
Roodvonk: heeft je kind het?
Voelt je kind zich niet lekker? Heeft hij of zij last van keelpijn en koorts? Dan kan het roodvonk zijn. Geen paniek! Deze kinderziekte kan geen kwaad. In deze BLOG lees je wat roodvonk is en wat je kunt doen als je kind last heeft van roodvonk.
Wat is roodvonk?
Roodvonk is één van de vlekjesziekten. Andere vlekjesziekten bij kinderen zijn de vijfde en de zesde ziekte. Roodvonk is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal gaat het vanzelf weer over. De ziekte komt vooral bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar voor.
Roodvonk gaat vaak vanzelf over na 7 tot 10 dagen. In deze tijd loop je de eerste vier fases van de ziekte door. De laatste fase, het vervellen, gebeurt vaak na 2 tot 3 weken. In elke fase zijn weer andere symptomen te zien.
De symptomen gedurende de verschillende fasen van roodvonk
Roodvonk verloopt meestal in verschillende fasen:
- Hangerig worden, koorts en keelpijn
- Ruwe vlekjes op de borst en later op het lichaam
- Rode tong
- Na 3 tot 5 dagen verdwijnen de koorts en de vlekjes
- Na 2 tot 3 weken kan de huid gaan vervellen
Eerste fase roodvonk: hangerig worden
Roodvonk begint er over het algemeen mee dat je kind zich niet lekker voelt en hangerig is. Vaak zijn de eerste klachten:
- Minder of geen eetlust
- Koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden). Tip: gebruik de Kruidvat 60 Seconden Thermometer. Daarmee kun je snel achterhalen of je kind koorts heeft
- Keelpijn
- Misselijkheid en overgeven
Tweede fase roodvonk: vlekjes op lichaam
De tweede fase van roodvonk begint meestal al na een dag. Je kind heeft dan de volgende klachten:
- Ruwe vlekjes die meestal beginnen op de borst
- Plekjes op de rest van het lichaam, vooral in de oksels en de liezen
De plekjes bij roodvonk zijn ruwe, kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en aanvoelen als schuurpapier. Goed om te weten: de plekjes jeuken niet en ontstaan niet rondom de mond.
Derde fase roodvonk: rode tong
Na 3 dagen kan je kind een rode tong krijgen. Dat is geen reden om je zorgen te maken, het hoort erbij. De tong wordt rood, dik en bobbelig. Dit wordt ook wel een frambozentong genoemd.
Vierde fase roodvonk: plekjes verdwijnen
Na 3 tot 5 dagen verdwijnt de koorts en gaat je kind zich weer wat beter voelen. Na een paar dagen verdwijnen ook de plekjes.
Vijfde fase roodvonk: vervellen
Als je kind al lang niet meer ziek is, kun je toch nog iets merken van roodvonk. Na 2 tot 3 weken kan de huid namelijk gaan vervellen, vooral aan de handen en de voeten.
Zo ontstaat roodvonk
Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie, de streptokokbacterie. De ziekte is besmettelijk en kan worden overgedragen via druppeltjes in de lucht. Door de bacterie komen er gifstoffen in je lichaam, waar je lichaam op reageert. Deze reactie komt bij roodvonk tot uiting als vlekjes of bultjes. Deze bacterie zorgt niet altijd voor roodvonk. Je kunt ook alleen last krijgen van keelpijn of wondroos.

Is roodvonk besmettelijk?
Roodvonk is een besmettelijke ziekte. Via hoesten, niezen of praten wordt de bacterie al overgedragen. Je kind kan dus roodvonk krijgen via andere kinderen op school of het kinderdagverblijf. De tijd tussen besmet raken en ziek worden, ook wel de incubatietijd genoemd, is 2 tot 7 dagen.
Tips om besmetting met roodvonk te voorkomen
Natuurlijk wil je de kans dat andere kinderen roodvonk krijgen zoveel mogelijk beperken. Daarom is het belangrijk dat je kind bij roodvonk:
- Afstand houdt van anderen
- De neus en mond zo min mogelijk aanraakt
- In de elleboog niest en hoest
- De handen regelmatig wast met water en zeep
- Papieren zakdoekjes gebruikt om de neus te snuiten en deze meteen weggooit
Roodvonk bij volwassenen
Roodvonk komt vaker bij kinderen voor, maar ook volwassenen kunnen roodvonk krijgen. Als volwassene kun je er flink ziek van worden. Het is dan vooral belangrijk om goed te blijven drinken.
Roodvonk bij zwangere vrouwen
Ben je zwanger en heb je roodvonk? Wees gerust: dit is niet schadelijk voor je baby. Wel is het goed om in de gaten te houden of je hoge koorts krijgt. In dat geval kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Behandeling van roodvonk
Er is geen specifieke behandeling van roodvonk. Wel kun je het volgende tegen de koorts doen:
- Laat je kind dunne kleding dragen en slapen onder een dun dekbed of deken, zodat het lichaam de warmte kwijt kan
- Laat je kind voldoende drinken, het liefst water, zodat het vochttekort dat door het zweten ontstaat, weer wordt aangevuld
- Laat je kind voldoende rusten
- Geef ter verlichting een pijnstiller. Kies bijvoorbeeld voor:
- Kruidvat Kinderparacetamol Kauwtabletten**
- Kinder Paracetamol Zetpillen**
- Kruidvat paracetamol 240 mg**
- Sinaspril 240 mg zetpil*
- Sinaspril Vloeibaar Paracetamol**
De dosering van de pijnstillers hangt van de leeftijd van je kind af. Deze informatie vind je in de bijsluiter.
Is roodvonk gevaarlijk?
Roodvonk is een besmettelijk ziekte, maar doorgaans niet gevaarlijk. Het is vooral belangrijk dat je de kans dat anderen het krijgen zoveel mogelijk beperkt. Zorg er verder voor dat je kind uitziekt en geef ter verlichting van de koorts eventueel een pijnstiller. De meeste kinderen zijn na een week weer helemaal fit. Is dit niet het geval of heb je vragen? Neem dan altijd contact op met je huisarts.
Disclaimer: Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enige doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld ter vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
** Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 10 januari 2023