BLOG Kruidvat

Reflux bij je baby: oorzaken, symptomen & tips

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 06/01/2023

Reflux bij je baby: oorzaken, symptomen & tips

Soms komt er na het drinken weer wat voeding omhoog. Dit komt dan weer terug in de mond van je baby. Je noemt het zelf waarschijnlijk spugen, artsen hebben het over reflux. Een geruststelling: dit komt heel vaak voor. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen? En wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan? Je leest het hier.

Reflux baby

Als je baby spuugt dan is dat zeker de eerste keren niet prettig. Hoe vaak dit gebeurt verschilt heel erg per baby: sommige spugen nooit, anderen heel vaak en veel. Wanneer er een beetje voeding uit de mond van je baby komt, dan noemen we dat ‘een mondje teruggeven’. Als het meer is, spreek je over reflux.

Bij reflux stroomt er wat van de maaginhoud terug in de slokdarm. Bij baby’s komt dat vaker voor dan bij oudere kinderen, omdat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal goed werkt. Na het eerste jaar ontwikkelt de sluitspier zich en is deze steviger. Daarom hebben kinderen van 1 jaar en ouder meestal geen last meer van reflux.

Symptomen reflux

De symptomen bij reflux zijn het teruggeven van voeding of spugen. De mate waarin dit gebeurt kan erg wisselen. Zelfs als je baby regelmatig grote hoeveelheden spuugt hoeft dit niet erg te zijn. Meestal verdwijnt dit vanzelf en is behandeling niet nodig.

Gecompliceerde reflux

Soms kan de slokdarm geïrriteerd raken. Dit noem je gecompliceerde reflux en veroorzaakt pijn bij je baby. Je baby slaapt slechter, kreunt of huilt veel.

Atypische reflux

Bij atypische reflux krijgen baby’s, naast de genoemde reflux klachten, ook klachten zoals keelontsteking en problemen met de ademhaling. Deze vorm van reflux komt niet veel voor.

Verborgen reflux

Reflux komt voor in twee vormen: gewone reflux en verborgen reflux. Bij gewone reflux merk je op dat je baby spuugt. Bij een verborgen reflux komt er wel voeding omhoog, maar zakt het weer naar beneden. Hierdoor merk je niet dat je baby de voeding teruggeeft. Je spreekt daarom van verborgen reflux.

Symptomen verborgen reflux

Bij een verborgen reflux is het minder duidelijk dat er voeding omhoogkomt. Toch zijn er wel signalen waaraan je kunt herkennen of je baby verborgen reflux heeft. Twijfel je? Vraag dan advies bij het consultatiebureau of schakel een lactatiekundige in.

Verborgen reflux herkennen

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op verborgen reflux:

  • Je baby begint te huilen als je hem of haar neerlegt na een voeding
  • Je baby slikt veel
  • Je heeft vaak en lang de hik
  • Je baby ruikt zuur uit zijn of haar mond
  • Je merkt dat het drinken niet soepel gaat

Gastro-oesofageale reflux 

Je spreekt van gastro-oesofageale reflux als je baby grote hoeveelheden spuugt, niet alleen direct na de voeding, maar ook op andere momenten. Gastro-oesofageale reflux wordt ook wel zuurbranden genoemd. Het gaat soms ook gepaard met projectiel braken, dat is spugen in een boog. Denk je dat je baby hier last van heeft? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Tips om reflux bij je baby te voorkomen

Helemaal voorkomen is vaak lastig, maar dit kun je doen om de kans op reflux te verkleinen:

  • Zorg dat je baby niet te veel melk in één keer binnenkrijgt
  • Leg je baby niet direct na het drinken op de rug
  • Zorg dat je baby rustig drinkt en niet te veel lucht binnenkrijgt
  • Zorg dat je zelf ontspannen bent tijdens het geven van een voeding.

Reflux baby tips

Als je baby veel spuugt kun je de voeding verdikken. Het spugen kan dan minder worden.

Bespreek het met het consultatiebureau als je de melk wilt gaan verdikken.

Je kunt flesvoeding en gekolfde borstvoeding verdikken met johannesbroodpitmeel. Gebruik liever géén maiszetmeel (maizena), omdat hier meer koolhydraten in zitten.

  • Bij borstvoeding* kun je een papje van water en bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel maken en dit na de voeding geven.
  • Je kunt het johannesbroodpitmeel ook mengen met flesvoeding. Je kunt ook kiezen voor Kruidvat Anti Reflux 2. Dit is een dieetvoeding met johannesbroodpitmeel voor kindjes die regelmatig een mondje voeding teruggeven.

Probeer de verdikte melk 2 weken en kijk of de klachten minder worden. Bel het consultatiebureau of je huisarts als je vragen of twijfels hebt.

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 06 januari 2023

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/spugen-bij-babys/mijn-baby-spuugt-veel-reflux
https://www.mlds.nl/ziekten/refluxbij-babys/

  • Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s, ook na 6 maanden.
close

Previous

Vitamine K voor je baby: waarom en hoelang?
close

Next

Roodvonk: heeft je kind het?