
Krentenbaard: wat kun je doen?
Krijgt je kindje allemaal korstjes en wondjes rond zijn neus en mond? Dan zou het krentenbaard kunnen zijn. In deze BLOG leggen we uit wat krentenbaard is, hoe je het kan herkennen en wat je kunt doen.
Wat is krentenbaard precies?
De medische naam voor krentenbaard is impetigo. Omdat de plekjes veel weg hebben van krenten wordt het in de volksmond ook wel krentenbaard genoemd. Krentenbaard is een besmettelijke ontsteking van de huid. De oppervlakkige ontsteking, waarbij wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele korstjes ontstaan zitten meestal rond de neus of mond, maar krentenbaard kan ook op andere plekken voorkomen. Bij baby’s wordt het ook rondom de luier gezien.
Krentenbaard kan jeuken en voor ongemak zorgen. Deze aandoening kan iedereen krijgen, maar komt het vaakste voor bij kinderen onder de 12 jaar. Dit komt omdat hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is.
Is krentenbaard besmettelijk?
Krentenbaard is helaas ontzettend besmettelijk. Als iemand uit het gezin het heeft is de kans behoorlijk groot dat andere gezinsleden het ook krijgen. Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal is dit de stafylokokbacterie. Zowel kinderen als volwassenen kunnen deze bacterie bij zich dragen. De meeste mensen zijn maar tijdelijk drager, sommigen blijvend. Veruit de meeste mensen krijgen geen klachten als ze drager zijn.

De bacterie gaat meestal van de een naar de ander via handen of besmette voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed dat gedeeld wordt. Soms raakt iemand besmet als iemand anders hoest of niest. Krentenbaard blijft besmettelijk tot de wondjes volledig zijn ingedroogd of genezen.
Wat zijn de symptomen van krentenbaard?
Je kan krentenbaard herkennen aan de volgende symptomen:
- Rode vlekken of bultjes in het gezicht
- Bultjes die overgaan in blaasjes met gele pus erin
- Ontstoken plekjes die kunnen samenvloeien en groter worden
- Opengesprongen blaasjes en natte plekjes
- Gele korsten
- Jeuk
- Pijn wanneer de plekjes worden aangeraakt
- Er kunnen ook blaren ontstaan. Deze zeldzame variant noemen artsen impetigo bullosa
Wat kan je doen bij krentenbaard?
Als er krentenbaard heerst, is besmetting helaas bijna niet te voorkomen. In principe gaat krentenbaard vanzelf binnen 2 tot 3 weken weer over. Is de krentenbaard heel heftig? Dan kan je naar de huisarts gaan. Er kan dan een antibioticakuur worden voorgeschreven.
Je kan zelf de volgende maatregelen nemen om te voorkomen dat krentenbaard erger wordt of dat anderen besmet worden:
- Probeer te voorkomen dat je kind de plekjes aanraakt of eraan krabt
- Zorg dat iedereen in het gezin zijn handen regelmatig wast met zeep
- Houd je nagels schoon en kort
- Ieder gezinslid moet zijn eigen handdoek gebruiken en elke dag wisselen voor een nieuwe set
- Houd de krentenbaard goed droog
- Maak speelgoed, deuren en trapleuningen een keertje extra schoon met zeep
- Dek de krentenbaard niet af met een pleister
Krentenbaard beperken
Krentenbaard kan voor behoorlijk wat ongemak zorgen bij je kindje. De krentenbaard gaat vaak vanzelf weer weg. Om te zorgen dat je zo snel mogelijk ervan komt moet je zorgen dat degene die besmet is én alle andere leden van het gezin er een goede hygiëne op na houden.
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 18 oktober 2022