Kruidvat Blog

Je huid veroudert sneller door de zon, waar of niet waar?

Header_ Je huid veroudert sneller door de zon, waar of niet waar

Alles over huidveroudering door de zon

De zon is je grootste vriend en tegelijkertijd ook je ergste vijand. Door de uv-stralen maakt je lichaam vitamine D aan, en dat is goed voor je botten. Maar dezelfde uv-stralen kunnen ook huidkanker veroorzaken en soms lees je ook dat je huid door de zon sneller veroudert. Maar is dat ook echt zo? Je ontdekt het hier.

Verschillende soorten uv-stralen

Om een goed antwoord op deze vraag te geven, is het goed om te weten dat er verschillende soorten uv-straling zijn:

  • Uv C-straling is de schadelijkste soort uv-straling. Gelukkig houdt de ozonlaag deze stralen goed tegen.
  • Uv B-stralen dringen door tot in je bovenste huidlagen en geven je dat bruine kleurtje, maar zorgen er ook voor dat je huid kan verbranden.
  • Uv A-stralen dringen diep door in je huid en veroorzaken daar lange termijn schade zoals huidveroudering en huidkanker.

Het antwoord is dus volmondig ‘ja’, je huid veroudert sneller door de zon. En dat komt omdat de uv A-stralen tot diep in het onderhuidse weefsel doordringen en daar schade aanrichten. Niet voor niets staat de ‘A’ in uv-A voor ‘aging’.

Wat voor invloed heeft de zon op je huid?

Bij vroegtijdige tekenen van huidveroudering is de zon oorzaak nummer één. Alle zichtbare tekenen van huidveroudering door de zon noem je zonneschade. Dit kan zowel gevolgen op lange als korte termijn hebben:

  • Het eiwit collageen zorgt voor de stevigheid van je huid. De zon kan dit eiwit beschadigen en zo de afbraak van collageen veroorzaken. Hierdoor verliest je huid haar stevigheid en elasticiteit en krijg je sneller fijne lijntjes en rimpels.
  • Het zonlicht kan pigmentstoornissen veroorzaken, waardoor je pigmentvlekken op je huid krijgt.
Sfeerbeeld- Je huid veroudert sneller door de zon, waar of niet waar
  • Het zonlicht heeft ook invloed op de dikte van je opperhuid. Als deze dikker wordt, ziet je huid er vaak dof
  • Door de warmte van de zon droogt je huid uit. Hierdoor gaan essentiële vetzuren verloren en ziet je huid er droog en rimpelig
  • Als je je huid niet goed beschermt tegen de zon en ze meerdere keren verbrandt, is de kans op huidkanker

Hoe voorkom je huidveroudering door de zon?

Wil je je huid goed beschermen tegen de zon? Dan is ons advies: smeren, smeren, smeren. Smeer je elke dag goed in. De beste zonbescherming beschermt tegen zowel uv B- als uv A-stralen en heeft minimaal SPF 30. Breng de zonbescherming royaal en regelmatig aan.

Is het een dagje bewolkt of ben je van plan in de schaduw te blijven? Smeer je ook dan goed in. Uv A-stralen komen namelijk door de wolken heen en zijn er dus altijd. Wil je je gezicht een goede dagelijkse portie zonbescherming geven? Kies dan voor een dagcrème met SPF. Zo weet je zeker dat je huid altijd goed beschermd is.

Meer weten? Lees dan alles over zonbescherming en huidkanker op de website van het KWF en het Huidfonds.

close

Previous Article

Verzorgende ochtendroutine voor je huid
close

Next Article

7 manieren om beter voor jezelf te zorgen