BLOG Kruidvat

Mieren: waar komen ze vandaan en hoe kom je er vanaf?

Mieren: waar komen ze vandaan en hoe kom je er vanaf?

Van de meeste kleine diertjes word je vast wel blij als je ze ziet. Vlinders, bijtjes, hommels, libellen… maar er zijn ook insecten waar we minder blij van worden. Met stip op 1: mieren. Vooral als ze de weg naar binnen hebben gevonden en over je aanrecht marcheren willen we ze flink aanpakken. Het ziet er namelijk ook vies en onhygiënisch uit. In deze BLOG lees je alles over deze kleine kruipertjes en hoe je ze kunt bestrijden.

De kleine, sterke mier

Mieren zijn misschien niet zo leuk, maar het zijn wel nuttige beestjes die een belangrijke taak hebben in de natuur. Zo eten ze andere insecten, waaronder insecten die schadelijk kunnen zijn. De zespotige kruipertjes zijn bovendien erg sociaal. Ze leven in grote kolonies. Zo’n kolonie bestaat uit mannetjes, hardwerkende vrouwtjes en een koningin. Die koningin blijft altijd in het nest en de werksters trekken er steeds op uit. Tijdens hun wandeling laten ze geurspoortjes achter. Daardoor weten de andere mieren precies waar ze moeten lopen. Zo krijg je dus de schattige rijtjes van mieren die achter elkaar aan lopen. Hun hele leven zijn de mieren bezig met het verzamelen van eten en met het bouwen aan het nest. Ze werken dus keihard en zijn ook enorm sterk.

Wist je dat: sommige mierensoorten zelfs 50 keer hun eigen gewicht kunnen dragen?

Overlast die mieren kunnen veroorzaken

Zelfs kleine beestjes, zoals mieren kunnen voor grote overlast zorgen. We hebben een paar problemen die mieren veroorzaken voor je op een rijtje gezet:

• Weggezakte grond of tegels
• Ze gaan in je spouwmuren zitten
• Ze besmetten je voedsel
• Ze verspreiden bladluis door je tuin
• Sommige soorten kunnen flink steken

Weggezakte grond of tegels

We zeiden het al, maar mieren zijn behoorlijk druk. Wanneer ze je in tuin en onder je tuintegels zitten, kunnen ze zorgen voor weggezakte stoeptegels of weggezakte grond. Dit komt door al die tunnels en holen die ze hieronder graven.

Ze gaan in je spouwmuren zitten

Sommige mierensoorten bouwen hun nestje ook in je spouwmuren of onder je huis. In dat geval kun je nog heel laat in het jaar last hebben van de mieren.

Ze besmetten je voedsel

Verder kunnen mieren je eten besmetten met virussen en bacteriën wanneer zij eroverheen marcheren. Dus zie je eten waar mieren aangezeten hebben? Gooi het dan meteen weg.

Ze verspreiden bladluis door je tuin

Mieren vangen en verspreiden bladluizen. Mieren zijn gek op de honingdauw die bladluizen afscheiden. Ze houden de bladluis dus gezellig als een soort huisdier. Maar dat is minder gezellig voor je tuin, omdat bladluizen veel van je planten opeten. Weg je mooie bloementjes!

Sommige soorten kunnen flink steken

En het ergste zijn de mieren die steken. Sommige miersoorten steken zowel mensen als dieren. Het gif dat ze inspuiten kan gaan jeuken, maar verder is het relatief onschuldig. Maar ja, als je allergisch bent kunnen de reacties veel heftiger zijn. Ga dan naar je huisarts en laat de mierenbeet controleren.

De strijd tegen de mier

Mieren kruipen door de kleinste gaatjes naar binnen, maar dat betekent niet dat je ze niet kan tegenhouden. Met deze tips ben je snel weer deze zespotige insecten af:

• Houd je huis schoon en vrij van etensresten
• Bewaar eten en drinken afgesloten
• Leg muntjes op de grond
• Koop een mierenverdelger

Houd je huis schoon en vrij van etensresten

Mieren komen af op zoetige dranken en eten wat open en bloot ligt. Zorg er dus voor dat je aanrecht, keuken, tafel en hele huis goed schoon blijft. Door vieze vaat meteen af te wassen en je aanrecht en andere oppervlakken schoon te houden hebben mieren er ook niks te halen.

Bewaar eten en drinken afgesloten

Zorg dat je geen eten laat staan. Wil je toch nog wat eten bewaren? Berg het dan op in bakjes die goed afsluiten.

Leg muntjes op de grond

Om mieren te verjagen kun je ook geld gebruiken. Niet om ze om te kopen, maar om ze weg te pesten met koper. Mieren vinden koper namelijk verschrikkelijk. Leg muntjes van 5 cent voor kleine spleetjes in je huis neer. Reken maar dat ze rechtsomkeer gaan.

Koop een mierenverdelger

Verder zijn er ook andere maatregelen om mieren te pakken. Buitenshuis kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld Roxasect Mierenpoeder of Kruidvat Mierenpoeder. Het poeder pakt de kruipertjes op een natuurlijke en effectieve manier aan. Het verstoort namelijk hun normale gedrag waardoor ze de weg terug naar hun nest niet meer kunnen vinden.

Binnenshuis kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld een Kruidvat Mierenlokdoos of een Roxasect Mierenloktoren. De mieren nemen de actieve stof mee naar hun nest om te delen met de anderen. Op die manier wordt dan de hele kolonie vernietigd.

Ook last van andere insecten?

Wil je behalve die irritante mieren ook andere insecten aanpakken, zoals fruitvliegjes of muggen? Kijk dan hier naar al onze producten om insecten te bestrijden.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Eikenprocessierups! Wat te doen bij uitslag?
close

Next

Muggen: zo blijven ze van je af!