Kruidvat Blog

Zwanger zijn en corona: dit moet je weten

Corona en zwanger: dit moet je weten

De zwangerschap is voor de meeste mensen een spannende en onzekere periode. Met het coronavirus dat ons in zijn greep houdt, kunnen wij ons goed voorstellen dat dit je extra zorgen geeft. Heeft COVID-19 invloed op je zwangerschap en je ongeboren kindje? We beantwoorden hier deze en nog vele andere vragen.

 • Corona en zwanger
 • Corona en bevallen
 • Corona en de kraamtijd

Corona en zwanger

Wanneer je zwanger raakt, verandert je hormoonhuishouden. Je voelt je kwetsbaar. Heeft corona hier extra invloed op en hoe kun je je hierop voorbereiden? We bespreken de meest voorkomende vragen:

 • Zijn zwangere vrouwen een risicogroep voor corona?
 • Kan corona een miskraam of aangeboren afwijkingen veroorzaken?
 • Kan corona een vroeggeboorte veroorzaken?
 • Kan het ongeboren kind ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?
 • Ik heb corona, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
 • Zijn er extra voorzorgsmaatregelen voor zwangere vrouwen?

Zijn zwangere vrouwen een risicogroep voor corona?

Nee, zwangere vrouwen zijn geen risicogroep. Het risico om besmet te raken met corona, is even groot als wanneer je niet zwanger bent. Daarbij zijn er tot nu toe geen verschillen in het ziekteverloop ontdekt bij zwangere en niet zwangere vrouwen. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken.

Kan corona een miskraam of aangeboren afwijkingen veroorzaken?

Op basis van de huidige cijfers is er geen vergroot risico op het krijgen van een miskraam, een aangeboren afwijking of het overlijden van het ongeboren kind. Daarbij lijken de gevolgen van corona voor zowel de zwangere vrouw, als voor de ongeboren baby niet anders te zijn dan bij andere koortsveroorzakers. 

Kan corona een vroeggeboorte veroorzaken?

Er worden iets meer baby’s te vroeg geworden. Dit is meestal een bewuste keuze van de verloskundige en wordt niet veroorzaakt door het virus zelf. Er wordt vaak gekozen voor een vroege bevalling wanneer er rekening gehouden moet worden met het ziekzijn van de moeder of het ongeboren kind.

Kan het kindje ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?

Tot zo ver bekend zijn er geen gevallen geweest waarin het ongeboren kind besmet werd met corona. Dit geldt voor zowel de zwangerschap als bij de bevalling. Het virus is niet gevonden in het vruchtwater, het bloed, de navelstreng of de keel van baby’s. 

Ik heb corona, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?

In de meeste gevallen zal de afspraak niet doorgaan. Het is verstandig om de verloskundige of de gynaecoloog op te bellen, om te vragen wat je het beste kunt doen. De arts beslist of de afspraak door kan gaan of uitgesteld dient te worden. Gaat de afspraak toch door? In de meeste ziekenhuizen zal je wel gevraagd worden alleen te komen; je partner blijf dus thuis. Ook zal veelal aan de deur gecontroleerd worden of je daadwerkelijk een afspraak hebt. Ga na de afspraak weer in quarantaine

Zijn er extra voorzorgsmaatregelen voor zwangere vrouwen?

Er gelden geen extra voorzorgsmaatregelen voor vrouwen die zwanger zijn. Het is wel raadzaam om je aan de algehele maatregelen te houden omtrent corona. Denk hierbij aan het houden van 1,5 meter afstand en het regelmatig wassen van je handen met water en zeep.

Corona en bevallen

De onzekerheid rondom de bevalling kan toenemen als je zwanger bent. Is het mogelijk om medische zorg te krijgen in deze tijden en hoe gaat de bevalling als je positief getest bent? Lees hieronder de meest gestelde vragen:

 • Ik ga bijna bevallen, kan ik in het ziekenhuis terecht?
 • Ik heb het coronavirus, mag ik thuis bevallen?
 • Mag mijn partner of iemand anders aanwezig zijn?

Ik ga bijna bevallen, kan ik in het ziekenhuis terecht?

In de meeste ziekenhuizen kun je terecht om te bevallen. Bespreek met de verloskundige welke locatie voor iedereen het meest geschikt is. Het is ook mogelijk om te bevallen in een geboortecentrum of polikliniek.

Ik heb het coronavirus, mag ik thuis bevallen?

Er wordt geadviseerd om in het ziekenhuis te bevallen. Op deze manier kan het kindje in de gaten worden gehouden met een cardiotocogram. Als de moeder meer dan 24 uur geen klachten heeft gehad, mag er thuis bevallen worden.

Mag mijn partner of iemand anders aanwezig zijn?

In de meeste ziekenhuizen is het toegestaan dat de partner aanwezig is bij de bevalling. De regels hierover kunnen per ziekenhuis variëren. Vraag wat de mogelijkheden zijn. Neem eventuele kinderen niet mee naar de bevalling.

Corona en de kraamtijd

De zwaarste periode is achter de rug, waardoor je kan genieten van het nieuwe familielid. Maar hoe zit het met besmettingsgevaar in de kraamtijd? Moet je afstand houden van je pasgeboren baby? We beantwoorden de meest gestelde vragen:

 • Ik heb corona, mag ik mijn pasgeboren kind vasthouden?
 • Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het coronavirus heb?
 • Hoe bescherm ik mijn baby bij de verzorging tegen corona?

Ik heb corona, mag ik mijn pasgeboren kind vasthouden?

Het is belangrijk dat er huid op huid contact is tussen de moeder en de pasgeboren baby. Dit geldt ook wanneer de moeder positief getest is op COVID-19. Het is wel van belang dat je dan de juiste maatregelen neemt, zoals je handen wassen en het dragen van mondkapjes.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het coronavirus heb?

Ja, het virus is namelijk niet aanwezig in borstvoeding. In borstvoeding zitten antistoffen, die zeker nu extra belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kleintje. 

Hoe bescherm ik mijn baby bij de verzorging tegen corona?

Zolang je besmet bent met het coronavirus, bestaat de kans dat je baby ook besmet kan raken. Om dit te voorkomen, hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet, waar je rekening mee kunt houden:

 • Was altijd je handen voordat je je baby aanraakt.
 • Was je handen voordat je borstvoeding of de fles geeft of gaat kolven.
 • Maak de borstkolf goed schoon voor gebruik.
 • Draag altijd een mondkapje.
 • Probeer 1,5 meter afstand van je baby te houden als je niet hoeft te voeden of verschonen.
left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Kruidvat pakt uit met de Kerst Editie van ‘De...
close

Next

Is je kind ziek? Zo zorg je goed voor hem of ...