Kruidvat Blog

Hoe veilig is een condoom?

Header_Hoe veilig is een condoom

Zo veilig is een condoom

Vrij je veilig? Als je een zwangerschap wilt voorkomen of jij en je partner niet getest zijn op een SOA of wisselende contacten hebben, kun je een condoom gebruiken om veilig te vrijen. Maar hoe veilig is een condoom nu werkelijk? Wij zochten het voor je uit!

Het juiste gebruik van een condoom

Een condoom is veilig, mits je het goed gebruikt. Raadpleeg hiervoor de verpakking en check ons handige stappenplan voor het omdoen van een condoom in Hoe gebruik je een condoom.

Condooms en zwangerschap

Als je het condoom op de juiste manier gebruikt, is er een kans van 2% op een zwangerschap. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer het condoom scheurt. Als je een condoom niet op de juiste manier gebruikt, is de kans op een zwangerschap maar liefst 18%. Goed de verpakking lezen en de tijd nemen bij het omdoen dus! Het is ook geen verkeerd idee om te oefenen met bijvoorbeeld een banaan. Better safe than sorry.

Condooms en SOA’s

Een condoom beschermt je ook tegen SOA’s. Een condoom verkleint de kans op het overdragen van HIV met 85%. Ook tegen andere SOA’s beschermt een condoom je goed. Daarom is het erg belangrijk om een condoom te gebruiken als jullie nog niet getest zijn of als jullie wisselende seksuele contacten hebben.

Help, het condoom is gescheurd! Wat nu?

Is het condoom toch gescheurd? Dan ben je niet meer beschermd tegen een zwangerschap of SOA’s. Gebruik je ook geen ander anticonceptiemiddel zoals de pil? Dan is het aan te raden om de morning-afterpil te halen. Het liefst neem je deze binnen 24 uur, en uiterlijk binnen 72 uur. De morning-afterpil is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Laat je ook zo snel mogelijk testen op SOA’s.

Sfeerbeeld_roundHoe veilig is een condoom

Voorkom deze valkuilen

Behalve dat je een condoom op de juiste manier moet omdoen, moet je ook op andere dingen letten. Een scheur is niet het enige dat een condoom onveilig maakt. Let daarom goed op het volgende:

  • Was je handen na het gebruik van de condoom, er kan namelijk sperma op je handen zitten. Als je daarna je vagina aanraakt, kun je alsnog zwanger raken of een SOA krijgen.
  • Maak het pakje met het condoom niet open met je tanden, een schaar of je nagels, het condoom kan dan kapot gaan.
  • Doe het condoom pas om als de penis stijf is. Anders zit het misschien verkeerd.
  • Doe het condoom om vóór de penetratie. In voorvocht zit namelijk ook sperma.
  • Trek de penis terug als hij nog stijf is. Als hij slap is, kan het condoom afglijden.
  • Gebruik een condoom maximaal één keer.
  • Gebruik geen olie of vaseline als glijmiddel, dit kan het condoom kapotmaken.

Zolang je een condoom op de juiste manier gebruikt hoef je je geen zorgen te maken. Twijfel je toch? Bespreek dan met je huisarts welke anticonceptiemiddelen geschikt zijn voor jou. Je kunt een ander anticonceptiemiddel gebruiken in combinatie met een condoom.

close

Previous Article

Hoe gebruik je een condoom?
close

Next Article

Huidirritatie door maandverband? Dit is de op...