BLOG Kruidvat

Sex Talk aflevering 4 – glijmiddel

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 09/05/2022

Glijmiddel en je seksleven

Het is misschien wel het meest onderschatte seksspeeltje in de slaapkamer: glijmiddel. Terwijl je er enorm veel extra plezier aan kunt beleven. In deze BLOG praten Nynke en Linda je bij over dit onderwerp. Ze bespreken de meest gestelde vragen, stellingen en in hoeverre glijmiddel jouw seksleven kan aanvullen.

Wat voegt glijmiddel toe aan je seksleven?

Glijmiddel kan een fijne aanvulling zijn op je seksleven. Glijmiddel kan namelijk zorgen voor een extra stukje genot tijdens de seks. Zowel voor vrouwen als voor mannen.

Wanneer vrouwen opgewonden raken worden zij vochtig. Door het vochtig worden van de vagina en de vaginaopening gaat penetratie soepeler en voelt het fijner aan. Maar het vochtig worden en houden van de vagina kost tijd. Daarom is voorspel voor vrouwen een belangrijk onderdeel van de seks. Sommige vrouwen ervaren bijvoorbeeld pas vochtigheid nadat zij een orgasme hebben gehad. Ook je maandelijkse cyclus heeft invloed op hoe vochtig je kan worden. Dit heeft te maken met je hormonen. Dit is allemaal heel normaal. Wanneer je als vrouw niet zo (snel) vochtig wordt, door bovenstaande voorbeelden bijvoorbeeld, dan is glijmiddel ideaal. Dit kan de seks net iets lekkerder maken.

Ook voor mannen kan glijmiddel de seks of het voorspel lekkerder maken. Door bijvoorbeeld glijmiddel te gebruiken tijden het aftrekken. Glijmiddel maakt het huid-op-huidcontact net wat soepeler, waardoor je intensere prikkels kan ervaren.

Waar breng je glijmiddel aan?

Glijmiddel kan je overal waar je het prettig vindt aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan je handen, wanneer je gaat masturberen of als je je partner gaat aftrekken of over de clitoris wrijft. Je kan glijmiddel ook meteen aanbrengen op de eikel van de penis, de schacht, of de vulva.

Let er wel op bij de vulva dat je glijmiddel uitwendig aanbrengt en niet inwendig. Het is geen probleem dat er een beetje glijmiddel tijdens de penetratie of het voorspel de vagina inkomt.

Soorten glijmiddel

We zeiden het eerder al, er zijn enorm veel verschillende soorten glijmiddel. Zo heb je glijmiddel op basis van water, maar ook op basis van siliconen. Glijmiddel op waterbasis is meer huideigen, maar siliconen werkt langduriger. Dit komt omdat een siliconen glijmiddel meer op de huid blijft liggen en glijmiddel op waterbasis door de huid wordt opgenomen. Verder zijn er 2-in-1 glijmiddelen of extra stimulatie en glijmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor partnerseks.

Wij hebben vier verschillende soorten glijmiddel voor je op een rijtje gezet:

  1. Kruidvat Naturel
  2. Kruidvat Pleasure 2-in1 massagegel
  3. Durex Play Sensitive
  4. Durex Perfect Gliss

Kruidvat Natural

De naam zegt het al een beetje. Dit is een fijne basic glijmiddel. Dit glijmiddel op waterbasis bevat 100% natuurlijke ingrediënten. De zachte formule is pH-vriendelijk. Het Naturel glijmiddel is geurloos, kleurloos, vlekt niet en is veilig te gebruiken in combinatie met producten van latex, zoals condooms of seksspeeltjes. Een fijn allround product dus!

Kruidvat Pleasure 2-in-1 massagegel

Ben je op zoek naar meer dan alleen een glijmiddel? Dan is de Kruidvat Pleasure 2-in-1 Massagegel op waterbasis ideaal. Deze gel is zo ontwikkeld dat hij zowel geschikt is om heerlijke massages mee te geven als om als glijmiddel te gebruiken. Ook deze gel is geurloos, kleurloos, vlekt niet en is veilig te gebruiken met latex condooms of seksspeeltjes.

Durex Play Sensitive

Voor mensen met een gevoelige huid is de Durex Play Sensitive Glijmiddel perfect. Een ‘sensitive’ glijmiddel vermindert vaginale droogheid en ander intiem ongemak. Het glijmiddel is op waterbasis.

Durex Perfect Gliss

Een siliconen glijmiddel, zoals de Durex Perfect Gliss is ideaal voor mensen die de lange werking van siliconen fijn vindt. Siliconen glijmiddelen voelen langdurig erg zacht aan op je huid. Als bijkomend voordeel kan je siliconen glijmiddel of condooms, in tegenstelling tot diegene op waterbasis, ook in het water gebruiken. Let wel op: je kan siliconen glijmiddel niet gebruiken in combinatie met seksspeeltjes. De siliconen van je speeltje en de gel tasten elkaar namelijk aan, waardoor je het speeltje kan beschadigen.

Glijmiddel equals slechte seks?

Het is een compleet fabeltje dat je glijmiddel alleen gebruikt wanneer je seks niet goed is. Glijmiddel kan je eigenlijk zien als een seksspeeltje en gebruik je echt om iets toe te voegen aan je seksleven. Niet om iets te vervangen. Glijmiddel kan prettig zijn als je minder vochtig bent, maar dit betekent niet dat je seksleven niet goed is of dat er wat mis met je is. Het gaat vooral om het optimaliseren van je eigen plezier en genot.

Let wel op bij het gebruik van glijmiddel, net zoals bij alle seksspeeltjes, dat het niet een ‘quick fix’ voor een orgasme wordt. Het is belangrijk met je eigen opwinding en de beleving en prikkels die nodig zijn om opwinding te voelen. Zorg dat je aandacht blijft houden voor je natuurlijke opwindingsproces. Ben je benieuwd naar andere seksspeeltjes? Bekijk dan ook de sex talk aflevering over seksspeeltjes.

Voor wie is glijmiddel bedoeld?

Glijmiddel is bedoeld voor iedereen die er plezier aan beleeft tijdens het vrijen of tijdens andere seksuele handelingen. Onterecht wordt nog wel eens gedacht dat het alleen voor vrouwen bedoeld is die niet vochtig kunnen worden of door oudere mensen, maar dat is natuurlijk allang niet meer zo. Alleen al aan het brede assortiment glijmiddel is te zien dat glijmiddelen verschillende soorten behoeften faciliteren. Ga daarom ook op zoek naar een glijmiddel dat goed bij jou en je seksleven past. Experimenteer met verschillende soorten, smaken en stimulaties.

Op welk moment pak je er glijmiddel bij?

Er zit geen tijdslot op je glijmiddel. Je kan er op elk gewenst moment glijmiddel bij pakken. Of dit nu aan het begin, ergens in het midden of bijna aan het eind van je vrijpartij is. Geef vooral bij je partner aan wanneer je hier behoefte aan hebt en aan hoeveel glijmiddel je behoefte hebt. Voor de een is een drupje genoeg en de ander vindt het fijn om meer te gebruiken.

Tip: Gebruik je glijmiddel? Zet dan een doosje met stevige tissues naast je bed neer, zodat je altijd gemakkelijk het glijmiddel kan verwijderen.

  1. Gebruik je condooms of seksspeeltjes? Kies dan voor een glijmiddel op waterbasis
  2. Zie glijmiddel als aanvulling en niet als vervanging
  3. Gebruik glijmiddel ook bij anale seks. Omdat de anus zelf geen vocht kan aanmaken zorgt glijmiddel ervoor dat je niet gaat schuren.
  4. Geef als vrouw aan wanneer je niet meer zo vochtig bent en dus graag glijmiddel erbij wilt pakken
left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Wat is vaginale schimmel?
close

Next

Fit met Faya: ontdek alle work-outs en de MKB...