BLOG Kruidvat

Spuugt je baby veel? Hier lees je er alles over

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 19/01/2023

Spuugt je baby veel? Hier lees je er alles over

Als ouder van een baby herken je het wel: je hebt net borst*- of flesvoeding gegeven, je laat je baby even boeren en hop, er komt wat melk mee. Of soms spuugt je baby pas later wanneer hij of zij rustig in de box ligt te spelen. Of het nu kleine beetjes zijn of heel veel, je wilt graag weten wat je kunt doen Want waarom spuugt je baby? En hoeveel is te veel spugen? Wij geven in deze blog antwoord op al je vragen.

Waarom spuugt een baby?

Spugen wordt bij baby’s ook wel een mondje teruggeven genoemd. En dit is iets heel normaals. Het komt doordat de sluitspier tussen de maag en slokdarm nog niet sterk genoeg is om de maag goed af te sluiten. Deze spier ontwikkelt zich later pas. Veel baby’s geven daarom wat melk over.

Vooral jonge baby’s van enkele weken oud spugen vaak nog. Maar ook bij oudere baby’s komt het nog geregeld voor. Dit kan komen doordat:

  • Je kleine tijdens het voeden wat lucht heeft binnengekregen en er bij het boeren wat voeding  mee terugkomt
  • Je baby te veel gedronken heeft
  • Je kindje de hoeveelheid melk niet zo snel kan opdrinken, bijvoorbeeld als je een sterke toeschietreflex hebt of de speen te groot is.

Spugen en reflux

Bij spugen denk je misschien snel aan reflux. Reflux bij een baby houdt in dat de maaginhoud terugstroomt naar de slokdarm. Maar wanneer je baby regelmatig een mondje voeding teruggeeft, hoeft dat nog geen reflux te zijn. Pas wanneer je baby echt veel spuugt, noem je dat reflux. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Hoeveel is een mondje teruggeven?

Wanneer je baby spuugt, lijkt dat vaak al snel veel. Maar we kunnen je geruststellen, het is meestal minder dan je denkt. Laat maar eens enkele druppels water uit een glas op het aanrecht vallen. Dit lijkt al snel veel, terwijl er maar weinig water uit je glas is.

Tips voor baby’s die (ineens) veel spugen

Spugen is normaal. Zolang je baby goed groeit, vrolijk is, goed slaapt en voldoende plasluiers heeft, hoef je je dan ook geen zorgen te maken. Toch zijn er wel wat dingen die je kunt doen om het spugen te verminderen. Geeft je baby (veel) over na de voeding, dan kunnen de volgende tips helpen:

  • Drinkt je baby te snel? Las dan af en toe een korte pauze in tijdens het voeden of probeer een kleinere maat speen. Je baby mag gerust 20 tot 30 minuten over een voeding doen.
  • Let erop dat je baby niet te veel lucht binnenkrijgt tijdens het voeden. Zorg ervoor dat het mondje goed om de tepel of speen zit en dat de speen altijd vol melk zit.
  • Houd je baby tijdens en na het voeden rechtop. Zo laat je de zwaartekracht een beetje helpen en stroomt de melk minder snel terug.
  • Vergeet niet om je baby na het voeden even te laten boeren. Zo kan overtollige lucht weg. Soms kan het ook helpen om je kleine tijdens het voeden te laten boeren.
  • Maak de voeding wat dikker. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel. Dit is een natuurlijk verdikkingsmiddel dat spugen bij baby’s vermindert.

Tot welke leeftijd spugen baby’s?

Wanneer je kindje 1 jaar is, stopt het spugen meestal. De sluitspier is dan goed ontwikkeld. Vaak gaan baby’s ook minder spugen als ze vaste voeding krijgen.

Wanneer vraag je je huisarts of het consultatiebureau om advies?

Blijft je baby veel spugen, maak je je je zorgen over de groei of heb je andere vragen over de voeding? Neem dan contact op met het consultatiebureau. Wanneer je baby helemaal geen voeding binnenhoudt of de voeding er in een grote boog uitkomt, ook wel projectielbraken genoemd, neem je contact op met je huisarts.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

*borstvoeding is altijd de beste voeding voor baby’s

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 19 januari 2023

close

Previous

Tandjes bij je baby: dit moet je weten!
close

Next

Luieruitslag bij je baby: eerste hulp bij rod...