Kruidvat Blog

Tekenbeten: alles over teken

Je komt terug van een heerlijke boswandeling en bent nog even aan het nagenieten. Plotseling zie je een klein, zwart puntje op je huid. Wat gek, dat zat er vanmorgen nog niet! Er is een grote kans dat je de ‘gastheer’ bent van een teek. Een tekenbeet is vaak onschuldig, maar kan ook ziektes overbrengen. Ontdek hier hoe je een tekenbeet herkent en hoe je de beestjes veilig verwijdert.

 • Wat is een teek?
 • Hoe ziet een teek eruit?
 • Hoe ziet een tekenbeet eruit?
 • Hoe verwijder je een teek?

Wat is een teek?

De teek is een parasiet die bloed van dieren en mensen nodig heeft om te kunnen bestaan. De teek leeft in drie stadia: larve, nimf en volwassen. Per stadium heeft de teek een gastheer nodig om verder te kunnen groeien. Doordat teken van gastheer moeten wisselen, kunnen ze ziektes verspreiden zoals de ziekte van Lyme. 

Ongeveer één op de vijf teken draagt de ziekte van Lyme met zich mee. In sommige delen van Nederland is dit meer. De kans op het daadwerkelijk krijgen van Lyme na een beet is gelukkig wel klein; dit gebeurt bij circa twee op de honderd mensen. Teken kunnen verder ook het TBE-virus met zich meedragen. Dit komt in Nederland bijna niet voor, maar in andere landen, zoals in delen van Midden- en Oost-Europa, wel.

Teken bevinden zich voornamelijk in bossen, heides en parken, maar kunnen ook in je tuin zitten. Ze leven graag in dode bladeren, hoge grassen, dichte begroeiing en houden van een vochtige omgeving. De teek is actief van maart tot november.

Hoe ziet een teek eruit?

In Nederland zijn meer dan 800 verschillende soorten teken. De meest voorkomende is de zogeheten schapenteek, ook wel de witte teek genoemd. Deze teek heeft een plat lijfje met een hard schild en lijkt op een spinnetje. Teken worden ongeveer één tot drie millimeter groot. Ze zijn zo klein dat je er bijna niets van merkt je als ze op je huid zitten.

Na een tekenbeet lijkt het alsof er een zwart puntje op je huid zit. Teken zwellen na het opzuigen van bloed op tot een grijs of bruin bolletje en krijgen dan ongeveer de grootte van een erwt. Bij mensen klampen teken zich vaak op de volgende plaatsen vast:

 • In je liezen
 • In je oksels
 • In je knieholtes
 • In je bilspleet
 • Achter je oren
 • Rond je haargrens
 • Lang de randen van je ondergoed

Controleer deze lichaamsdelen dus goed als je in de natuur bent geweest.

Hoe ziet een tekenbeet eruit?

Een tekenbeet is meestal onschuldig en pijnloos, maar toch is het advies een teek zo snel mogelijk weg te halen. Op de plaats van de tekenbeet ontstaat bij 75% van de mensen een rood vlekje. Dit wordt de erythema migrans genoemd.

De rode vlek ontstaat meestal binnen drie dagen en is circa één à twee centimeter groot. Het vlekje verdwijnt weer binnen zeven dagen. Wordt de rode vlek groter, of verdwijnt deze niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe verwijder je een teek?

Heb je een teek op je huid gespot? Kom dan direct in actie. Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk weg te halen. Hoe langer de teek op je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziektes overdraagt. Het advies is om een teek binnen 24 uur uit je huid te halen.

Zo verwijder je een teek een veilige manier, zonder dat het pootje blijft zitten:

 • Heeft de teek zich nog niet vastgebeten? Haal de teek dan weg met kleefpleister of plakband.
 • Voor het verwijderen van een teek heb je een speciale tekentang nodig, zoals de Kruidvat Tekentang.
 • Pak met je tekentang de teek zo dicht mogelijk bij je huid vast. Let op: knijp niet in het lichaam van de teek, maar pak hem bij zijn kop vast; anders kan het juist gebeuren dat de teek speeksel uitbraakt, wat ziektekiemen kan bevatten.
 • Pak de teek stevig vast met de ‘bek’ van de tang. Trek de teek met een rustige, trekkende beweging recht uit je huid. Let hierbij goed op dat je de hele teek vasthebt.

Ook kan je met een tekenlepel de teek uit je huid ‘scheppen’. Zet de V-vormige inkeping zo dicht mogelijk tegen de teek aan en schep de teek uit je huid.

Ontsmet de plek na het verwijderen van de teek met jodium of 70% alcohol. Lukt het niet om de teek te verwijderen? Neem dan contact op met je huisarts. Heb je de teek wel succesvol verwijderd? Hou de plek van de tekenbeet nog drie maanden goed in de gaten. Ontstaat er in deze maanden een rode ring of vlek bij de beet? Ga dan direct naar je huisarts.

Tip: Ben je tijdens het tekenseizoen (van maart tot november) in de natuur geweest? Klop je kleding en schoenen buiten goed uit om eventuele teken te verwijderen. Was je kleding eventueel op 60 graden om teken te doden.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Samen op weg naar een Rookvrije Generatie
close

Next Article

De eikenprocessierups: wat kun je doen bij kl...