BLOG Kruidvat

Zeg tabee tegen taboes. Keuzehulp bij ongemakkelijke kwaaltjes

Keuzehulp bij ongemakkelijke kwaaltjes

Als je geen vragen durft te stellen over een koortslip, aambeien of vaginale schimmel, dan krijg je ook geen antwoorden. Het is tijd om dit soort kwaaltjes uit de taboesfeer te halen. Wij beginnen alvast. Met een overzicht van ongemakkelijke kwaaltjes en wat je moet doen bij deze klachten.

Wat te doen bij een koortslip?

Durf je eindelijk te praten over een koortslip, is het opeens te pijnlijk om te praten. Een koortslip kan erg vervelend zijn. Het is goed om te weten dat een koortslip drie fases doorloopt. En in elke fase heb je een andere behandeling nodig. Kom je er niet uit? Vraag dan om advies in de winkel.

Een koortslip begint met een branderig, jeukend of tintelend gevoel. Een naar gevoel op je lippen of rond je lippen. In deze fase is Daro Zinkzalf¹ een goede behandeling. Daro Zinkzalf bevat zinkoxide en heeft een indrogend en beschermend effect. Eventueel kun je in deze fase ook een zelfzorggeneesmiddel op basis van aciclovir gebruiken, zoals Zovirax¹ of de Koortslipcrème van Kruidvat ¹.

In de fase daarna ontstaan er pijnlijke blaasjes op je koortslip, gevuld met helder vocht. Ook in deze fase is Daro Zinkzalf¹ een goede behandeling.

De derde fase is de minst fraaie fase. De blaasjes zijn dan opengebarsten en je krijgt gele korstjes op je lippen.

Let op! Heb je eczeem? Een verstoorde afweer? Of heb je een kindje jonger dan 6 jaar met een koortslip? Neem dan contact op je huisarts.

¹ Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Is mijn koortslip besmettelijk?

Ja. Vooral in fase 2 en 3 kan je koortslip erg besmettelijk zijn. Dus zodra je pijnlijke blaasjes krijgt met vocht en als ze openbarsten. Zijn je blaasjes opgedroogd? En hebben ze een mooi korstje? Dan is je koortslip gelukkig een stuk minder besmettelijk.
Let op! Heb je in je omgeving pasgeboren baby’s of mensen met veel eczeem of met een verminderde weerstand? Blijf dan uit hun buurt als je een koortslip hebt. Als zij een infectie krijgen, kan dat namelijk ernstige gevolgen hebben.

Kun je een koortslip voorkomen?

Het is vaak mogelijk om op een gemakkelijke manier een koortslip te voorkomen. Hou bijvoorbeeld je weerstand goed op peil. Eet gezond, beweeg regelmatig, slaap voldoende en rook niet. Als je een goede weerstand hebt, heb je veel minder kans op een koortslip.
Een andere goede tip is je lippen beschermen door ze vet te houden. Er zijn namelijk omstandigheden, zoals een gure wind of felle zon, die een koortslip kunnen uitlokken. Gebruik in die situaties een goede lippenbalsem, het liefst met een goede uv-filter.

Wat te doen bij aambeien?

Nog zo’n vervelend kwaaltje waar je het liefst niet over wilt praten: aambeien. Onze medewerkers in de winkel praten er wel graag over. Zij kunnen je naast advies over geneesmiddelen namelijk ook tips geven om gezonder te leven.

De belangrijkste tips daarbij zijn: drink voldoende, eet veel vezels, beweeg elke dag minimaal een half uur en hou je ontlasting niet op. Met een gezondere leefstijl heb je vaak binnen 1 of 2 weken al veel minder last.

Zwangerschap kan een oorzaak van aambeien zijn. Doordat je baarmoeder flink groeit, komt er extra druk op je darmen te staan. Door die druk gaan je darmen een stuk langzamer werken en wordt je ontlasting vervolgens harder en droger. Daarnaast heeft ook de wijzigende hormoonhuishouding invloed op het ontstaan van obstipatie (verstopping). En die verstopping kan dan weer zorgen voor aambeien.

Kortom, praat erover met de drogisten in je Kruidvat-winkel. Zij kunnen je een passend advies geven of je Kruidvat Aambeienzalf² kunt gebruiken of juist de aambeienzalf van Theranal¹. Of misschien zijn bepaalde leefstijladviezen wel voldoende.

Let op! In onderstaande situaties is het verstandig om naar je huisarts te gaan:

  • Als je kind jonger dan 12 jaar aambeien heeft.
  • Als je al meer dan 2 weken last hebt van aambeien.
  • Als je symptomen hebt die kunnen wijzen op andere, serieuze aandoeningen. Denk daarbij aan remsporen in je ondergoed, aandrang hebben zonder ontlasting, gewichtsverlies, koorts, een verandering in je ontlastingspatroon, bloedende aambeien en flinke pijn bij je ontlasting, bijvoorbeeld omdat je een anaalscheurtje hebt.

¹Dit is een geneesmiddel, Lees voor gebruik de bijsluiter.
²Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Zijn aambeien besmettelijk?

Nee, aambeien zijn gelukkig niet besmettelijk. Aambeien hebben vaak een totaal andere oorzaak. De meeste aambeien ontstaan door te grote druk op je anale gebied. Bijvoorbeeld doordat je te hard moest persen op de wc.

Vaginale kwaaltjes

En dan de laatste in onze serie met kwaaltjes-waar-je-liever-niet-over-praat-terwijl-dat-wel-zou-moeten: de vaginale probleempjes. We zetten de twee belangrijkste even op een rij:

Vaginale schimmelinfectie

Een schimmelinfectie is het gevolg van bepaalde schimmels die te dominant worden, of van een te sterke groei van gist in je vagina. Bij een vaginale schimmelinfectie kun je klachten krijgen zoals afwijkende afscheiding en jeuk.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is het gevolg van slechte bacteriën in je vagina die te sterk groeien. Ook hierbij kun je klachten krijgen zoals jeuk en vreemde afscheiding, maar soms ook een onaangename geur.

Wat kan ik doen tegen een schimmel of infectie?

Het is belangrijk om de binnenkant van je vagina niet te irriteren. De binnenkant van je vagina maakt zichzelf namelijk schoon. Op die manier kan je vagina het natuurlijke evenwicht met schimmels en bacteriën zelfweer herstellen. Je vagina aan de buitenkant wassen met lauwwarm water is voldoende. Vaker wassen of beter wassen is niet nodig.

Tip 1: gebruik geen zeep en ook geen speciale middelen voor je vagina, zoals spoelingen, deodorant of tea-tree oil. Deze middelen kunnen het slijmvlies van je vagina namelijk gaan irriteren. Sommige vrouwen gebruiken soms probiotica, knoflook of yoghurt met Lactobacillus Acidophilus voor hun vagina. Ook dat is niet verstandig en kan voor irritatie zorgen.

Tip 2: neem rustig je tijd om opgewonden te raken tijdens seks. Op die manier geef je je vagina de kans om goed vochtig te worden voordat je gaat vrijen. Het is namelijk niet slim om te vrijen als het pijn doet. Eventueel kun je ook een glijmiddel gebruiken. En als je dan toch aan het vrijen bent: gebruik geen zaaddodende middelen. Want ook die middelen kunnen je vagina irriteren.

Helpen onze tips niet? Dan kunnen de volgende producten je klachten verlichten of behandelen: Canesten Gyno Balance² bij bacteriële vaginose of Canesten Gyno Crème¹ bij vaginale schimmel. Kom even langs in de winkel, we geven je graag verder advies.

¹Dit is een geneesmiddel, Lees voor gebruik de bijsluiter.
²Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Is het besmettelijk?

Nee. Iedereen heeft schimmels op de huid en in de slijmvliezen. De problemen ontstaan pas als de balans tussen de schimmels verstoord is. Een schimmelinfectie in je vagina kun je dan ook niet van iemand anders krijgen.

Hoe kom je aan een schimmelinfectie?

Het is vaak een groot raadsel waardoor je opeens een schimmelinfectie in je vagina hebt. Er zijn echter wel een aantal factoren die de kans op een infectie groter maken:

  • Zeep, zelfs neutrale zeep, irriteert je slijmvlies. En door die irritatie kunnen bepaalde schimmels gaan groeien.
  • Medicatie, zoals medicijnen tegen bacteriën, kunnen ook de kans op een infectie vergroten. Antibiotica bijvoorbeeld kunnen sommige bacteriën in je vagina doodmaken. En daardoor krijgen schimmels de kans om te groeien.
  • Hormonen, zoals corticosteroïden die ontstekingen remmen, kunnen ook de kans vergroten op een infectie.
  • Veranderingen in je hormoonhuishouding. Als je ongesteld of zwanger bent heb je ook meer kans op problemen.
  • Mensen met diabetes hebben ook meer kans op een verstoorde balans van schimmels en bacteriën.

Kom je verder praten in de winkel?

Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen bij deze ongemakkelijke kwaaltjes. Onze drogisten in de winkel staan voor je klaar om je verder te helpen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Keuzehulp bij allergische reacties
close

Next

Sex Talk aflevering 1 – masturbatie