BLOG Kruidvat

Eerste zonnestralen in de lente? Smeren dan!

Read time: 2 minutes
Posted on: 04/04/2018
Smeren bij de eerste zonnestralen

Waarom je al in het vroege voorjaar moet smeren

Haal jij je zonnebrandcrème pas tevoorschijn als het hoogzomer is? Oei, dan gaat het niet helemaal goed. Smeren moet je namelijk al bij de allereerste zonnestralen. Hier ontdek je waarom het belangrijk is om je huid ook in de lente goed te beschermen tegen de zon.

Bij welke zonkracht verbrandt je huid?

Zonnestralen, of liever gezegd uv-stralen, zijn echt schadelijk voor je. Verbranding wordt veroorzaakt door uv B-stralen. Maar daarnaast zijn er ook uv A-stralen, die erg verraderlijk zijn. Deze voel je namelijk niet, maar ze veroorzaken wel huidveroudering. Rimpels dus!

Om te weten hoe het staat met de uv-straling wordt dagelijks de zonkracht gemeten. De zonkracht geeft aan na hoeveel tijd je huid zonder zonbescherming al kan verbranden. Al bij een matige zonkracht (5 -6) kan je binnen 15 tot 25 minuten verbranden. Je merkt dit niet direct, maar na een aantal uren wordt je huid rood.

Bij een zonkracht van 7-8 (sterk) kun je al binnen 10 tot 15 minuten verbranden en bij een zonkracht van 9-10 (zeer sterk) al in minder dan 10 minuten.

Fietsen in de zon

Oppassen vanaf het vroege voorjaar

De zonkracht verschilt van dag tot dag. Midwinter is de zonkracht in Nederland heel laag, zo rond de 0,5. Maar vanaf begin april kan een zonkracht van 5 makkelijk gehaald worden. Dat komt omdat vooral in het voorjaar de ozonwaarden laag kunnen zijn. De ozonlaag houdt dan minder uv-stralen tegen.

Ook op een frisse dag

Voor een flinke zonkracht hoeft het daarnaast niet warm te zijn. Op een frisse maar stralende dag kan de zonkracht al flink oplopen. Zelfs als het bewolkt is kan de zon veel kracht hebben. Een flink wolkenpak houdt maar een klein gedeelte van de uv-stralen tegen. Je kunt de bescherming door wolken vergelijken met een zonbescherming met SPF 5.

Hoogste zonkracht

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) meldde op 11 juni 2017 dat er een zonkracht van 8,7 was gemeten in Nederland. Een extreem hoge waarde. Waarden van 9 en hoger komen in Zuid-Europa wel vaak voor. Zorg dus ook voor voldoende zonbescherming tijdens je stedentripje naar het zuiden.

Hoe weet je de zonkracht?

De dagelijkse zonkracht kun je op diverse plaatsen vinden, bijvoorbeeld op de site van het KNMI en buienradar.nl. Het KNMI geeft ook een schatting van de zonkracht voor de komende dagen.

Zon

Daarom smeren

Bivakkeer jij bij de eerste zonnestraaltjes direct op het dichtstbijzijnde terras? Of ga meteen in je topje in de achtertuin zonnen? Gebruik dan direct een zonbescherming! Ook al zit je maar 15 minuten in de zon. Of ga liever helemaal voor safe en gebruik het hele jaar door een zonbescherming of dagcrème met minimaal SPF 15.

Tip: Bescherm ook je ogen met een goede zonnebril. Uv-stralen zijn namelijk ook schadelijk voor je ogen. Ze kunnen bijvoorbeeld staar veroorzaken. Een mooie reden om die hippe zonnebril uit de la te vissen.

Bescherm ook je kinderen goed tegen de lentezon

Let ook op je kinderen. Hou je baby liefst helemaal uit de zon. Smeer je kind in als hij of zij buiten gaat spelen, ook al is het maar even. Geef ook een flesje of tube zonbescherming mee naar de kinderopvang of school.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

8 tips om zo lang mogelijk je vakantiegevoel ...
close

Next

Vakantiechecklist: Zo pak je slim je koffer i...