BLOG Kruidvat

Hoe behandel je een koortslip?

Alles over koortslipcrèmes en -pleisters

O jee, een koortslip! Deze onschuldige huidaandoening ontstaat vaak op de meest ongelukkige momenten. Het gaat vaak vanzelf over, maar door de koortslip te behandelen kan je het genezingsproces een handje helpen. Hier lees je hoe.

Hoe herken je een koortslip?

Een koortslip is een infectie van je huid in de vorm van blaasjes rond of op je lippen. Een koortslip ontwikkelt zich in drie stadia. Elk stadium heeft een andere behandeling nodig:

  • In het eerste stadium van een koortslip is er een tintelend, jeukend of branderig gevoel rond of op de lippen.
  • In het tweede stadium vormen pijnlijke blaasjes gevuld met helder vocht.
  • In het derde stadium zijn de blaasjes geknapt en ontstaan gele korstjes op de lippen.

Een koortslip is al vanaf het eerste stadium besmettelijk. Het korstje dat in het derde stadium is gevormd, moet vanzelf van je huid vallen. Pas als dit is gebeurd en je huid onder het korstje weer heel is, is het besmettingsgevaar voorbij.

Een koortslip komt meestal op of rondom je lippen voor, maar kan ook op bijvoorbeeld je neus, kin of wangen voorkomen. Een koortslip geneest gelukkig vanzelf, meestal binnen een tot twee weken. Het is relatief ongevaarlijk, maar wel heel vervelend.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Als je dit virus eenmaal bij je draagt, blijft dit in je lichaam en wordt het af en toe actief. Een koortslip kan zich ontwikkelen als het afweersysteem van je lichaam verzwakt is, bijvoorbeeld bij een verkoudheid of andere infectie. Ook stress, vermoeidheid, fel zonlicht, koud en droog weer of je menstruatie kunnen het virus activeren.

Een koortslip behandelen

Een koortslip geneest meestal vanzelf, maar door de koortslip te behandelen kan je de genezing wel helpen. Ook is een behandeling fijn als je veel last hebt van je koortslip.

Tip: voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Bescherm je lippen daarom altijd goed door ze vet te houden. Ga je de zon in? Gebruik dan een lippenbalsem met uv-filter. Zo hou je je lippen in topconditie. Ook is het goed om je afweer op peil te houden door gezond te eten, voldoende nachtrust te nemen, niet te roken en regelmatig te bewegen. Bij een gezonde afweer ontstaat er minder snel een koortslip.

Koortslipcrèmes

Voel je een koortslip opkomen? Er zijn dan middelen die kunnen helpen:

  • Daro zinkzalf* is de eerste keuze bij stadium 1 en 2 van de koortslip.
  • Middelen met aciclovir, zoals Zovirax*, zijn tweede keuze bij een koortslip en zijn alleen werkzaam in stadium 1.

Breng een koortslipcrème altijd voorzichtig aan en smeer deze niet uit. Als je de crème uitsmeert, verspreid je het virus namelijk. Breng de crème of gel met een wattenstaafje aan. Zo hoef je de koortslip niet met je handen aan te raken. Heb je de crème met je vingers aangebracht? Vergeet dan niet om daarna je handen goed te wassen met water en zeep.

Tip: Zovirax DUO heeft een unieke tweevoudige werking die de vorming van een koortsblaar kan helpen voorkomen dankzij twee actieve ingrediënten. Aciclovir helpt het virus dat een koortslip veroorzaakt te bestrijden en hydrocortison werkt ontstekingsremmend en vermindert hierdoor de ontsteking die bij een koortslip hoort. Zovirax DUO is uniek, het is de enige vrij verkrijgbare koortslipcrème die zowel het virus als de ontsteking remt.

Gebruik Zovirax Duo bij de eerste tekenen van een koortslip zoals tintelingen, jeuk of roodheid om te voorkomen dat een koortsblaasje zich ontwikkelt tot een blaar. Zelfs als een koortslip zich toch nog ontwikkelt, kan Zovirax DUO de genezingstijd verkorten en de zichtbaarheid en duur van de gevoeligheid verminderen. Gebruik Zovirax DUO 5 keer per dag gedurende 5 dagen. Vertrouw de nummer 1** koortslipcrème van Nederland!

Koortslippleisters

Naast koortslipcrèmes heb je ook speciale koortslippleisters. Deze dunne hydrocolloïdpleister plak je als een soort tweede huid over je koortsuitslag. Er komen dan geen bacteriën en vuil bij de blaasjes en omdat ze afgedekt zijn, is je koortslip ook minder besmettelijk. Je moet de patch regelmatig vervangen totdat je lip is genezen. Een koortslippleister is handig, maar versnelt de genezing niet. Hij bevat namelijk geen antivirale middelen.

Een koortslip is goed met zelfzorgmiddelen te behandelen, maar in sommige gevallen is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Doe dit:

  • Bij een kind jonger dan 6 jaar
  • Wanneer je bekend bent met een verstoorde afweer en/of eczeem
  • Wanneer de blaasjes zijn gevuld met troebel vocht
  • Wanneer je blaasjes hebt op andere lichaamsdelen
  • Je zes keer of vaker per jaar een koortslip hebt en/of klachten die langer aanhouden dan 14 dagen

Wat moet je niet doen als je een koortslip hebt?

Als je een koortslip hebt, wil je natuurlijk dat hij zo snel mogelijk geneest. Maar daarnaast is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en besmetting te voorkomen. Je moet vooral goed oppassen met het vocht dat uit de lipblaasjes komt. In dit vocht zit het koortslipvirus en dit is dus zeer besmettelijk voor jezelf en voor anderen.

Als je een koortslip hebt, is het vooral belangrijk om er niet aan te zitten. Was je handen na elke aanraking met je lip. Vermijd knuffelen, zoenen en oraal seksueel contact. Gebruik aparte handdoeken, zorg dat andere mensen je handdoek niet gebruiken en heel belangrijk; knuffel nooit een baby wanneer je een koortslip hebt! Pasgeboren baby’s kunnen ernstig ziek worden na contact met het herpesvirus. Ze kunnen een ontsteking van de hersenen krijgen met alle gevolgen van dien.

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
**Nielsen MAT wk 8 2021 omzetcijfers. Zovirax DUO is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken bij huidlaesies die veroorzaakt zijn door ieder ander virus dan herpes simplex, of voor schimmel-, bacteriële- of parasitaire huidinfecties. Handelsmerken zijn eigendom van of in licentie gegeven aan de GSK groep. © 2021 de GSK groep of de licentiegever. PM-NL-OTRI-21-00025 KOAG-nr. 309-0421-7598

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

De kracht van het traditionele kruidengeneesm...
close

Next

Wat is het beste inlegkruisje voor jou?