Kruidvat Blog

Verkouden: wat je kunt doen tegen verkoudheid

Last van een verstopte neus of een loopneus? En moet je veel niezen? Dan ben je waarschijnlijk verkouden. Niemand zit er op te wachten, maar het overkomt ons allemaal wel eens: het verkoudheidsvirus. Hoe word je eigenlijk verkouden, en waarom? Hoe voorkom je dat je verkouden wordt en als je het bent, hoe kom je er dan zo snel mogelijk weer van af? Of je nu er nu een beetje last van hebt of echt snipverkouden bent: je leest er hier alles over.

Wat is verkoudheid?

Als je verkouden bent, heb je eigenlijk een infectie. Je slijmvlies in de neus, keel en bijholten zijn dan namelijk ontstoken. De klachten die bij verkoudheid horen, kunnen variëren van milde neusklachten, tot serieuze klachten die zo hevig zijn dat je er bronchitis of voorhoofdsholte-ontstekingen aan kunt overhouden. Het is dus wel belangrijk om verkoudheid serieus te nemen. Kinderen worden vaker verkouden dan volwassenen; gemiddeld zo’n 6 keer per jaar. Bij volwassenen komt verkoudheid ongeveer 3 keer per jaar voor. Daarmee is verkoudheid dan ook de meest voorkomende infectie van allemaal.

Verkoudheid en het coronavirus

De symptomen van een verkoudheid komen overeen met die van het coronavirus. In deze periode is het bij verkoudheidsklachten dan ook belangrijk je direct te laten testen op COVID-19. Ben je negatief getest? Dan geldt de normale gang van zaken rondom verkoudheid en de behandeling er van. Lees meer over verkoudheid en het coronavirus. 

De symptomen van verkoudheid

Bij verkoudheid denken we meestal aan een verstopte neus, niezen en hoesten. Toch zijn er meer symptomen te noemen. Hieronder zie je alle symptomen die bij verkoudheid kunnen horen:

De oorzaak van verkoudheid

Verkoudheid is een verzamelnaam voor meerdere soorten virussen. Dit zijn er zo veel, dat we als mens niet in staat zijn tegen al die virussen immuniteit op te bouwen. Deze besmettelijke virussen kunnen op veel verschillende manieren worden overgedragen. Je kan het oplopen via deurklinken, handen schudden en ander fysiek contact, maar je kan verkoudheidsvirussen ook via de lucht oplopen. Zorg er dus altijd voor dat je handen schoon zijn, dat je niet aan je gezicht komt en vermijd slecht geventileerde ruimtes.

Wat te doen tegen verkoudheid

Meestal gaat verkoudheid na gemiddeld een week weer over. Toch kun je van alles doen om het proces te versnellen of te ondersteunen. Met een ongezonde levensstijl en zonder aandacht aan de verkoudheid te geven, kan het langer duren dan nodig. Volg daarom deze tips tegen verkoudheid op:

  • Zorg ervoor dat je voldoende drinkt. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid per dag is minimaal 1,5 liter. Als je lichaam moet herstellen, is het beter om nog meer water te drinken.
  • Eet gezond en gevarieerd.
  • Zorg voor een goede slaaphouding. Het beste is op je linkerzij te liggen en met een goed ondersteunend kussen. Zo houd je je luchtwegen zo vrij mogelijk en krijg je maximale zuurstof binnen. Ook is het goed voor je bloedsomloop.
  • Stop met roken. Roken is funest voor je luchtwegen en voor verkoudheid. Stoppen met roken is zeker als je verkouden bent extra belangrijk.
  • Een oude truc: leg een gesneden ui dicht bij je hoofd als gaat slapen. De gassen in een ui helpen de verstopte holtes op te lossen.
  • Neem een stoombad of ga thuis zelf eens stomen. Eucalyptus en hete damp zorgen voor verdunning van het ontstoken slijm in de holtes.

Verkoudheid voorkomen

Omdat er zo veel virussen zijn die voor verkoudheid kunnen zorgen, is het niet helemaal te voorkomen. Daarbij komen de meeste mensen veel op plekken waar besmettingsgevaar altijd op de loer ligt. Publieke ruimtes, werk, het openbaar vervoer: allemaal plekken waar virussen de kans krijgen te verspreiden en je te besmetten. Wel zijn er een aantal nuttige tips om verkoudheid te voorkomen:

Zorg voor een goede weerstand

Een gezonde levensstijl verkleint de kans op vatbaarheid voor verkoudheid. Eet en drink gezond en voldoende. Vermijd te veel suiker en ongezonde vetten. Beweeg regelmatig en neem voldoende rust. Roken en (te veel) drinken is ook slecht voor je weerstand, net als stress!

Ventilatie

Een virus krijgt meer kans te verspreiden of iemand te besmetten in een niet goed geventileerde ruimte. Probeer dus slecht geventileerde ruimtes te vermijden en laat thuis de kamers elke dag goed doorluchten. Zo blijven de bacteriën niet langer op dezelfde plek en verklein je de kans op verkoudheid.

Was je handen

Wist je dat mensen gemiddeld meer dan 20 keer per uur aan hun gezicht zitten? Vaak gebeurt het onbewust en zelfs als je er op let, gebeurt het toch. Je handen zijn dan ook één van de grootste virusverspreiders. Was dus regelmatig je handen en doe dit minimaal 30 seconden lang, met zeep. Ieder handcontact met een deurklink, iemand anders’ hand of trapleuning bijvoorbeeld, vergroot de kans op verkoudheid enorm.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

5 Kruidvat Merk producten verkozen tot Huisme...
close

Next Article

5 tips om in beweging te blijven