Kruidvat Blog

Penis wassen: hoe verzorg je je penis?

Bepaalde delen van je lichaam hebben soms wat speciale verzorging nodig. Bij mannen geldt dit bijvoorbeeld voor de penis. Want om hem gezond te houden, is het belangrijk je piemel elke dag te wassen en zo de smegma te verwijderen. Hier ontdek je wat smegma precies is en hoe je je penis wast.

Wat is smegma?

Het wassen van je penis is belangrijk. Je voorkomt zo namelijk dat smegma onder je voorhuid ophoopt. Je voorhuid is een stukje huid dat de eikel beschermt.

Smegma is een soort talg dat je huid soepel houdt en ervoor zorgt dat de voorhuid soepel over de eikel kan glijden. Smegma is meestal wit van kleur en geurloos. Maar als het ophoopt, kan het voor onaangename geurtjes zorgen, gaan irriteren en in het ergste geval zelfs ontsteken. Het is daarom belangrijk om je penis elke dag te wassen en zo de smegma weg te halen.

Hoe was je je penis?

Om te voorkomen dat smegma en urinerestjes zich ophopen en voor problemen zorgen, is het belangrijk je penis elke dag te wassen. Doe dit bijvoorbeeld tijdens je dagelijkse douchebeurt. Volg deze vier stappen om je piemel goed schoon te maken:

  1. Trek de voorhuid zo ver mogelijk naar achteren. Hierdoor kun je de eikel en de rand net onder de eikel goed schoonmaken.
  2. Maak de voorhuid en eikel schoon met lauwwarm water. Het is het beste om hier geen zeep voor te gebruiken, en anders het liefst een parfumvrije en pH-neutrale zeep. Was je penis met de hand.
  3. Spoel eventueel zeeprestjes goed weg met water.
  4. Droog de eikel en voorhuid goed af en schuif de voorhuid daarna terug.

Ben je besneden? Ook dan is het belangrijk om je penis dagelijks goed te wassen. Was je piemel dagelijks met de hand en spoel goed af. Vergeet ook niet om je penis na het douchen goed af te drogen.

Penis wassen bij jonge kinderen

Bij jonge kinderen is de voorhuid verkleefd aan de penis. Het is hierdoor niet mogelijk om deze naar achteren te trekken. Als je de piemel van je baby schoon wilt maken, is het voldoende om de buitenkant met een washandje schoon te maken.

Als kinderen in de kleuterleeftijd komen, begint de voorhuid los te laten. Voor veel jongens betekent dit dat de voorhuid teruggetrokken kan worden als zij vier jaar oud zijn. Maar soms is dat ook pas op latere leeftijd. Voor jonge kinderen is het voldoende om alleen de buitenkant schoon te maken. Pas vanaf de puberleeftijd is het belangrijk om de voorhuid terug te trekken voor het wassen van de penis.

Tips voor penisverzorging

Door je penis regelmatig en op de juiste manier te wassen, houd je hem gezond. Daarnaast hebben we nog enkele tips voor je om goed voor je piemel te zorgen:

  • Heb je seks gehad? Was je penis dan zo snel mogelijk. Je spoelt bacteriën dan weg.
  • Kun je enkele dagen niet douchen? Maak je penis dan wel elke dag schoon met een nat washandje.
  • Het krijgen van een erectie is goed voor je penis. Hierdoor krijgt hij namelijk voldoende zuurstof.

Zo zorg je goed voor je penis

Je penis wassen is belangrijk. Hiermee voorkom je een ophoping van smegma dat irritaties kan veroorzaken. Trek bij het wassen de voorhuid iets terug zodat je de eikel goed schoon kunt maken. Dit doe je gewoon met je hand en wat lauwwarm water. Door dit dagelijks te doen, houd je je penis gezond.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Vagina wassen: tips voor intieme verzorging
close

Next

Ontharingscrème: hoe werkt ontharingscrème?