BLOG Kruidvat

14 maanden oud: vroege peuterpuberteit

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 20/02/2021

Wist je dat je kindje als kleuter meer dan 2 keer zo groot is dan als baby? En zo gebeurt er nog veel meer in deze periode, van het eerste stapje tot de eerste tekening. In onze groeikalender lees je van maand tot maand hoe je kind zich ontwikkelt. Ook geven we je leuke tips om samen te doen!

Baby, dreumes, peuter… dat gaat hard! Hoewel je kindje nog lang geen peuter is, is de vroege peuterpuberteit wel aangebroken. Je kleine ontdekker heeft steeds meer zijn eigen wil. Vermoeiend, maar ook leuk, want je kindje krijgt langzaam een echt eigen karakter. Je leest hier alles over deze periode.

Minder groeien

Na het eerste jaar gaat de rem erop! Je kindje groeit lang niet zo hard als voorheen. Gelukkig maar, want het gaat al zo snel allemaal. Ook eten heeft geen prioriteit meer. Je kleine is veel te druk met spelen en heeft minder eten nodig. Daarnaast heb je misschien gemerkt dat je eerst zo gulzige smulpaap een stuk kieskeuriger is geworden. Hij heeft namelijk gemerkt dat hij zelf keuzes kan maken en ‘nee’ ook een optie is.

Voorproefje op de peuterpuberteit

Je dreumes ontdekt niet alleen dat hij eten kan weigeren. Hij kan nog veel meer laten gebeuren! Zelf bepalen waar hij heen waggelt, schreeuwen als zijn outfit hem niet bevalt of beslissen wat hij wel en niet wil doen. Die ontdekkingstocht zorgt soms voor best wat frustraties. Want waarom mag hij sommige dingen niet? Het vermogen om te begrijpen waarom hij je niet mag slaan of schoppen in een driftbui, ontbreekt nog. Alles wat jij kunt proberen, is je geduld bewaren.

Gelukkig zijn er ook leuke dingen! Je kindje leert door herhaling en doet je na in alles. Leerzaam én hilarisch. Samen kunnen jullie lekker gekke bekken trekken, zwaaien en klappen.

Leuk om te doen

In de categorie ‘zelluf doen’: tekenen.

Nu je kindje de fijne motoriek steeds beter beheerst, kunnen jullie samen creatief aan de slag. Je kleine Picasso krast ongecontroleerd zijn eerste tekenkunstwerk, terwijl jij de kleuren benoemt. Dat wordt er vast eentje om in te lijsten!

Aan tafel!

Je dwarse dreumes heeft zijn eigen wil helemaal ontdekt, ook aan tafel. Zo weigert hij zijn lievelingsmaal opeens of graait hij juist fanatiek naar zijn bordje, omdat hij zelf wil eten. Help hem hierbij met een diep bord vol voorgesneden hapjes en een setje oefenbestek dat hij makkelijk vast kan houden. Natuurlijk moedigen jullie hem aan bij elke hap. Zo wordt eten toch nog een feestje!

Heb jij zo’n zelfstandige eter aan tafel? Kijk dan eens naar het oefenbestek van Kruidvat.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

1 maand oud: het eerste lachje
close

Next

2 jaar oud: achtbaan van emoties