
Heb je een zure smaak in je mond en last van oprispingen of komt er maagzuur naar boven? Dan heb je waarschijnlijk last van brandend maagzuur. Komt dit je bekend voor? Dan is er niet meteen reden tot paniek! Meestal is er niets ergs aan de hand. Dit neemt niet weg dat het vervelend kan zijn. In deze blog lees je wat brandend maagzuur is en geven we je acht tips die je kunnen helpen om brandend maagzuur te verlichten.
Wat is brandend maagzuur?
Wat is maagzuur eigenlijk? En wat is dan brandend maagzuur? Maagzuur is een zure vloeistof die in je maag zit om je voeding te verteren en bacteriën in je voedsel te doden. Maagzuur heeft verschillende nuttige functies. Wist je bijvoorbeeld dat maagzuur zorgt dat vitamine B12 goed kan worden opgenomen? Soms stroomt maagzuur terug je slokdarm in en zelfs in je keel. Dit is brandend maagzuur en wordt ook wel reflux genoemd.
Keuzehulp bij brandend maagzuur
Heb je last van brandend maagzuur? Dan zou je kunnen kiezen voor een maagzuurremmer of een maagzuurbinder. Weet je niet of je een maagzuurbinder of maagzuurremmer nodig hebt? Dit is afhankelijk van welke klachten je ervaart, kort en acuut of juist langdurig en terugkerend. Zie hieronder in de tabel welke je het beste kunt gebruiken.
BIJ BRANDEND MAAGZUUR | KORT EN ACUUT | LANGDURIG EN TERUGKEREND |
Type product | Maagzuurbinder | Maagzuurremmer |
Wat doet het | Neutraliseert overtollig maagzuur | Vermindert overtollig brandend maagzuur |
Hoe werkt het | Zet maagzuur om in water en andere lichaamseigen stoffen | Remt de maagzuurproductie bij de bron |
Werking | Werkt snel en effectief, maar niet lang (gem. 4-6 uur) | Werkt effectief tot wel 24 uur lang, maar het kan wat langer duren voordat het begint te werken en is geschikt voor kortdurend gebruik |
Inname per dag* | Mag meerdere keren per dag | 1x per dag |
Leeftijdsindicatie | Vanaf 12 jaar | Vanaf 18 jaar |
Productvorm | Kauwtabletten, vloeibaar, sachets | Tabletten, capsules |
Wil je meer weten over brandend maagzuur? Lees dan de blog hieronder verder.
De oorzaak van brandend maagzuur
Hoe komt deze vervelende klacht eigenlijk? Meerdere dingen kunnen brandend maagzuur veroorzaken:
• Meer druk op de buik
Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, hoesten, obstipatie of zwangerschap.
• Voeding
Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, ui, chocolade, pepermunt, eten met veel kruiden en vet eten kunnen klachten geven. Dit geldt ook voor verschillende dranken, zoals alcoholhoudende dranken, koffie en frisdrank. Ook te veel eten kan maagzuur veroorzaken.
• Roken
Als je rookt krijg je nicotine binnen. Dit kan net als alcohol, koffie of koolzuurhoudende dranken brandend maagzuur veroorzaken.
• Medicijnen
Het gebruik van bepaalde medicijnen kan ook maagzuur veroorzaken. Heb je hier een vraag over?
Stel deze dan aan je huisarts.
• Psychische klachten
Ook stress, angst en somberheid kunnen een oorzaak zijn.
Symptomen van brandend maagzuur
Brandend maagzuur kan vervelende klachten geven. Denk hierbij aan
• een opgeblazen gevoel
• een pijnlijk, brandend gevoel in je maag
• een drukkend gevoel achter je borstbeen
• een uitstralende pijn naar je rug, schouderbladen en hals

Verdere symptomen bij reflux
Door het terugstromen van het maagzuur naar je slokdarm kun je nog meer klachten krijgen. Zowel volwassenen als baby’s kunnen hier mee te maken krijgen. Je kunt hierbij last hebben van een zure smaak in je mond of een pijnlijk gevoel in je slokdarm. Ook kun je te maken krijgen met slikklachten, heesheid, een opgeblazen gevoel, een geïrriteerde slokdarm, hoestprikkels en zuurbranden. Heb je hier vaker last van of maak je je hier zorgen over? Neem dan contact op met je huisarts.
Brandend maagzuur als je zwanger bent
Brandend maagzuur komt vaak voor als je zwanger bent. In alle fases van je zwangerschap kan het voorkomen. Vaak verdwijnt dit vanzelf weer na je bevalling. Door het hormoon progesteron verslapt bepaald weefsel een beetje, waaronder het klepje van je slokdarm naar je maag. Doordat je baarmoeder groeit tijdens je zwangerschap kan de druk toenemen op je maag. Hierdoor kan je maagsap uit je maag je slokdarm ingeduwd worden.
Tips bij brandend maagzuur
Heb je last van brandend maagzuur? Dan is het goed om te weten dat deze tips je klachten wat kunnen verlichten:
- Neem kleine hapjes en kauw goed op je eten.
- Vermijd vet, zuur, gefrituurd eten. Vet blijft langer in de maag.
- Laat dranken met cafeïne, koolzuur en alcohol staan.
- Heb je net gegeten? Ga dan niet meteen liggen en blijf dan de eerste paar uur rechtop zitten. Zo blijft het maagzuur in je maag.
- Heb je regelmatig brandend maagzuur na het eten? Houd dan bij wat je eet en wanneer je last hebt van oprispingen. Misschien ontdek je dan dat bepaald eten of drinken de oorzaak is.
- Heb je vaak brandend maagzuur na het sporten? Sport dan niet als je net gegeten hebt.
- Draag rondom je buik niet te strakke kleding.
- Heb je ’s nachts oprispingen? Leg je hoofd dan op een wat dikker kussen. Neem voordat je naar bed gaat de tijd om te ontspannen.
Huismiddelen tegen maagzuur
Misschien heb je weleens gelezen over huismiddelen die je kunt nemen bij brandend maagzuur. Van geen van deze middelen is de werking wetenschappelijk bewezen. Vaak zijn de adviezen ook tegenstrijdig.
Cola tegen maagzuur
Vaak wordt cola geadviseerd bij maagzuur. Het is niet bewezen dat dit werkt. Vaak geeft frisdrank juist meer klachten.
Havervlokken tegen maagzuur
Ook het idee dat haver zou werken tegen maagzuur is niet bewezen.
Warme melk tegen maagzuur
Er wordt gezegd dat calcium uit melk het maagzuur zou binden. Ook dit is niet bewezen.
Middelen tegen maagzuur
Naast eerdergenoemde tips zijn er ook maagzuurremmers en maagzuurbinders verkrijgbaar die je klachten kunnen verlichten.
- Je kunt kiezen voor Kruidvat pepermunt maagtabletten*. Deze maagtabletten gebruik je bij brandend maagzuur en zure oprispingen. De stoffen in de tabletten, calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat neutraliseren een teveel aan maagzuur.
- Zantac 3-in-1 Maagzuur Kauwtabletten* blokkeren zure oprispingen, neutraliseren snel brandend maagzuur en beschermen je slokdarm.
- Een bekende maagzuurbinder is Rennie**. Rennie Pepermunt kauwtabletten zetten binnen twee minuten overtollig maagzuur om in water en andere lichaamseigen stoffen en bieden daarmee verlichting.
- Kruidvat Maagzuurtabletten**/***. Kruidvat Maagzuurtabletten verminderen de aanmaak van maagzuur. De tabletten bevatten pantoprazol. Dit wordt gebruikt voor de kortdurende behandeling bijvoorbeeld brandend maagzuur bij volwassenen.
Om een nog beter keuze te maken zijn hieronder de kenmerken van bekende maagzuurbinders en maagzuurremmers uitgelicht.
Kenmerken maagzuurbinders
- Ze zijn vaak in veel verschillende smaken verkrijgbaar. Je hebt bijvoorbeeld smaken als pepermunt, anijs of sinaasappel. Voorbeelden hiervan zijn Rennie Pepermunt Kauwtabletten** en de Rennie Sinaasappel Kauwtabletten**.
- Ze zijn suikervrij verkrijgbaar. Deze zijn ook geschikt voor diabetici. Een voorbeeld hiervan is de Rennie Suikervrije Kauwtabletten**.
- Er zijn maagzuurbinders verkrijgbaar die naast het neutraliseren van overtollig brandend maagzuur, ook een beschermend laagje leggen op de maaginhoud tegen nieuwe zure oprispingen of reflux.
- Ze zijn te gebruiken tijdens de zwangerschap. Ze kunnen gedurende zwangerschap én borstvoeding worden gebruikt. Overleg altijd eerst met je huisarts of verloskundige, voordat je maagzuurbinders gaat nemen.
Kenmerken maagzuurremmers
- Sommige maagzuurremmers zijn vrij van soja, lactose en gluten. Middelen met omeprazol bevatten daarentegen wel lactose. Zit er maltitol in de maagzuurremmer? Dan is deze niet vrij van soja. Dit stofje wordt namelijk hieruit verkregen.
- Ook zijn een aantal maagzuurremmers te gebruiken tijdens de zwangerschap. Overleg altijd eerst met je huisarts of verloskundige, voordat je maagzuurremmers gaat nemen.
Goed om te weten: Worden je klachten na 14 dagen niet minder, of zelfs erger of heb je andere vragen? Neem dan contact op met je (huis)arts.
* medisch hulpmiddel, lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing
** geneesmiddel, lees voor het gebruik de bijsluiter
*** Niet gebruiken als je HIV-proteaseremmers zoals atazanavir en nelfinavir gebruikt” (art. 8.1 CPG).
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Frequently asked questions
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 6 maart 2023