Kruidvat Blog

Vagina wassen: tips voor intieme verzorging

Zeg eens eerlijk, hoe vaak was jij je vagina? Je bent zeker niet de enige als je dat nooit of weinig doet. Toch is het belangrijk om goed voor je intieme zone te zorgen. Hier lees je hoe je je vagina wast en geven we je tips om goed voor je intieme delen te zorgen.

Wat is je intieme zone?

We beginnen met wat meer informatie over je intieme zone. Want weet jij eigenlijk hoe het er daar beneden precies uitziet? En wat het verschil is tussen je vagina en vulva? We vatten het even kort voor je samen.

De buitenkant van het vrouwelijk geslachtsorgaan noem je de vulva. Hieronder vallen je clitoris, je schaamlippen, de uitgang van je urinebuis en de ingang van je vagina. Je vagina zit inwendig. Als we het over het wassen en verzorgen van je vagina hebben, bedoelen we de buitenkant en dus eigenlijk de vulva. Inwendig reinigt je vagina zichzelf namelijk. Je hoeft dus nooit naar binnen om je vagina te wassen.

De pH-waarde van je vagina

De huid van je intieme zone is erg gevoelig. Ze is daar zuurder dan op andere delen van je lichaam. Door de hoge zuurgraad is ze goed beschermd tegen vaginale schimmels en bacteriën. De pH-waarde van je huid ligt gemiddeld tussen de 7 en 8. Die van je vulva is een stuk lager, namelijk tussen de 3 en 5. Het is belangrijk om deze waarde dus niet te verstoren. Daarom mag je je vagina nooit met zeep wassen. Een goede verzorging van je vagina vraagt om wat speciale aandacht.

Hoe moet je je vagina wassen?

Door je vagina regelmatig op de juiste manier te wassen, ondersteun je de vaginale flora en houd je je intieme zone gezond. Het gaat hierbij altijd om de uitwendige delen van je intieme zone. De inwendige delen zorgen voor zichzelf. Als je de inwendige delen toch probeert te wassen, kun je de vaginale flora verstoren waardoor vaginale ongemakken zoals schimmelinfecties kunnen ontstaan.

Het beste is om je uitwendige intieme zone te wassen met lauwwarm water. Je kunt dit met je hand doen of een schoon (zacht) washandje gebruiken. Om ook goed tussen je schaamlippen te wassen, kun je ze iets spreiden en voorzichtig de plooien schoonmaken. Je kunt er eventueel voor kiezen om een speciale wasemulsie te gebruiken. Deze heeft dezelfde zuurgraad als je vagina. Maar wassen met alleen water volstaat ook.

Heb je tijdelijk last van veel afscheiding, jeuk of een vervelende vaginale geur? Dan kun je een speciale vaginale douche gebruiken. Raadpleeg hiervoor je huisarts.

Hoe vaak moet je je vagina wassen?

Het is voldoende om je vulva één keer per dag met lauwwarm water te wassen. Meer is niet nodig. Douche je één keer per dag? Maak het wassen van je vagina dan onderdeel van je dagelijkse doucheroutine.

Tips voor intieme verzorging

Nu je weet hoe en hoe vaak je je vagina moet wassen, is het ook belangrijk om goed voor haar te zorgen. Door een beetje rekening te houden met je intieme zone houd je je vagina gezond. En dat doe je zo:

  • Doe elke dag schoon ondergoed aan.
  • Draag zoveel mogelijk katoenen ondergoed en niet te strakke broeken. Dit zorgt ervoor dat de huid daar beneden kan ademen.
  • Loop niet te lang rond in bezwete sportkleding of natte badkleding.
  • Ben je naar het toilet geweest? Veeg dan altijd van voor naar achteren af. Zo voorkom je dat er bacteriën uit je anus bij je urinebuis komen.
  • Verwissel maandverband, tampons en inlegkruisjes altijd op tijd. Draag het nooit langer dan 8 uur.
  • Ga na het vrijen altijd zo snel mogelijk naar het toilet. Tijdens de seks kunnen er bacteriën in je urinebuis komen. Door deze er zo snel mogelijk uit te plassen houd je je intieme zone gezond.

Houd je intieme zone gezond

Je weet nu precies wat je moet doen om alles daar beneden gezond en schoon te houden. Als je wilt, kun je je vulva elke dag met wat lauwwarm water wassen. De binnenkant wassen is niet nodig, want je vagina reinigt zichzelf. Maak het wassen van je vagina onderdeel van je dagelijkse doucheroutine en houd je intieme delen zo gezond.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Mooie voeten in 7 stappen!
close

Next Article

Penis wassen: hoe verzorg je je penis?