Kruidvat Blog

Zelf een coronatest doen: zo doe je dat!

Jezelf testen op corona, gewoon vanuit huis!

Heb je wel of geen corona? Dat is een vraag die sinds maart 2020 heel belangrijk is. In de strijd tegen het coronavirus kun je vanaf nu zelf thuis een coronatest doen. Koop een test in een van onze winkels en in korte tijd weet je of je positief of negatief test op corona. Hier ontdek je hoe eenvoudig is het om zo’n zelftest uit te voeren.

Het coronavirus: zelf testen
Het coronavirus verspreidt zich via de lucht, via je handen en via dingen die je aanraakt. De virusdeeltjes komen via je neus, mond en ogen je lichaam binnen en veroorzaken daar de ziekte COVID-19. Symptomen van deze ziekte zijn onder andere koorts, vermoeidheid, droge hoest, keelpijn en verminderde reuk en smaak.

Omdat het virus zich makkelijk verspreidt, is het belangrijk om snel te weten of je besmet bent. Je kunt dan in quarantaine gaan en zo voorkom je dat je anderen besmet. Door jezelf thuis te kunnen testen op corona wordt het testen makkelijker. Je hoeft er tenslotte de deur niet meer voor uit en weet binnen twintig minuten of je wel of niet besmet bent.

Is zo’n coronathuistest betrouwbaar?
Bij Kruidvat verkopen we de antigeentest. Deze test is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevalideerd en goedgekeurd. De test is makkelijk en vriendelijk in gebruik.

De coronatest test op antigenen. Dit zijn proteïnen van het virus. Als de test positief is, betekent dit dat je het coronavirus bij je draagt. De antigentest heeft een nauwkeurigheid van 96,3% wat betekent dat de test zeer betrouwbaar is.

Wanneer gebruik je een zelftest?
Een coronatest voor thuis gebruik je als je geen klachten hebt. De test helpt zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, bijvoorbeeld als je niet thuis kan werken of naar school moet.

De coronathuistest is minder nauwkeurig dan de professionele testen. Heb je klachten die passen bij het coronavirus, contact gehad met iemand met corona of kom je terug uit een hoog risicogebied? Maak dan een testafspraak bij de GGD. Zelftesten zijn bedoeld als extra zekerheid voor mensen die geen klachten hebben.

Bekijk hier het advies vanuit de RIVM

Thuis een coronatest doen, hoe werkt dat?
Zelf een coronatest doen is makkelijker dan je denkt. De zelftest werkt met een wattenstaafje in de neusholte. In deze video zie je precies hoe je zo’n coronazelftest uitvoert:

Flowflex zelftest instructie video
Roche zelftest instructie video

Wat moet je doen met de testuitslag?
Is de uitslag van de thuistest negatief? Fijn! Je hebt dan waarschijnlijk geen corona. Blijf wel altijd de coronamaatregelen volgen die op dat moment gelden.

Is de test positief? Ga dan in isolatie en blijf thuis. Ontvang geen bezoek en maak een meteen afspraak bij de GGD voor een hertest.

Heb je de coronatest uitgevoerd en is de uitslag onduidelijk? Pak dan een nieuwe test en doe de zelftest nogmaals.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Een coronazelftest kopen
Bij Kruidvat verkopen we de Roche sneltest. De sneltest is de ideale oplossing om zelf eenvoudig en snel een COVID-19-test af te nemen. Doordat het wattenstaafje maar drie centimeter in beide neusgaten in hoeft, is deze eenvoudig zelf af te nemen. Binnen 15 tot 30 minuten heb je al de uitslag.

De tests zijn verkrijgbaar in al onze winkels!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Corona of verkouden: 3 verschillen
close

Next Article

Eerste hulp bij (schaaf)wondjes en blauwe ple...