Kruidvat Blog

Hoe gebruik je een condoom?

Header_Hoe gebruik je een condoom

Zo gebruik je een condoom op de juiste manier: een stappenplan

Gebruik jij wel eens een condoom? Gebruik je dat op de juiste manier? Of wil je voor het eerst een condoom gebruiken en twijfel je hoe je hem omdoet? Lees dan snel door. Hier ontdek je namelijk hoe je een condoom gebruikt.

Waarom is het belangrijk een condoom goed om te doen?

Een condoom op de juiste manier omdoen is zeer belangrijk. Als je een condoom verkeerd gebruikt, kan het scheuren en dan ben je niet meer beschermd tegen een zwangerschap en SOA’s. Ook is het belangrijk dat je de juiste maat kiest. Als je de juiste maat draagt, is de kans op scheuren kleiner.

Stappenplan voor het omdoen van een condoom

Om je te helpen hebben wij een stappenplan gemaakt voor het gebruik van condooms. Dit zijn de 6 stappen die je moet volgen bij het omdoen van een condoom:

Stap 1. Scheur de verpakking voorzichtig open en duw het condoom eruit. Gebruik hierbij niet je tanden, een schaar of scherpe nagels, want dan kan het condoom kapot gaan. Pas ook op met scherpe ringen.

Stap 2. Zorg dat de opgerolde kant van het condoom aan de buitenkant zit. Test dit door het randje van het condoom tussen twee vingers te nemen. Zo voel je naar welke kant het rollen gemakkelijk gaat.

Stap 3. Houd het topje van het condoom dicht met je duim en wijsvinger. Zo kan er geen lucht in komen. Dat is heel belangrijk, want als er lucht in het topje zit kan het condoom knappen. Plaats met je ene hand het condoom op de stijve penis en rol met je andere hand het condoom zo ver mogelijk af. Als je het idee hebt dat het omdoen niet gelukt is, haal het condoom er dan af en pak een nieuw condoom.

Stap 4. Doe, als je het wilt, glijmiddel op. Glijmiddel mag alleen aan de buitenkant van het condoom zitten. Gebruik geen olie of vaseline, daarvan gaat het condoom kapot.

Stap 5. Check tussendoor of het condoom nog goed zit. Doe een nieuw condoom om als je langer dan een kwartier gemeenschap hebt.

sfeerbeeld - Hoe gebruik je een condoom

Stap 6. Trek na het klaarkomen de penis terug voordat hij weer slap wordt, anders kan het condoom afglijden. Houd de condoomrand bij het terugtrekken goed vast, zodat het condoom niet per ongeluk alsnog afglijdt. Leg een knoop in het condoom en gooi het in de vuilnisbak. Gooi een condoom nooit in het toilet.

Wil je meer weten over hoe veilig een condoom is? Check dan onze blog Hoe veilig is een condoom?

close

Previous Article

Sporten bij menstruatiepijn? Het helpt echt!
close

Next Article

Hoe veilig is een condoom?