BLOG Kruidvat

Fruitvliegjes: zo kom je er snel en gemakkelijk vanaf

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 27/07/2022

Fruitvliegjes: zo kom je er snel en gemakkelijk vanaf

Ja hoor… daar zijn ze weer: fruitvliegjes. Je hebt geen idee waar ze vandaan komen. En voor je het weet zitten ze in je hele huis. In deze BLOG kom je alles te weten over fruitvliegjes. Want wat zijn het eigenlijk voor beestjes? Waar zijn ze goed voor en belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?

Wat zijn fruitvliegjes?

Zodra de temperatuur in het voorjaar begint te klimmen, duiken de fruitvliegjes weer op. Er zijn tientallen soorten. De meest bekende soort in Nederland is de Drosophila melanogaster, oftewel de bananenvlieg.

Fruitvliegjes zijn gek op rijp fruit en slingerende etensresten. De gevleugelde beestjes zijn zo klein, dat ze zelfs via de allerkleinste gaatjes naar binnen komen. En dat begint met mevrouw Fruitvlieg. Zij zoekt in je huis een fijn plekje om eitjes te leggen. In korte tijd legt ze enorm veel eitjes, dus vandaar dat je razendsnel een plaag hebt. Fruitvliegen leven niet lang. Een paar dagen om precies te zijn. Door die korte levenscyclus komen er steeds sneller nieuwe generaties van de familie Fruitvlieg.

Zo voorkom je fruitvliegjes in je huis

Voor je het weet zitten de fruitvliegjes overal, maar gelukkig kan je zelf al het een en ander ondernemen om die kans zo klein mogelijk te maken.

Met deze tips houd je fruitvliegen buiten de deur:

• Ruim (rot) fruit en etensresten op
• Houd je huis schoon
• Berg voedsel en dranken op
• Controleer je voedsel in de winkel
• Koop een fruitvliegjesvanger

Ruim (rot) fruit en etensresten op

Zie je ze vliegen? Gaan dan na of je ergens overrijp of rot fruit hebt liggen. Eten, vooral zoetigheden moet je meteen opeten of weggooien. Heb je het idee dat de fruitvliegjes zelf al een hapje hebben genomen van je appeltje? Gooi het dan weg in de groene container.

Houd je huis schoon

Houd je huis schoon en netjes. Zorg dat je aanrecht en andere oppervlakten schoon blijven. Druppeltjes siroop of limonade vinden ze heerlijk. Heb je wat gemorst? Probeer het dan zo snel mogelijk op te ruimen. Sluit de vuilnisbak en vuilniszakken goed af, of nog beter: gooi etenswaren meteen buiten in de groene container. Dan hebben ze ook niks meer binnen te zoeken, want die kleine rakkers hebben aan een klein stukje fruit al een hele maaltijd.

Berg voedsel en dranken op

Een fruitmand op tafel staat natuurlijk erg gezellig en je jam weggooien is ook niet nodig, maar probeer dit soort etenswaren wel goed op te bergen. Een anti-vliegenmandje over de fruitmand beschermt je fruit, maar geeft de fruitvliegjes nog steeds een reden om te komen. Bewaar limonade of fruit in de koelkast en zet potjes met zoetigheid verstopt achter in een keukenkastje.

Controleer je voedsel in de winkel

Veel mensen halen hun fruitvliegjes vers bij de supermarkt of de groenteboer. Als je te rijp fruit meeneemt, is de kans namelijk heel groot dat de fruitvliegjes gezellig met je mee naar huis gaan. Soms hebben ze zelfs al eitjes gelegd in rijp fruit. Dus let op dat je fruit pakt dat niet al te rijp is, of eet het thuis meteen op. Ook je fruit en groente wassen wanneer je thuiskomt van het boodschappen doen verkleint de kans dat de beestjes het overleven.

Koop een fruitvliegjesvanger:

Blijven de minuscule vliegjes voor overlast zorgen? Dan kun je altijd een valletje in huis zetten, zoals de Roxasect Fruitvliegjesvanger of de Kruidvat Fruitvliegjesvanger. Hiermee kun je de populatie van de fruitvliegjes in je huis flink verminderen.

Weg met die fruitvliegjes?

Deze kleine lastposten hebben geen lang leven en vermenigvuldigen zich razendsnel. Zie je een fruitvliegje? Dan is de kans groot dan je binnen de kortste keren een heel legioen in huis hebt. Probeer fruit, voedsel en zoetigheden goed op te bergen en je huis schoon te houden om niet de perfecte gastvrouw of -heer te worden.

Ben je benieuwd wat je tegen ander vliegend ongedierte kan doen, zoals muggen? Lees dan vooral ook deze blog over muggen.

Ben je benieuwd wat wij in ons assortiment hebben wat je strijd tegen fruitvliegjes kan helpen? Ga dan eens naar onze webshop of kom naar een van onze winkels.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Muggen: zo blijven ze van je af!
close

Next

Vaginale schimmel of bacteriële infectie? Tes...