Kruidvat Blog

Wat is seborroïsch eczeem en hoe behandel je het?

Roodheid en schilfertjes op je gezicht of hoofdhuid?

Zo’n 5% van de Nederlandse bevolking heeft seborroïsch eczeem. Deze vorm van eczeem is te herkennen aan roodheid en schilfertjes en komt vooral voor op je gezicht en hoofdhuid. Wil je meer weten over seborroïsch eczeem? Lees dan snel door en ontdek hier wat het precies is, hoe het ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een huidaandoening waarbij je huid rood kleurt en er gele, vettige schilfers op je huid zitten. Soms jeukt je huid ook, maar bij deze vorm van eczeem is de jeuk vaak minder erg dan bij bijvoorbeeld atopisch eczeem.

Seborroïsch eczeem komt voornamelijk voor op de huid van je gezicht en op de behaarde delen van je gezicht, zoals op je hoofdhuid, in je wenkbrauwen en soms zelfs bij je wimpers. Het eczeem komt ook veel voor in de plooien naast je neus, achter je oren en langs je haargrens. Soms komt seborroïsch eczeem ook voor op andere plooien op je lichaam, zoals bij je navel, onder je borsten, in je liezen en bij je bilspleet.

Hoe ontstaat seborroïsch eczeem?

Iedereen kan seborroïsch eczeem krijgen. Dit kan erfelijk bepaald zijn, maar dat hoeft niet. Er zijn twee mogelijke oorzaken van seborroïsch eczeem:

  • Gist speelt een belangrijke rol. Bij mensen met seborroïsch eczeem wordt een bepaalde gistsoort veel gevonden. Deze gistsoort hebben we allemaal op onze huid, maar mensen met seborroïsch eczeem meer. Hun lichaam reageert hierop door rood te worden en te gaan schilferen.
  • Daarnaast speelt ook talg een rol, zeker omdat seborroïsch eczeem vaak op plekken voorkomt waar veel talgklieren zitten. Waarschijnlijk reageert de huid op de talg. Ook blijkt de samenstelling van de talg bij mensen met seborroïsch eczeem anders te zijn waardoor hun huid reageert.

Seborroïsch eczeem kan, net als veel andere eczeemvormen, verergeren door factoren zoals stress, droge lucht, lage temperaturen, het gebruik van zeep, te lang en heet douchen en het vaak dragen van een muts of pet.

Is seborroïsch eczeem besmettelijk?

Seborroïsch eczeem is een niet besmettelijke vorm van eczeem. Het is een relatief onschuldige aandoening die wel voor ongemakken kan zorgen.

Is seborroïsch eczeem hetzelfde als roos?

Komt het seborroïsch eczeem vooral voor op je hoofdhuid? Dan heb je waarschijnlijk roos. Roos is een milde vorm van seborroïsch eczeem. Hierbij heb je vooral schilfertjes op je hoofdhuid. Gelukkig helpen veel anti-roosshampoos goed tegen hoofdroos en zullen ze je klachten verlichten.

Welke shampoo is het beste bij seborroïsch eczeem?

Omdat seborroïsch eczeem vaak voorkomt op je hoofdhuid of langs je haarlijn, is het belangrijk om de juiste shampoo te gebruiken. Als je last hebt van roos, kun je het beste een anti-roosshampoo gebruiken. Ga bijvoorbeeld voor de medicinale behandelshampoo van Resdan. De shampoo kalmeert en reinigt je hoofdhuid en bestrijdt roos.

Seborroïsch eczeem bij baby’s

Seborroïsch eczeem ontstaat vaak in de puberleeftijd. Maar ook baby’s kunnen last hebben van seborroïsch eczeem. Je noemt dit dan berg. Berg heeft dezelfde kenmerken als seborroïsch eczeem en is dan ook te herkennen aan gelige, vette schilfertjes, korstjes op de hoofdhuid en soms wat roodheid.

Berg gaat meestal na enkele weken of maanden vanzelf weer over. In de tussentijd kun je je kindje wel helpen door:

  • Geen zeep te gebruiken en de haartjes alleen met een milde babyshampoo te wassen.
  • De hoofdhuid in te smeren met een babyolie, zoals de Kruidvat Baby Huidolie, en zachtjes in te masseren.
  • De schilfertjes voorzichtig uit de haren te kammen nadat je deze gewassen hebt.

Heeft je kindje veel jeuk of raakt de berg ontstoken? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe behandel je seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is gelukkig een onschuldige aandoening, maar kan wel heel vervelend zijn. Deze tips helpen je om de klachten te verlichten:

  • Voorkom stress.
  • Gebruik geen producten met zeep.
  • Douche niet te lang en te heet.
  • Draag zo min mogelijk petten of mutsen.
  • Houd je huis goed geventileerd zodat de lucht niet te droog wordt

Daarnaast is het ook belangrijk om je huid goed te verzorgen. Een huid met eczeem is van nature vaak wat droger. Gebruik daarom regelmatig een vette crème om haar goed gehydrateerd te houden. Ook kun je een eczeemcrème gebruiken om de eczeemplekken mee in te smeren, zoals de Bepanthen Eczeem Crème, Gladskin Eczeemcrème of de Kruidvat Eczeemcrème.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Atopisch of constitutioneel eczeem: wat is he...
close

Next

Kruidvat Skin Science Beauty Active en Pro-Ag...