BLOG Kruidvat

6 weken zwanger: de week van de misselijkheid

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

‘s Ochtends, ‘s avonds, met vlagen of zelfs de hele dag (!) door: misselijkheid is de meeste zwangeren niet vreemd. Vervelend! Gelukkig zijn er wat kleine trucjes die je helpen. Hieronder lees je er alles over. Probeer wat uit, misschien heb je er baat bij!

Je baby in deze week:
Zo groot als 1/2 paracetamol


Klein hoogtepunt voor je baby deze week: het hartje begint met kloppen! Ook het gezichtje krijgt al vorm. Kun je het je voorstellen? Een neusje, ogen, oren en wangetjes in microformaat. De organen zijn aan het einde van deze week af. Ze moeten alleen nog flink groeien. Je kleine groeit nu 1 millimeter per dag. Da’s voor jou een klein beetje, maar voor zo’n kleine hummel een enorme spurt! Fantaseer je al over hoe hij of zij eruit zal zien?

vergelijkingsafbeelding

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Zomaar een vraag: hoe vaak ben jij op het toilet te vinden deze week? Vast vaker dan je lief is! Is het niet vanwege de misselijkheid, dan is het wel omdat je véél vaker moet plassen. Het zwangerschapshormoon hCG en progesteron laten je nieren nog efficiënter werken, met als resultaat een blaas die in no-time vol is. Je kunt van deze kwaal een goede daad maken door mee te doen aan Moeders voor Moeders. Het hCG-hormoon in je urine wordt dan gebruikt voor medicijnen die de vruchtbaarheid verhogen. Zo help je stellen voor wie een zwangerschap minder vanzelfsprekend is. Mooi idee!

Tip voor daddy

Een rustige start van de dag gaat de ochtendmisselijkheid vaak tegen. Trakteer je vriendin of vrouw daarom op een ontbijtje op bed. Iets lichts als een cracker, beschuitje en kop thee kan ze vast waarderen. Een lege maag kan (ochtend)misselijkheid verergeren.

Marilyn vertelt – @marilynschrijft

“Ik weet het nog zo goed, ik kwam er bij 5 weken achter dat ik in verwachting was van onze eerste dochter Mila. Het was een shock en ik keek uit naar al het moois wat deze zwangerschap me zou geven.

Ik heb nooit nagedacht over dat ik me misselijk zou kunnen voelen, of dat er andere kwaaltjes bij kwamen kijken. Ik dacht dat overkomt mij niet, haha, maar niets was minder waar. Ik kon oprecht niet veel verdragen. Ik werd al misselijk als mijn vriend mij vroeg om een kopje koffie te zetten. De geur, het idee, ik kon het niet.

Grappig dat als je denkt dat je dit niet overkomt het je dus wel overkomt en je letterlijk staat te kokhalzen bij geuren waarvan je eerst zoveel van hield. Ik hield van koffie, maar ik kon het niet meer drinken, eigenlijk niet eens maken en alleen bij het idee begon ik al te kokhalzen.”

Niet te missen: misselijkheid

Goedemorgen, misselijkheid! Voor veel zwangeren in het eerste trimester een bekende start van de dag. Het kan zelfs dat je je de hele dag door (soms) beroerd voelt. In de meeste gevallen gaat dit vanzelf over na 12 tot 16 weken. Tot die tijd zijn er een paar dingen die je kunnen helpen:

  • Een lege maag is een no-go. Eet iedere 2 à 3 uur iets kleins. Crackers, rijstwafels of iets anders lichts zijn je beste vriend!
  • Drink en eet iets kleins voordat je opstaat. Zet het ‘s avonds alvast klaar of vraag je partner om een licht ontbijt op bed.
  • Drink voldoende. Een vochttekort verergert misselijkheid en ontstaat snel bij veel overgeven.
  • Je eet minder, zorg dus dat alles wat je eet extra voedzaam is qua voedingsstoffen.
  • Zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt via je dagelijkse gezonde voeding. Daarnaast heb je extra foliumzuur(400 microgram) nodig tot de tiende week van je zwangerschap én vitamine D gedurende je hele zwangerschap (10 microgram oftewel 400 IE)
  • Naast je dagelijkse voeding kun je kiezen voor een supplement voor zwangere vrouwen.

Meer tips nodig? Lees dan ook deze 12 handige tips tegen zwangerschapsmisselijkheid.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

5 weken zwanger: de week van het slapen
close

Next

7 weken zwanger: de week van een knap gezicht