Kruidvat Blog

De grote schoonmaak: je huis lenteklaar

Ieder jaar na de winter houden de meeste Nederlanders ‘de grote schoonmaak’, oftewel de voorjaarsschoonmaak. De grote schoonmaak creëert ruimte en frisheid in je huis, maar ook in je hoofd. In de winter raken de meeste mensen namelijk in een dip. Door alles goed en grondig schoon te maken, maak je je tegelijkertijd ook je hoofd leeg en ervaar je meer rust.

Vind jij wekelijks schoonmaken al een opgave en kijk je op tegen de grote schoonmaak? Met onze tips en adviezen maak je het schoonmaken makkelijker en creëer je voor jezelf een schoonmaakroutine , waardoor je huis in no time lenteklaar is en jij kan gaan genieten van het mooie weer!

Schoonmaakmiddelen: wat heb je nodig?

Voordat je begint aan de grote schoonmaak heb je uiteraard schoonmaakmiddelen nodig. Er zijn voor iedere ruimte in huis speciale schoonmaakspullen verkrijgbaar, maar met de klassieke middelen lukt het jou ook om alles brandschoon te krijgen. Zo deed je grootoma het tenminste ook. We zetten de schoonmaakmiddelen voor je op een rij:

 • Allesreiniger
 • Chloor
 • Baking soda
 • Schoonmaakazijn
 • Microvezeldoekjes
 • Vaatdoeken
 • Wegwerpdoekjes
 • Emmer
 • Stofzuiger
 • Dweil
 • Plumeau
 • Zeem
 • Trekker
 • Vuilniszakken of dozen

Voorjaarsschoonmaak

Heb jij alle schoonmaakmiddelen in huis gehaald? Mooi, dan kun je nu beginnen aan de grote schoonmaak, maar hoe pak je deze het beste aan? Begin je dag vroeg in de ochtend zodat je genoeg tijd heb om alles op één dag af te krijgen.

De voorbereiding

Met de grote schoonmaak maak je meer schoon dan je normaal doet. Hierdoor kunnen taken al snel in de vergetelheid raken. Maak voor jezelf een lijstje met schoonmaaktaken die je uit wilt voeren. Extra taken die je tijdens de voorjaarsschoonmaak kunt doen, zijn:

 • Oven schoonmaken
 • (Douche)gordijn wassen
 • Matras reinigen
 • Wasmachine schoonmaken
 • Vaatwasser schoonmaken
 • Afzuigkap schoonmaken

De eerste stappen

Start de voorjaarsschoonmaak door na het wakker worden je beddengoed af te halen en het dekbed buiten in de zon op te hangen. Uv-straling doodt namelijk huisstofmijt, waardoor het niet nodig is je deken te wassen. Dit mag uiteraard wel!

Zet vervolgens alle ramen open. Door de wind wordt je huis niet alleen fris, het maakt jou ook een stuk actiever! Vind je de wind te fris tijdens het schoonmaken? Sluit het raam van de kamer als je gaat beginnen met schoonmaken en zet deze daarna weer open.

De laatste stap is om ovenreiniger in de oven of (combi)magnetron te spuiten. Deze kan dan intrekken, waardoor je later makkelijker de aangekoekte etensresten wegkrijgt. Doe ditzelfde trucje met de wc. Spuit chloor of schoonmaakazijn in de toiletpot, met name onder het randje van de bril. Laat dit even trekken, zodat alle bacteriën dood gaan.

Tip: maak geen gebruik van bleek om de wc schoon te maken. Bleek verwijdert geen vuil, maar bleekt het waardoor het oppervlak schoon lijkt.

Opruimen en wegdoen

Voordat je begint aan de voorjaarsschoonmaak moet er opgeruimd zijn, anders wordt het niet goed schoon. Maak van dit moment gebruik door je spullen te sorteren en je af te vragen of je er nog gebruik van maakt. Doe dit met behulp van dozen of vuilniszakken.

Pak in totaal drie lege dozen of vuilniszakken, één is voor de spullen die weggegooid kunnen worden, de ander voor spullen die je weg wilt geven of verkopen en de laatste voor spullen die verkeerd staan. Denk hierbij aan rondslingerend speelgoed dat in de woonkamer ligt. Wanneer alles in de kamer opgeruimd is, begin je met schoonmaken.

Verdeling maken

Schoonmaken gaat een stuk sneller en efficiënter als je een verdeling maakt van de ruimtes. Het makkelijkste is om met de klok mee te gaan. Maak niet alleen één kamer tegelijkertijd schoon, maar verdeel de ruimte. Doe dit in vier delen en werk ze één voor één af. Op deze manier bewaar je het overzicht en zie je niets over het hoofd.

Werk van boven naar beneden

De vuistregel in het schoonmaken is om van boven naar beneden te werken. Wanneer je begint met het schoonmaken van de vloer en daarna nog moet stoffen, dan heb je binnen mum van tijd weer een vieze vloer en dat wil je natuurlijk niet. Deze regel werkt ook zeer goed als je meerdere verdiepingen moet schoonmaken. Begin bovenaan op zolder en eindig op de begane grond.

Schoonmaaktips

De meeste mensen hebben van hun ouders of verzorgers geleerd hoe je het beste kunt schoonmaken. Daarnaast leer je jezelf nog wat foefjes om je huis weer heerlijk schoon en fris te krijgen, maar werken die manieren ook echt? Bekijk onderstaande schoonmaaktips en kom erachter welke gewoontes je de volgende keer beter links kunt laten liggen.

Niet dweilen met warm water

Warm water doodt bacteriën, maar wanneer warm water verdampt blijven er zeepresten achter op de vloer. Dit veroorzaakt strepen op de vloer en de zeepresten trekken juist weer vuil aan. Dweil in plaats daarvan met koud water en voeg de aanbevolen hoeveel reiniger toe.

Afstoffen met een natte doek

Veel mensen stoffen af met een natte doek. Logisch, want je ziet direct hoeveel stof je hebt meegenomen en dat geeft een bevredigend gevoel! Een nadeel hiervan is dat op vochtige plekken stof beter blijft liggen, waardoor het niet veel zin heeft om deze af te stoffen. Stof in plaats daarvan af met een plumeau of een droge doek die stof vasthoudt. Maak eventueel vieze plekken schoon met een vochtige doek. Liever toch afstoffen met een vochtige doek? Droog het oppervlak daarna, zodat stof langer wegblijft.

Schoonmaakspullen reinigen

Het is een beetje een open deur, maar schoonmaakproducten horen gereinigd te zijn voordat je ze gaat gebruiken. Het heeft namelijk weinig zin om met vieze doeken of een vieze dweil alles af te nemen. Was de microvezeldoeken en de dweil op minimaal 60 graden. Heb jij een dweil die niet gewassen kan worden? Koop dan iedere twee maanden een nieuwe dweil.

Tip: gebruik geen wasverzachter voor het wassen van microvezeldoekjes. Hierdoor worden stof en vuil minder goed opgenomen.

Gebruik meerdere doekjes

Hoeveel microvezeldoekjes gebruik jij tijdens het schoonmaken? Veel mensen maar één of twee en dat is helaas te weinig. Het beste is om per taak een andere doek te gebruiken. Dus een doek voor het afstoffen en een doek om het aanrecht mee schoon te maken. Voor de zeer vieze ruimtes in het huis, zoals de wc en badkamer, gebruik je de doek alleen voor de desbetreffende ruimte.

Ramen lappen met zonnig weer

Je kent het wel, het is heerlijk weer want zonnetje schijnt. Je kijkt naar buiten door het raam, maar in plaats van dat je van je uitzicht geniet, erger je je aan de vieze vetvlekken die door de zon extra goed zichtbaar zijn geworden. Weersta de verleiding door de ramen te gaan lappen, want door het warme weer verdampt het water sneller van het glas. Hierdoor blijven zeepresten achter en ontstaan er strepen op de ramen.

Schoonmaken met weinig geld

Het kopen van schoonmaakmiddelen kan flink oplopen in de portemonnee. Zonde, want dat geld gebruik je liever voor leuke dingen. Wist jij dat jij zelf ook schoonmaakmiddelen kan maken voor een habbekrats? Dit doe je door een lege plantenspuit te kopen of een lege spray te hergebruiken. Voeg hier een beetje allesreiniger aan toe en meng met water. Nu heb je je eigen schoonmaakspray!

Lenteklaar

Zoals je hierboven gelezen hebt, vindt de grote schoonmaak meestal plaats na de winterperiode. In deze voorjaarsschoonmaak maak je je huis extra grondig schoon; ook de spullen die je normaal je overslaat, zoals de oven of het wassen van gordijnen.

Doordat je extra veel moet schoonmaken is het handig om een plan op te stellen en het project strategisch aan te pakken. Ruim eerst alle troep op, voordat je begint met schoonmaken. Stel een lijstje van taken samen die je niet mag vergeten en maak een verdeling van de kamers. Als je ruimtes kriskras door elkaar heen schoonmaakt, verlies je overzicht en maak je vaak niet alles schoon.

Zorg er tot slot voor, dat je genoeg microvezeldoekjes bij de hand hebt en dat alle schoonmaakspullen goed zijn gereinigd voor gebruik. Let ook op dat er geen zeepresten achter blijven liggen, want dit zorgt voor strepen op het oppervlak.

Heel veel succes!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Wat is het verschil tussen verkoudheid en gri...
close

Next Article

Vermoeidheid: waarom ben je zo moe?