BLOG Kruidvat

Babyacne: wat kan je ertegen doen?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 08/02/2021

In de eerste paar maanden na de geboorte kan je baby last krijgen van rode vlekken en puistjes in het gezicht. Is het een allergische reactie of vervroegde peuterpuberteit? Maak je geen zorgen, je baby heeft enkel last van babyacne. Hier lees je alles over de verschillende soorten babyacne en hoe je er het beste mee omgaat.

Wat is babyacne?

Babyacne is een vorm van acne die alleen bij baby’s of peuters voorkomt. Je kindje krijgt dan puistjes, pukkeltjes of mee-eters. De eerste tekenen van babyacne ontstaan wanneer je kindje tussen de 0 en de 8 maanden oud is. We onderscheiden drie verschillende soorten babyacne:

  • Acne neonatorum
  • Erythema toxicum neonatorum
  • Neonatale cephale pustulose

Acne neonatorum

Acne neonatorum is de officiële benaming van babyacne en wordt ook wel neonatale acne genoemd. Deze vorm van acne zien we het meeste terug en komt bij circa 20% van de baby’s voor. Ontstoken talgklieren in de huid zijn de oorzaak van acne neonatorum. De huid maakt teveel talg aan, waardoor poriën verstopt raken en puistjes ontstaan. Deze ontstaan voornamelijk op de wangen of in sommige gevallen ook op de schouders en romp van je baby.

Erythema toxicum neonatorum

Erythema toxicum neonatorum (ENT) is een huidaandoening waar nog niet veel over bekend is. ENT is te herkennen aan rode vlekken waar een wit-geel puistje uitkomt. Deze vlekjes komen tevoorschijn op het gezicht, de romp, de armen of de benen. ENT ontstaat meestal een aantal dagen na de geboorte en komt bij circa 50% van de baby’s voor.

Neonatale cephale pustulose

Neonatale cephale pustulose (NCP) is een huidaandoening bij baby’s waarbij pukkeltjes en puistjes ontstaan in het gezicht of op de hoofdhuid. Deze vorm van babyacne ontstaat door problemen met de gist op de huid. Neonatale cephale pustulose ontstaat na circa 1 tot 3 weken na de geboorte en komt veel voor.

Babyacne en voeding

Er is geen verband tussen bepaalde voedingspatronen en babyacne. Het aanpassen van het eetpatroon van je kindje, zoals van borstvoeding overgaan op flesvoeding of andersom, heeft geen effect. Wel zijn er een aantal andere punten die je kunt oppakken om babyacne tegen te gaan.

Wat kan je doen tegen babyacne?

Babyacne is een onschuldige huidaandoening en gaat bijna altijd vanzelf weer over. Dit duurt over het algemeen één tot drie maanden. Mochten de klachten van babyacne niet verminderen, dan raden we je aan om de huisarts te bellen. De dokter kan eventueel een crème voorschrijven die je op de huid smeert.

De symptomen van babyacne zijn anders dan de klachten van acne bij pubers of volwassenen. Gebruik dus geen acnebehandeling voor volwassenen op je baby, omdat deze te agressief zijn. Druk de puistjes ook niet uit, want dit beschadigt de huid van je baby.

Een gaaf babyhuidje

Zoals je hierboven gelezen hebt komt babyacne bij veel kindjes voor. Je herkent babyacne aan rode vlekken, puistjes en pukkeltjes in het gezicht van je baby. Deze huidaandoening begint als baby’s tussen de 0 en 8 maanden oud zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken over babyacne, omdat de huidaandoening onschuldig is en meestal vanzelf overgaat. Als de babyacne niet vanzelf wegtrekt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

close

Previous

Kruidvat kraamvragen afl. 9 – Hoe baker je je...
close

Next

Kruidvat kraamvragen afl. 8 – Hoe maak je het...