BLOG Kruidvat

Huisstofmijtallergie? Dit kun je doen!

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 09/11/2022

Huisstofmijtallergie? Dit kun je doen!

Zit je neus thuis opvallend vaak verstopt? Hoest je veel of nies je regelmatig? Dan kan het zijn dat je last hebt van huisstofmijtallergie. Huismijten zijn piepkleine, spinachtige diertjes die in huisstof leven. Op zich niet schadelijk, maar je kunt er wel allergisch voor zijn. Ontdek wat de symptomen van huisstofmijtallergie zijn en wat je ertegen kunt doen!

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes, die bij de familie van de spinachtigen horen. Stof bevat veel huidschilfers. Mijten voeden zich met de huidschilfertjes van mensen en dieren. De uitwerpselen van deze diertjes zorgen bij veel mensen voor een allergische reactie.

Huisstofmijten komen overal voor, ook op plaatsen waar het erg schoon is. Vooral in de gordijnen, matrassen, kussens en het tapijt. Ook houden ze van vocht en warmte.

Symptomen van huisstofmijtallergie

Vaak denken mensen dat huisstofmijtallergie net als hooikoorts seizoensgebonden is. Dat komt doordat er thuis in de wintermaanden minder goed wordt geventileerd. Huizen zijn dan stoffiger en warmer, waardoor de huisstofmijt meer plek heeft om te overleven.

Veel klachten van huisstofmijt zijn makkelijk te verwarren met andere allergieën. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van huisstofmijtallergie:

  • Last van de ogen: jeukende, tranende of rode ogen
  • Verstopte neus
  • Hoesten of niezen

Hoe kun je huisstofmijt beperken?

Omdat je huisstofmijt nooit helemaal kunt verwijderen uit je huis, is het niet mogelijk om de allergie volledig te voorkomen. Wel zijn er verschillende dingen die je kunt doen om deze zoveel mogelijk te beperken.

Tips om huisstofmijt te beperken

Met deze praktische tips houd je je huis zo schoon en stofvrij mogelijk:

● Stofzuig heel regelmatig. Bij oude en grote huizen ontstaat sneller stof en is stofzuigen extra belangrijk. Heb je huisdieren? Ook die geven huidschilfers af. Stofzuig daarom het liefst dagelijks.

● Dweil gladde vloeren regelmatig.

● Zorg voor goede ventilatie. Zet aan beide kanten van het huis de ramen open en laat alles dagelijks goed doorluchten. Hoe meer ventilatie, hoe minder stof.

● Bedden zijn vaak enorme stofaantrekkers. Verschoon je beddengoed regelmatig en was het op 60 graden.

● Laat je bed ‘s ochtends opengeslagen (niet opgemaakt).

● Neem horizontale oppervlaktes wekelijks of vaker af met een vochtig doekje en stof meubels, kasten en lampen af met een plumeau.

Producten bij huisstofmijtallergie

Naast een huis dat helemaal spik en span is, zijn er ook producten die helpen de klachten van huisstofmijtallergie te verminderen.

Prevalin Neusspray* zorgt ervoor dat het vrijkomen van histamine wordt geremd. De neusspray vormt een beschermend laagje om de mestcellen en remt hierdoor het vrijkomen van de stoffen die overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Verschijnselen zoals een loopneus, verstopte neus, jeuk en
niezen worden tegengegaan, doordat de histamine niet vrij kan komen. Dit middel kan worden gebruikt vanaf 12 jaar.

Prevalin Direct 5-in-1 Oogdruppels* werken snel en effectief bij hooikoorts, huisstofmijt- en dierenallergie. Dit middel is 5-in-1 omdat het snelle verlichting geeft bij de volgende vijf klachten:
jeukende, rode en tranende ogen en bij droge en vermoeide ogen.

Allegra Duo Neusspray* verlicht symptomen van huisstofmijt en andere allergenen. Ook voorkomt deze neusspray allergische reacties. Dit middel kan worden gebruikt vanaf 12 jaar.

*Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing.

Andere allergieën

Houden je klachten aan, dan is het verstandig om zo min mogelijk ‘stof vasthoudende’ spullen in huis te hebben. Tapijten, stoffen banken, knuffelbeesten, gordijnen: allemaal houden ze veel stof vast en maken ze het moeilijker een huis stofvrij te houden. De klachten bij huisstofmijt zijn makkelijk te verwarren met andere allergieën. Twijfel je of je last hebt van huisstofmijtallergie? Laat je dan testen bij je huisarts.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Prostaat in conditie houden? Zo die je dat!
close

Next

Whey protein? Alle geheimen onthuld