Kruidvat Blog

Wat kun je doen bij huidirritatie door de eikenprocessierups?

Header_ (1))

Eerste hulp bij huiduitslag door de processierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Dit beestje heeft duizenden kleine haartjes op zijn lichaam. Als je de rups aanraakt of als er door de wind haartjes op je huid komen, kun je huiduitslag krijgen. Hier ontdek je wat je dan kunt doen.

Welke huidklachten veroorzaakt de eikenprocessierups?

Als je in contact bent geweest met de brandhaartjes, krijg je meestal binnen acht uur huidklachten zoals jeuk, pijnlijke bultjes en een rode huid. De bultjes lijken vaak wel wat op muggenbulten, maar als je beter kijkt, zie je dat het vaak om meerdere bultjes bij elkaar gaat en dat je huid ook rood is. Meestal krijg je deze huiduitslag op de onbedekte huid. Maar als je bijvoorbeeld veel zweet, kunnen de brandhaartjes ook verder over je huid verspreid worden.

Tips bij huidirritatie door de processierups

Heb je huiduitslag gekregen door de haartjes van de eikenprocessierups? Deze tips helpen je om de jeuk te verlichten:

  •  Hoe verleidelijk het ook is: probeer om niet te krabben of te wrijven. Dit verergert de jeuk juist.
  •  Verwijder de brandhaartjes van je huid met stukken plakband, een hechtpleister of een kledingroller
  • Spoel je huid goed af met lauw water.
  •  Trek kleding waarop de brandhaartjes terecht zijn gekomen, meteen uit. Was deze op zestig graden om de haartjes onschadelijk te maken.

Deze producten helpen bij huiduitslag door de eikenprocessierups
Heb je last van huidirritatie nadat je met de haartjes in aanraking bent geweest? Verlicht de huidirritatie dan met een verzachtend crème. Ingrediënten zoals aloë vera, calendula, menthol en eucalypus verlichten vaak het meest.

Onze aanraders voor het verlichten van de jeuk zijn Kruidvat Processierups After Care Cooling Foam, Kruidvat Mentholgel, Kruidvat Calendula Zalf, Bepanthen Eczeem Crème*, Lucovitaal Anti-Jeuk Crème en aftersun met aloë vera. Voor kleine kinderen kan het Kruidvat Baby Zemelenbad ook helpen.

Kijk voor alle producten die jeuk kunnen verlichten in onze webshop.

Wordt de jeuk ondraaglijk? Vraag dan je huisarts om advies. Deze kan je misschien een corticosteroïdenzalf voorschrijven, of bij nog ernstiger klachten, hooikoortstabletten. Deze antihistaminica gaan allergische reacties tegen.

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Sfeerafbeelding
close

Previous

Wat kun je doen bij geïrriteerde ogen door de...
close

Next

De beste zonnebrandmiddelen bij zonneallergie