Kruidvat Blog

Expert huisarts Jeanine Splinter over voedselvergiftiging

Huisarts Jeanine Splinter: Dit kun je doen bij een voedselinfectie

In deze aflevering van Expert vertelt Jeanine Splinter, bekend van het tv-programma Dit Is Mijn Lijf over voedselvergiftiging. Voedselinfectie wordt veroorzaakt door bacteriën. Meestal hoef je niet naar de dokter. Het is wel belangrijk om veel te drinken als je veel overgeeft.

Rauw of bedorven voedsel

Vaak ontstaat een voedselinfectie wanneer je iets hebt gegeten dat rauw of bedorven was. De klachten beginnen meestal na een uur of acht en gaan na één tot drie dagen weer voorbij. Vaak heb je last van buikkrampen, ben je misselijk, moet je overgeven en heb je soms zelfs last van diarree. Daarnaast kun je draaierig worden, licht in je hoofd en komt er soms hoofdpijn, spierpijn en koorts bij kijken.

ORS

Geef je veel over en heb je last van diarree? Voorkom uitdroging door veel te drinken. Je kunt ook ORS, een drinkbare oplossing van zouten en suikers, gebruiken als je bang bent dat je wel uitdroogt. Deze oplossing helpt jouw lichaam de vochtbalans te herstellen. Was je handen goed na elke toiletbeurt, anders geef je het misschien door aan iemand anders.

Voedselinfecties zijn te voorkomen door goed te letten op wat je eet. Zo zitten er zelfs op sla bacteriën. Snijd het vlees niet op dezelfde snijplank als groentes die je zonder te bakken opeet. Laat ook geen eten buiten de koelkast staan.

Duurt je voedselinfectie te lang of voelt het niet helemaal goed? Neem dan even contact op met je huisarts.

close

Previous Article

Highlights – Zo doe je dat
close

Next Article

Zonneallergie? Ontdek de speciale producten v...