BLOG Kruidvat

Blaasontsteking: de symptomen en behandeling bij man en vrouw

Leestijd: 9 minuten
Geplaatst op: 20/12/2022

Blaasontsteking: de symptomen en behandeling bij man en vrouw

Ga je opeens vaker naar de wc? En heb je een pijnlijk gevoel bij het plassen? Je hebt dan misschien wel een blaasontsteking. Het is goed om een blaasontsteking te kunnen herkennen, want veel mannen en vrouwen krijgen er ooit mee te maken. Lees verder om alles te weten te komen over de oorzaak en symptomen van een blaasontsteking en hoe je het bij zowel vrouwen als mannen kunt herkennen en behandelen.

Wat is een blaasontsteking?

Het woord zelf verraadt het eigenlijk al. Een blaasontsteking is een ontsteking van de binnenkant van je blaas. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën. Zo’n ontsteking komt vaak voor, vooral bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en vrouwen ouder dan 65 jaar. Maar ook mannen kunnen een blaasontsteking krijgen.

De oorzaken van een blaasontsteking

Wat veroorzaakt de ontsteking? Een blaasontsteking komt door bacteriën. Deze bacteriën komen via je plasbuis in je blaas. Ze gaan vastzitten aan de binnenkant van je blaas, waardoor deze gaat ontsteken. Meestal is het een bacterie die bij iedereen in de darm leeft. Deze zit dan ook rond je anus en je plasbuis.

De symptomen van een blaasontsteking

Maar wat merk je dan bij een blaasontsteking? Je kunt één of meer van deze klachten krijgen:

  • Pijn in je rug of onderbuik
  • Sterk of slecht ruikende urine
  • Pijn bij plassen of een branderig gevoel
  • Het gevoel dat je vaker moet plassen, maar elke keer plas je maar een klein beetje
  • Het gevoel van plassen doet al pijn
  • Je plas ziet er troebel of uit of er zit bloed in

Overige klachten en het ontstaan van een blaasontsteking kunnen verschillen bij mannen en vrouwen.

Wat merk je aan je urine?

Bij een blaasontsteking kun je pijn hebben tijdens het plassen. Maar je kunt ook aan je urine zien of je een blaasontsteking hebt. Zo kan je urine troebel eruitzien of er kan bloed in zitten. Verder kan je plas ook slecht of sterk ruiken.

Blaasontsteking bij een vrouw

Ben je een vrouw? Dan is de kans dat je een blaasontsteking krijgt groter dan bij mannen. Dit komt doordat de uitgang van de plasbuis dichter bij je anus ligt. Ook is de plasbuis bij vrouwen wat korter. Hierdoor komen bacteriën uit de anus makkelijker bij je plasbuis en blaas. Ben je seksueel actief? Dan is het risico op een blaasontsteking ook groter. Tijdens het vrijen kunnen namelijk ook bacteriën je plasbuis in komen. Je hebt ook meer kans op een blaasontsteking:

  • Na de overgang
  • Als je blaas- of nierstenen hebt
  • Als je je blaas niet helemaal leeg plast
  • Als je een verlaagde weerstand hebt door bijvoorbeeld medicijnen of diabetes
  • Als je vrijt met een condoom of pessarium.

Blaasontsteking bij een man

Ben je een man? Dan kun je naast de eerdergenoemde symptomen van een blaasontsteking ook nog andere klachten krijgen. Zo kun je ook koorts, pijn in je zij, pijn tussen je anus en balzak en een ziek gevoel krijgen. Je hebt als man ook meer kans op een blaasontsteking:

  • Als je blaas- of nierstenen hebt
  • Als je een verlaagde weerstand hebt door bijvoorbeeld medicijnen of diabetes
  • Als je een urinekatheter hebt

Beginnende blaasontsteking

Een beginnende blaasontsteking is goed te behandelen. Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, dan kun je een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking krijgen. Ook kunnen de bacteriën voor lange tijd zich nestelen in je blaas en regelmatig een ontsteking veroorzaken. Zo ontstaat vaak een terugkerende blaasontsteking of een chronische blaasontsteking.

Zwanger en een blaasontsteking?

Als je zwanger bent, is de kans op een blaasontsteking groter. Dit komt doordat je urineleiders wijder zijn. Ook is je blaas slapper, waardoor er plas in je blaas achter kan blijven. Verder zit er tijdens je zwangerschap meer suiker en eiwit in je urine. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker groeien. Bij een blaasontsteking tijdens je zwangerschap heb je meer kans op problemen. Zo kan je nierbekken gaan ontsteken, waar je erg ziek van kan worden. Ook zijn sommige bacteriën schadelijk voor je baby vlak na het bevallen. Deze bacteriën kunnen met je baby in aanraking komen tijdens de bevalling. Meestal kan dit geen kwaad, maar sommige baby’s worden ernstig ziek hiervan.

Blaasontsteking bij een kind

Een blaasontsteking komt bij kinderen minder vaak voor dan bij volwassenen, maar ze kunnen er wel last van krijgen. De symptomen zijn hetzelfde als bij volwassenen. Baby’s en peuters krijgen deze klachten niet altijd, waardoor het lastig is om een blaasontsteking te herkennen. Bij een baby en peuter kun je een blaasontsteking herkennen aan koorts, overgeven, veel huilen of kruinen en niet willen drinken.

Blaasontsteking voorkomen

Je kunt een blaasontsteking niet gegarandeerd voorkomen. Wel kun je je best doen en de kans hierop verminderen. Maar hoe doe je dat? Zo is het belangrijk dat je 2 tot 3 liter vocht per dag drinkt. Dit kan bijvoorbeeld water, thee of melk zijn. Ga ook direct plassen zodra je aandrang voelt en plas je blaas helemaal leeg. Voor vrouwen zijn er nog meer adviezen:

  • Plas meteen na het vrijen.
  • Veeg met wc-papier altijd van je voorkant naar je achterkant, na het poepen of plassen. Dus niet van achter naar voren.

Wat te doen bij een blaasontsteking?

Toch last gekregen van een blaasontsteking? Ga dan naar de huisarts. Wat je zelf kunt doen is ervoor zorgen dat je 2 tot 3 liter vocht per dag drinkt. Drink dan bijvoorbeeld water, thee of melk. Ook zijn er middelen die je kunt nemen. Zo kun je als vrouw de pijn bij het plassen verminderen door Roter Cysticare Tabletten* te nemen. Dit komt doordat er een combinatie van Propolis, Hibisuc extract, Gelatine en Xyloglucaan in zit. 

Ook kun je een middel met bestanddeel D-Mannose nemen, zoals Lucovitaal D-Mannose* en Kruidvat D-Mannose*. Deze helpen bij de behandeling van een blaasontsteking en voorkomen herhaling hiervan.

Bij vrouwen kan de huisarts ook adviseren om af te wachten. Soms gaat een blaasontsteking, bij milde klachten, binnen een week vanzelf weer over. Je kunt dan wel paracetamol slikken tegen de pijn.

Antibiotica bij een blaasontsteking

De medicatie die je van je huisarts krijgt bij een blaasontsteking is vaak antibiotica. Deze doodt de bacteriën in je blaas, waardoor je klachten snel weggaan. Ook heb je door antibiotica minder kans dat je blaasontsteking overgaat in een prostaatontsteking of een nierbekkenontsteking. 

* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 20 december 2022

Bronnen:

close

Previous

Blauwe plek? Zo maak je het niet te bont!
close

Next

Diarree: wat kun je doen bij dunne ontlasting...