BLOG Kruidvat

Borstvoeding geven: wat kun je verwachten?

Read time: 8 minutes
Posted on: 21/04/2021

Borstvoeding, dat is puur natuur! Deskundigen zijn het erover eens dat borstvoeding de beste voeding voor je kindje is, maar veel aanstaande moeders vinden het best spannend. ¨Kan ik het wel, doet het geen pijn en geef ik wel genoeg?¨ zijn voorbeelden van vragen die ze zich stellen. Maak je geen zorgen, want met wat voorbereiding en hulp gaat het lukken! Ontdek hier alles wat je moet weten over het geven van borstvoeding:

 • Voordelen van borstvoeding
 • Nadelen van borstvoeding
 • Borstvoeding geven
 • Hoe vaak borstvoeding geven?
 • Hoelang duurt borstvoeding geven?
 • Hoelang geef je borstvoeding?
 • Kolven
 • Borstvoeding afbouwen
 • Borstvoedingstips

Voordelen van borstvoeding

Aan borstvoeding geven zitten verschillende voordelen verbonden. Allereerst is het een natuurlijke manier om je kindje te voeden. Je baby krijgt door middel van borstvoeding namelijk alle voedingsstoffen binnen die hij of zij nodig heeft en ook direct in de juiste samenstelling en hoeveelheid. Naast dat moedermelk voedingsstoffen bevat, zitten er ook een boel antilichamen in. Deze helpen met het opbouwen van het immuunsysteem en beschermen je baby de eerste maanden tegen infecties in het maag- en darmkanaal. 

Een ander voordeel aan het geven van borstvoeding is de band die je opbouwt met je baby. Tijdens het geven van borstvoeding liggen moeder en baby huid tegen huid. Hierdoor wordt het knuffelhormoon oxytocine aangemaakt. Daarnaast werkt dit geknuffel tijdens het voeden ook nog eens rustgevend voor je baby.

Borstvoeding is niet alleen goed voor je baby, maar ook voor jou als moeder! Tijdens je zwangerschap krijg je meer lichaamsgewicht. Borstvoeding is de ´sportschool´ die bijdraagt aan gewichtsverlies. Daarbij draagt het ook bij aan het verkleinen van de baarmoeder en is er minder kans op lochia  (kraamvloed).

Borstvoeding is niet alleen gezond voor je baby, maar is ook nog eens zeer praktisch. Je moedermelk kost niks, raakt niet uit voorraad en hoeft niet opgewarmd te worden. Daarbij past de samenstelling van je moedermelk zich automatisch aan de behoeften van je baby aan. Ideaal!

Moedermelk

Je vraagt je misschien af of je wel voldoende borstvoeding hebt. We kunnen je hierin geruststellen. Een van de voordelen van borstvoeding is dat de samenstelling van je melk zich vanzelf aanpast aan de behoeftes van je baby. Bekijk hieronder hoe dat werkt:

1-4 dagen oud
Je baby is net geboren. De melk die je nu aanmaakt is colostrum. Dit is een dikke, gele melk met eiwitten, minerale zouten en vitaminen. Er zitten veel antilichamen in die je baby beschermen tegen infecties.

4-15 dagen oud
Na de eerste dagen verandert de colostrum in overgangsmelk. De melk is nu romiger qua textuur en kleur. Er zitten veel vetten, suikers en vitaminen in, waarvan je baby flink zal groeien.

Ouder dan 15 dagen
De tijd gaat snel; de eerste 14 dagen zitten er alweer op. Je melk verandert in rijpe melk. Een dikke gele melk, vol met vetten en lipiden. ’s Ochtends, als je baby nog meer honger heeft, heeft je melk automatisch nog meer voedingsstoffen.

De veranderingen in de moedermelk van de eerste twee weken zijn zeer opvallend. Wanneer je kiest voor kunstvoeding, heb je een vaste formule die goed is voor de eerste paar maanden en dus minder inspeelt op de behoeftes van je baby.

Nadelen van borstvoeding

Borstvoeding geven heeft ook een aantal nadelen. Wanneer je voor het eerst borstvoeding geeft, merk je dat het minder eenvoudig is dan het lijkt. Je moet dus goed oefenen voordat het natuurlijk verloopt. Een borstvoedingscursus is hier geschikt voor of anders kan de kraamverzorgster met kraamzorg je ook assisteren.

Een ander nadeel aan borstvoeding geven, is dat het niet altijd uitkomt. Op een gegeven moment ben je niet meer continu samen met je baby. Je bent bijvoorbeeld weer begonnen met werken of papa is met de baby op pad. In zulke gevallen is borstvoeding dus minder praktisch. Ook heeft de vader bij natuurlijke borstvoeding minder kans om een band op te bouwen met jullie kindje.

Borstvoeding geven

Hoe geef je borstvoeding? Elke vrouw heeft hier in het begin moeite mee. Je moet namelijk oefenen met aanleggen. Leg je je baby niet goed aan de borst? Dan kan je baby niet goed drinken. Neem vooral de tijd om samen naar een fijne houding te zoeken. We helpen je een handje op weg:

 1. Een comfortabele houding
  Zorg dat je bij het voeden comfortabel en ontspannen zit of ligt. Armleuningen van stoelen of banken kunnen helpen bij het ondersteunen. Soms kan het een tijdje duren voor je kindje genoeg heeft gedronken. Het is belangrijk dat jij dan geen pijn in je nek of schouders krijgt. Een voedingskussen of opgerolde deken helpt om een fijne houding te vinden. Sommige moeders voeden graag in een schommelstoel. Probeer uit wat voor jou en je kindje werkt.

 2. Begin er direct mee
  De eerste dagen na de geboorte heeft je kindje een sterke zuigreflex. Begin daarom direct met het geven van borstvoeding. Vooral op de tweede en derde dag is de zuigreflex sterk en stroomt de melk. Wees gerust, in de meeste gevallen komt dit vanzelf goed. De melkproductie wordt door je lichaam aangepast aan de behoefte van je kindje. Dit kan wel enkele dagen duren.

 3. 1 borst per voeding
  Je kunt per voeding één borst aanbieden. Laat je kindje deze helemaal leeg drinken. Is hij of zij nog hongerig, biedt dan de andere borst ook aan. Begin bij de volgende voeding met de borst die niet leeg gedronken is. Door één borst per keer aan te bieden, verklein je ook de kans op pijnlijke tepels.

 4. Aanleggen
  Je baby aanleggen doe je met je buik en niet met je borst. Leg het buikje van je baby tegen die van jou aan. Je bent op de juiste hoogte, wanneer je tepel in de richting van de bovenlip of de neus van je baby wijst. Streel vervolgens je tepel over de lippen van je baby, zodat het mondje open gaat. Beweeg je lichaam niet richting je baby, maar druk je baby tegen je aan. Het hoofdje beweegt vanzelf mee waardoor de neus vrij blijft om te ademen en je baby begint met drinken.

 5. Toeschietreflex
  Tijdens het voeden moet je baby eerst een tijdje zuigen voordat de melk uit je borst komt. Door de aanraking van de tepel, krijgen je hersenen een seintje. Hierdoor komt een hormoon vrij dat zorgt dat de spiertjes bij je melkklieren samentrekken. De melk wordt naar voren gestuwd en komt in het mondje van je kindje. Dit heet de toeschietreflex (TSR). Sommige vrouwen voelen deze reflex als een tinteling in hun tepels.

 6. Geef je kindje de tijd
  De melk die eerst vrijkomt is waterig en lest de ergste dorst van je kindje. Hierna komt er melk met meer vet, die je kindje een verzadigd gevoel geeft en zorgt dat hij of zij kan groeien. De overgang van de ene soort melk naar de andere gaat geleidelijk en is bij iedere vrouw anders. Geef je kindje daarom de tijd om te drinken tot hij of zij genoeg heeft.

 7. Spoelen en afdrogen
  Spoel je tepels één keer per dag af met water en houd ze goed droog en schoon. Laat je tepels na het voeden aan de lucht drogen voor je je bh weer aantrekt. Zo voorkom je tepelkloven.

 8. Geniet van het moment
  Het voeden is een momentje voor jou en je baby. Neem de tijd en geniet van dit ontspannen moment samen. Voor je het weet, rent je kleintje al in de wereld rond.

Hoe vaak borstvoeding geven?

Gemiddeld geven vrouwen hun baby’s zes tot acht keer per dag borstvoeding, met tussenpozen van ongeveer twee uur. Met een voedingsschema voor je baby, weet je zeker dat jij geen moment vergeet. Wil je baby vaker of minder vaak gevoed worden? Pas je dan aan de behoeftes van je baby aan. Hij of zij kan immers zelf het beste aangeven hoeveel moedermelk hij nodig heeft.

Vooral pasgeboren baby’s willen vaker aan de borst, soms tot wel twaalf keer per dag. Ook tijdens een intensieve groeiperiode kan een baby extra hongerig zijn. Dit wordt ook wel clusteren genoemd. Je kindje wil vaak kleine beetjes drinken of ligt het liefst de hele dag aan de borst. Dit is helemaal normaal en wordt vanzelf weer minder.

Hoelang duurt borstvoeding geven?

Gemiddeld duurt de borstvoeding 15 tot 20 minuten, maar neem ruim de tijd. Zorg dat je baby niet te snel drinkt, want teveel in een korte tijd is niet goed. Is hij of zij erg gulzig? Pas het tempo dan een beetje aan. Dit kun je doen door het zuigen even te onderbreken door een vinger in zijn mondje te stoppen.

Geef je baby in ieder geval genoeg tijd. Aan het begin van de voeding is je melk namelijk waterig. Later verandert de melk in een meer voedzame soort. Dreigt je baby halverwege in slaap te vallen? Probeer hem of haar dan wakker te houden totdat hij genoeg heeft gedronken. Kietel bijvoorbeeld zacht onder de voetjes

Hoelang geef je borstvoeding?

Er wordt geadviseerd om minimaal zes maanden borstvoeding te geven. Vanaf zes maanden begint je kleine namelijk met het eten van vaste voeding. Over het algemeen geven moeders borstvoeding totdat de baby twee jaar oud is. Je kunt hier uiteraard ook eerder mee stoppen.

Kolven

Kolven is het opvangen van moedermelk, zodat je baby niet rechtstreeks van de borst drinkt maar via een fles. Vanaf vier weken na de geboorte kun je beginnen met kolven. Je kan je baby dan langzaam laten wennen aan het drinken uit een flesje. Op deze manier kunnen je partner, opa of oma ook de voeding een keer overnemen. Daarbij is kolven ook zeer handig als je te veel moedermelk hebt aangemaakt en er een te hoge spanning op je borsten staat.

Borstvoeding afbouwen

Borstvoeding afbouwen doe je geleidelijk en langzaam. Op deze manier voorkom je verstoppingen in de melkkanalen die voor borstontsteking zorgen. Door de borstvoeding rustig af te bouwen, komt er steeds meer tijd tussen het legen van je borsten waardoor de melkproductie afneemt en uiteindelijk wegblijft.

Borstvoedingstips

Borstvoeding geven is een fijn en intiem moment voor moeder en baby. Je baby wordt er groot en sterk en als moeder verkleint het de risico op kraamvloed. Je bent nu op de hoogte over hoe je borstvoeding moet geven en met onderstaande tips ben je er helemaal klaar voor:

 • Drink minimaal twee liter water per dag.
 • Drink een glas melk per dag, zodat je lichaam voldoende calcium bevat.
 • Drink maximaal 200 milligram cafeïne per dag.
 • Gebruik warme zoogcompressen voor een betere doorstroming van de melk en koude kompressen om eventuele pijn te verzachten.
 • Borstvoeding is mogelijk bij griep of verkoudheid.
 • Vraag gerust om hulp! De verloskundige of kraamverzorgster helpen graag.
 • Kraamweek voorbij? Vraag de lactatiedeskundige om hulp bij borstvoeding.
left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Babyuitzetlijst: wat heb je nodig?
close

Next

Afvallen tijdens je zwangerschap