BLOG Kruidvat

Hebben jouw krullen extra proteïne nodig?

De perfecte elasticiteit voor jouw krullende haar

Proteïne is een belangrijke bouwsteen voor je haar, zeker als je krullend haar hebt. In de Curly Girl methode speelt proteïne dan ook een belangrijke rol. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel door, want hier ontdek je of jouw haar extra proteïne nodig heeft.

De Curly Girl methode

Speciaal voor de verzorging van krullend haar is de Curly Girl (CG) methode ontwikkeld. Bij deze methode verzorg je je haar alleen met producten die de gezondheid en veerkrachtigheid behouden en je krullen niet beschadigen. In De Curly Girl methode: dit moet je allemaal weten lees je alles over de CG methode.

Belangrijke bouwstenen voor (krullend) haar

Je haren bevatten twee belangrijke bouwstenen: vocht en proteïne. De balans tussen deze twee bepaalt hoe elastisch je krullen zijn. De elasticiteit van je haar staat voor het vermogen om te rekken en terug te gaan naar de oorspronkelijke vorm. En dat is precies wat je krullen moeten doen. Je wilt daarom dat ze de juiste elasticiteit hebben.

Proteïne maakt je haar gezond en sterk. Maar door je haren met te heet water te wassen, met een agressieve shampoo te reinigen, te kammen of met hete lucht droog te blazen, verliezen ze proteïne.

Hoe elastisch zijn jouw krullen?

Je kunt zelf heel makkelijk ontdekken of je haar veel of weinig proteïne bevat. Dat doe je door wat natte krullen vast te pakken en ze uit te rekken:

  • Breken je haren af of rekken ze niet mee? Dan heb je een lage elasticiteit en bevatten je krullen teveel proteïne.
  • Rekken je krullen ver mee? Dan heb je een hoge elasticiteit en hebben je haren een tekort aan proteïne.
  • Rekt je haar mee, maar springt de krul ook makkelijk weer terug? Dan heb je een normale elasticiteit.

Hoe weet je hoeveel proteïne een haarverzorgingsproduct bevat?

Hebben je krullen een hoge elasticiteit? Dan is het goed om een haarverzorgingsproduct met proteïnen te gebruiken. Als je krullen een lage elasticiteit hebben, is het verstandig om een product zonder proteïnen te gebruiken. Maar hoe weet je weet of er proteïnen in je haarverzorging zitten?

In haarverzorgingsproducten worden gehydrolyseerde proteïnen gebruikt. Dit zijn kleinere stukjes eiwitten dan die je in bijvoorbeeld voeding tegenkomt. Deze kleine hoeveelheden doen namelijk al heel veel voor je haar. Kijk in de ingrediëntenlijst van je haarverzorgingsproduct. Staan eiwitten bij de eerste vijf ingrediënten? Dan zit het product vol proteïne. Staan ze verder in de lijst? Dan heeft het product een lage proteïnegehalte. Staan ze helemaal niet in de lijst? Dan bevat het geen proteïnen.

Hoe gebruik je proteïneproducten voor je haar?

Heb je het product gevonden dat bij jouw krullen past? Gebruik het dan een paar keer en kijk wat het met je haar doet. Verbetert de elasticiteit? Fijn! Maar let er wel op dat de elasticiteit ook niet te hoog of te laag wordt. Soms is het beter om producten met proteïne af te wisselen met producten zonder proteïne. Check de elasticiteit van je krullen daarom regelmatig.

Als je een product met proteïne hebt gebruikt, kan je haar soms wat stroef of stug aanvoelen. Je kan dan proberen om een deep conditioner te gebruiken. Worden je krullen weer flexibeler? Dan hebben ze na een proteïnebehandeling een diepe voeding nodig. Werkt een deep conditioner niet? Dan heb je misschien een product met teveel proteïne gebruikt of het product te vaak gebruikt.

Extra tip: wist je dat Zenner een aantal fijne haaraccessoires voor krullend haar heeft? Zo zijn de Metal Free haarelastieken erg zacht voor je haar doordat ze geen metaal bevatten. En dat is ideaal voor je kwetsbare krullen. Om je krullen vast te zetten zijn er de stay-in-hair haarklemmen. Het laagje rubber aan de binnenkant zorgt ervoor dat ze niet uit je haar zakken. Zo blijft je kapsel de hele dag mooi!

Wil je je krullen beschermen en mooi uit laten komen? Kies dan altijd voor zachte haaraccessoires. Ruwe materialen zorgen voor wrijving waardoor je haar sneller afbreekt. En dat wil je voorkomen. Voor een volle bos krullen zijn de elastieken van badstof dan ook ideaal. Draag je je haar graag in een knot? Zet deze dan vast met een metal free elastiek en een scrunchie.
De haaraccessoires van Zenner zijn in onze winkels en deels online verkrijgbaar.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Een shampoo met of zonder sulfaten, wat is be...
close

Next

Een deep conditioner: wat is dat en hoe gebru...