheid, zoals etter, uit het oor
 • Oorsuizen
 • Jeuk aan je gehoorgang
 • Gezwollen of rood oor

Beginnende oorontsteking

Een oorontsteking begint vaak met oorpijn en je niet lekker voelen. Het is goed om rust te nemen. Je kunt eventueel een pijnstiller nemen om de pijn te verlichten. Kies bijvoorbeeld voor Kruidvat paracetamol 500 mg.

Chronische oorontsteking

Je spreekt van een chronische oorontsteking als de ontsteking niet vanzelf overgaat of steeds blijft terugkomen. Zo’n langdurige oorontsteking ontstaat wanneer het slijmvlies in je middenoor voor een langere tijd ontstoken is. Ook wanneer de infectie regelmatig terugkeert kan het ertoe leiden dat er vocht ophoopt in het middenoor dat niet meer verdwijnt. Denk je dat er sprake is van een chronische oorontsteking? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat kun je doen bij een ontstoken oor?

Een normale oorontsteking gaat in principe binnen 3 dagen tot een week weken vanzelf over. Heb je veel last van pijn, druk of andere ongemakken door je ontstoken oor dan kun je een pijnstiller nemen. Helpt dit niet of duurt je oorontsteking langer? Ga dan even naar de huisarts. Indien nodig kan je doorgestuurd worden naar een gespecialiseerde KNO-arts.

Hoe lang duurt een oorontsteking?

Een oorontsteking is meestal binnen 3 dagen tot een weekover. Het is verstandig om met de  huisarts te overleggen wat de beste behandeling is.  

Mag je vliegen met oorontsteking?

Je mag vliegen met een oorontsteking, maar dit kan erg veel pijn doen. Als het kan is het beter om te wachten tot de ontsteking over is.

Mag je zwemmen met een oorontsteking?

Met een oorontsteking mag je gewoon zwemmen een douchen. Heb je last van een loopoor? Dan is het verstandig om niet met je hoofd onder water te zwemmen.

Oorontsteking bij kinderen en baby’s

Een middenoorontsteking (de vorm die het meest bij kinderen voorkomt) begint meestal met een verkoudheid. Baby’s en jonge kinderen kunnen vaak nog niet goed aangeven of ze pijn hebben. Het is daarom belangrijk om bij kinderen goed op hun gedrag te letten. Voor baby’s en kinderen is het trekken, krabben en friemelen aan het oor een typerend gedrag bij een oorontsteking. Net zoals veel huilen en jammeren door pijn en ongemak aan hun oor. Jonge kinderen hebben naast pijn vaak ook geen eetlust meer. Misselijkheid en koorts zijn ook twee factoren waar je alert op moet zijn. Wanneer je een vermoeden hebt dat je kind een oorontsteking heeft moet je contact opnemen met je huisarts.

Is een oorontsteking besmettelijk?

Een oorontsteking zelf is niet besmettelijk, maar wordt vaak veroorzaakt door een verkoudheid, die wel weer besmettelijk is. Ook de etter en vieze afscheiding die uit het oor komt bij een oorontsteking kan besmettelijk zijn. Zorg dus altijd dat je je handen goed schoonmaakt nadat je aan je eigen ontstoken oor of dat van je kind hebt gezeten.

Dubbele oorontsteking

Het komt weleens voor dat beide oren ontstoken zijn. Je spreekt dan van een dubbele oorontsteking. Ter verlichting van de pijn kun je paracetamol gebruiken.

Voor een dubbele oorontsteking bij kinderen kan je voor Sinaspril Paracetamol 120 mg Kauwtabletten of Sinaspril Paracetamol 240mg Zetpillen kiezen.

Kun je een oorontsteking met medicijnen behandelen?

Er zijn geen specifieke medicijnen te koop tegen oorpijn. Je kan wel een oorspray gebruiken om je oren schoon te houden. Wanneer je al een oorontsteking hebt, kun je een neusspray of pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen nemen. Als dit niet werkt, ga dan naar je huisarts. Deze zal beoordelen wat de beste behandeling is.

Voor kinderen jonger dan 6 maanden wordt er vaak meteen antibiotica gegeven. Voor wat oudere kinderen zal de huisarts bepalen of dit nodig is. Neem dus altijd contact op met je huisarts als je een oorontsteking bij je kind vermoedt.

Zo verklein je de kans op een oorontsteking

Door goed voor je oren te zorgen is de kans op een oorontsteking kleiner. Dat kun je doen met onderstaande tips:

 • Peuter niet in je oren en maak deze ook niet van binnenin schoon. Het oorsmeer in je oor beschermt je huid tegen vuil en bacteriën. Vuil dat in het oor komt wordt door je oor en het oorsmeer vanzelf naar buiten gewerkt.
 • Zorg dat er tijdens het douchen geen water en zeep in je oor blijft hangen.
 • Draag speciale schone oordoppen tijdens het zwemmen om je oren te beschermen tegen het zwembadwater.
 • Droog je oorschelpen en de ingang van de gehoorgang goed af als deze in contact zijn gekomen met water.
 • Gebruik geen producten, zoals haarspray of shampoo die je huid irriteren. Dit tasten ook je oor aan.
 • Draag je vaak een gehoorapparaat en heb je vaker last van oorontstekingen? Laat dan bij de audicien controleren of het apparaat nog goed past.

Oorontsteking voorkomen

Je oren zijn een erg gevoelig, maar ook een heel belangrijk orgaan. Wees daarom lief voor ze en verzorg ze goed. Vermoed je een oorontsteking bij je kind? Bel dan meteen de huisarts. Bekijk onze website of bezoek een van onze winkels als je meer informatie zoekt over oorontstekingen en welke producten je zouden kunnen helpen.

Disclaimer:

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 15 november 2022

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/oorpijn
https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/acute-oorontsteking/item37662

close

Previous

Brandend maagzuur: alles over dit ongemak (+ ...
close

Next

Dit kun je doen bij een opgeblazen gevoel