Wat moet je doen als je aambeien hebt?

wat-moet-je-doen-als-je-aambeien-hebt-header

Handige tips bij aambeien

Als je aambeien hebt, schaam je je hier misschien voor en heb je het er liever niet met anderen over. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Maar liefst 30% van de Nederlanders heeft wel eens last van aambeien en zowel mannen als vrouwen kunnen ze hebben. Het is een relatief onschuldige aandoening waar je veel aan kunt doen. Hier lees je wat je precies kunt doen en geven we je handig tips om aambeien te behandelen en voorkomen.

Wat zijn aambeien eigenlijk?

Eerst even naar het begin, want wat zijn aambeien eigenlijk precies? Aambeien ontstaan doordat bloedvaatjes rond je anus opzwellen. Iedereen heeft deze bloedvaatjes, maar door een te hoge druk kunnen ze opzwellen en ontstaan aambeien. Je kunt inwendige of uitwendige aambeien hebben. Inwendige aambeien zitten aan de binnenkant van je anus en zijn niet zichtbaar. Uitwendige aambeien zijn eigenlijk inwendige aambeien die naar buiten gezakt zijn. Deze kan je vaak voelen.

Aambeien ontstaan bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of bevalling, door overgewicht of door problemen met de stoelgang. Ze zijn heel vervelend en veroorzaken vaak pijn, jeuk en soms zelfs bloedingen. Als je aambeien hebt, wil je er dan ook het liefst zo snel mogelijk weer vanaf.

Wil je weten hoe je aambeien herkent? Lees dan Hoe herken je aambeien?

Wat te doen bij aambeien?

Aambeien zijn meestal relatief onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf. Toch zijn de klachten erg vervelend en kunnen ze voor veel ongemakken zorgen. Heb je aambeien? Dan is het goed om voor de juiste toiletgewoontes te zorgen, goed op je voeding te letten en eventueel een zalfje of crème te gebruiken om de klachten te verlichten.

Twijfel je of je aambeien hebt? Ga dan altijd even langs bij je huisarts. Soms kunnen de symptomen namelijk een andere oorzaak hebben.

Eet gezond en gevarieerd

Eén van de mogelijke oorzaken van aambeien is een gebrek aan vezels in je voeding. Zorg er daarom voor dat je altijd gezond, gevarieerd en vezelrijk eet. Vezels vind je bijvoorbeeld veel in volkorenproducten, groenten en fruit. Let erop dat je ook altijd genoeg drinkt. Vezels hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen werken. Door goed te eten en te drinken hou je je ontlasting zacht en verminder je de kans op klachten.

Extra tip: Vermijd te veel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken of suiker, zeker als je al aambeien hebt. Deze voedingsmiddelen prikkelen je anus en kunnen zo meer jeuk veroorzaken.

wat-moet-je-doen-als-je-aambeien-hebt-sfeerbeeld

Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Te lang achter elkaar staan of zitten kan de druk op het anale kanaal namelijk verhogen en zo aambeien veroorzaken of de klachten verergeren. Heb je een baan waarbij je veel zit of staat, ga dan regelmatig even een stukje lopen en maak tijdens de pauze een lunchwandeling. Zo voorkom je dat je te lang in dezelfde houding staat of zit. Bovendien stimuleer je zo de werking van je darmen.

Zorg voor een gezonde stoelgang en goede toiletgewoonten

Als je aambeien hebt, is het belangrijk om voor een regelmatige stoelgang en zachte ontlasting te zorgen. De bovenstaande eetgewoontes dragen hier al aan bij. Maar daarnaast is het belangrijk om goed op je toiletgewoonten te letten. Deze tips helpen je daarbij:
• Ga naar het toilet zodra je aandrang hebt, stel je toiletbezoek niet uit. Als je het te lang ophoudt, wordt de ontlasting namelijk harder.
• Zorg voor een juiste zithouding op het toilet. Het is het beste om je knieën gebogen te houden en iets onderuit gezakt te zitten. Met behulp van een klein voetenbankje is het vaak makkelijker om een goede toilethouding aan te nemen.
• Pers alleen als je aandrang hebt. Pers dan zachtjes mee om niet te veel druk te zetten. Pers nooit te hard, het is beter als de ontlasting rustig zijn weg naar buiten vindt.
• Gebruik alleen zacht, ongeparfumeerd toiletpapier of spoel je anus af onder de douche en dep het daarna voorzichtig droog. Gebruik hierbij geen zeep.
• Gebruik geen vochtige toiletdoekjes. Deze verergeren vaak de jeuk en irritatie rond je anus.
Extra tip: Neem een warm (zit)bad om de pijn te verlichten. Je anus krijgt dan de kans om even te ontspannen en dat helpt tegen de jeuk en de pijn.

wat-moet-je-doen-als-je-aambeien-hebt-sfeerbeeld2

Verlicht je klachten met een zalf of crème

Er zijn bij de drogist en apotheek diverse middelen vrij verkrijgbaar die de klachten van aambeien kunnen verlichten. Probeer bijvoorbeeld:
Kruidvat Aambeienzalf bij aambeien en anale kloofjes. Deze zalf verzorgt je huid en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces.
Dr Swaab Aambeiendoekjes zijn direct effectief en verkoelend bij uitwendige aambeien, anale kloofjes, jeuk, irritatie en branderigheid. De doekjes zijn ook ideaal voor onderweg of op je werk.
A.Vogel Hamameliszalf werkt snel en effectief bij aambeien en andere anale ongemakken.
Theranal is een snelle en effectieve oplossing bij aambeien. Theranal verlicht snel de jeuk, pijn en irritatie en zorgt dat de aambeien krimpen. De zalf is geschikt voor zowel inwendige als uitwendige aambeien.
• Heb je inwendige aambeien? Dan kun je ook de Sperti zetpillen gebruiken. Bij uitwendige aambeien gebruik je Sperti aambeienzalf.
• Sperti Cooling Gel heeft een verzachtende en verkoelende werking op de gevoelige, rode huid, vooral rond de dunne huid van de anus.

Verergeren je klachten, houden ze lang aan of heb je bloed bij je ontlasting? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Wat als dit allemaal niet helpt?

Maar wat moet je doen als dit allemaal niet helpt, als je de perfecte toiletgewoonte hebt en goed op je voeding let? Je huisarts kan je dan adviseren om de aambeien medisch te behandelen. Hiervoor zal hij je doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:
• De aambeien afbinden met rubberen bandjes. Dit noem je rubberbandligatie. Hierbij wordt een klein elastiekje om de aambei geplaatst. Hierdoor zakt de aambei niet langer naar beneden en sterft hij na een tijdje af.
• De aambeien inspuiten met een irriterende vloeistof. Ze drogen hierdoor uit en verschrompelen.
• In uitzonderlijke gevallen kunnen de aambeien operatief verwijderd worden.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer