BLOG Kruidvat

Stresssituatie? Met deze tips kom je weer tot rust

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 24/01/2023

Ben je weleens gespannen? Je bent zeker niet de enige! Vaak is de spanning van korte duur en verdwijnt het gevoel vanzelf. Helaas is dit niet altijd het geval. Je kunt ook last krijgen van langdurige stress, oftewel chronische stress. En dat kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. Ontdek meer over de verschillende soorten stress en hoe je bij stress kunt ontspannen!

Wat is een stresssituatie?

Een stresssituatie is een moment waarop je je gespannen voelt. Deze spanning kun je voelen in het hoofd of in het lichaam. Veel mensen denken negatief over stress, maar het kan ook positief zijn. Je kunt bijvoorbeeld spnning ervaren voordat je iets spannends gaat doen, zoals een examen, een presentatie of een sollicitatiegesprek. Je hartslag en ademhaling versnellen dan en je bloeddruk gaat omhoog. Het voordeel hiervan is dat je scherper wordt en sneller handelt. Na deze stressvolle situatie komt je lichaam weer tot rust.

Symptomen in een stresssituatie

De symptomen verschillen per persoon. Bovendien zijn er verschillende vormen van spanning, namelijk emotionele spanning, mentale spanning en fysieke spanning.

Omgaan met stresssituaties

Het goede nieuws is dat je verschillende dingen kunt doen om minder spanning te ervaren. Ontdek met deze fijne tips hoe je een goede balans houdt tussen spanning en ontspanning!

Tip 1. Neem regelmatig een rustmoment

Als je de hele tijd ‘aan’ staat, kunnen je lichaam en geest niet tot rust komen. Neem daarom voldoende rustmomenten. De ene persoon heeft al voldoende aan 1 rustmoment per dag en de andere persoon heeft er meerdere nodig. Dit hangt bovendien af van hoe druk je de rest van de dag of week bent. Ook hoe je zo’n rustmoment het beste invult, is heel persoonlijk. De een rust uit door een serie te kijken en de ander door echt even helemaal niets te doen.

Tip 2. Zorg voor een goed slaapritme

Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Een gestructureerd slaapritme draagt eraan bij dat je je uitgerust voelt. Ook is het belangrijk om elke nacht tussen de 6 en 8 uur te slapen.

Tip 3. Leg je mobiele apparatuur weg

Spreek met jezelf een tijdstip af waarop je je mobiele apparatuur weglegt, zoals je laptop, telefoon en tablet. Gebruik sowieso minimaal een uur voordat je gaat slapen geen mobiele apparatuur meer. Het blauwe licht hiervan kan ervoor zorgen dat je minder goed in slaap komt.

Tip 4: Doe mindfullnessoefeningen

Diverse mindfullnesstechnieken, waaronder mediteren, kunnen stress verminderen. Mindfullness betekent dat je je bewust bent van je huidige ervaring. Sommige mensen krijgen veel stress door te denken aan wat ze allemaal in de toekomst nog moeten doen. Mindfullness kan dan helpen om meer in het ‘hier en nu’ te leven. Je leert onder andere om langzamer adem te halen tijdens een stressmoment en dat vermindert het stressgevoel.

Tip 5: Maak de balans op van je activiteiten

Schrijf op wat je allemaal in een week doet en bepaal of dit energiegevende of energienemende activiteiten zijn. Zo krijg je inzicht in de huidige balans. Heb je vooral activiteiten die je energie kosten? Probeer dan wat minder te doen of doe een extra activiteit, waarvan je energie krijgt. Zo kun je zorgen voor een optimale balans!

Tip 6: Gebruik to-do-lijstjes

Raakt je hoofd snel vol met klusjes en dingen om te onthouden? Dan helpt het je om een to-do-lijstje te gebruiken. Schrijf alles wat er door je hoofd spookt op en maak zo je hoofd lekker leeg.

Voedingssupplementen

Wist je dat er ook voedingssupplementen zijn die je helpen te ontspannen in situaties van stress? Deze voedingssupplementen kun je eens proberen:

Kruidvat Valeriaan Tabletten

Kruidvat Valeriaan is een natuurlijk kruid met een rustgevende invloed. Het helpt je te ontspannen, vooral in situaties van stress of bij spannende tijden.*

Valdispert Stress Moments

Valdispert Stress Moments Forte proberen. Deze tabletten zijn geschikt bij stressvolle situaties*, een zenuwachtig en onrustig gevoel* (valeriaan), geeft rust bij stresssituaties* (citroenmelisse) en helpt geconcentreerd te blijven (gingseng).

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Hoesten: alles wat je erover wilt weten
close

Next

Eerste hulp bij brandwonden