Kruidvat Blog

Waarom roken mensen?

Waarom-roken-mensen-header-versie2

De redenen waarom mensen roken

Rook je zelf of rookt iemand in je omgeving? Wil je het waarom van het roken snappen? Of ben je van plan te stoppen met roken? Dan is het goed te weten waarom iemand eigenlijk rookt. Dat leggen we je hier uit. Maar eerst: waarom beginnen mensen met roken?

Beginnen met roken

Elke roker heeft ooit zijn eerste sigaret opgestoken. Waarom heeft hij of zij dat gedaan? De meeste rokers namen hun eerste ‘hijsje’ in hun pubertijd. Dat kan een aantal redenen hebben.

 • Roken wordt als ‘gewoon’ gezien. Thuis wordt er gerookt of binnen de vriendenclub is roken normaal. Gewoontegedrag wordt vaak gekopieerd.
 • Roken is interessant. Als zoveel mensen roken, moet het wel lekker zijn. Dat moet je dan zeker een keer proberen, is de gedachte. Of je ouders zijn juist faliekant tegen roken. Ben je in de pubertijd, dan heb je weleens zin om tegen het ‘gezag’ aan te schoppen. Dus door juist wél te beginnen met roken.
 • Roken is stoer. Die gasten die roken zien er best stoer uit, net als de slechterik in de film zijn aantrekkingskracht heeft. Als je er stoer uit wilt zien, staat zo’n peuk nog niet zo slecht, is vaak de gedachte.
 • Roken is groepsdruk. Als iedereen binnen de vriendengroep rookt, is het raar als je niet meedoet. Je wil niet als watje gezien worden en wil ook niet buiten de groep vallen. Dus doe je vanzelf mee.
 • Roken lijkt volwassen. Nonchalant een sigaret opsteken ziet er best volwassen uit, denken jongeren soms. En als je er ‘ouder’ uit wilt zien, kan dat dan een reden zijn om te beginnen.

Stoppen met roken

Doorgaan met roken

Nadat de eerste sigaret is opgestoken ontstaat langzaam een gewoonte en verslaving. Na die eerste hijs ben je zo een aantal jaar verder en wordt stoppen lastig. Waarom is dat zo?

 • Nicotine is een verslavende stof. Je lichaam gaat er vanzelf om vragen.
 • Je hebt steeds meer nicotine nodig, omdat je lichaam er aan went. Langzaamaan ga je meer en meer roken.
 • Je voelt de effecten van roken de eerste jaren nog niet. Je voelt je prima, vooral als je jong bent. Het lijkt of je gezondheid er niet onder lijdt, dus stoppen is niet zo urgent.
 • Roken wordt ook een gewoonte en gewoontes zijn heel lastig te veranderen. Altijd een sigaretje in de pauze bijvoorbeeld of een sigaret als je stress voelt.
 • Je raakt ook geestelijk verslaafd. Je wordt al onrustig als je denkt dat je (een tijdje) niet kan roken, bijvoorbeeld tijdens een lange vliegreis. En wat moet je in hemelsnaam met je handen, als je je peuk niet meer vast kunt houden?
 • Je hoort bij een groepje, de rokers. Vooral nu roken steeds vaker geweerd wordt, krijg je een sociale verbinding met de groep rokers. Gezellig samen buiten roken, ver weg van ‘die anderen’, de niet-rokers.
 • Roken hoort gewoon bij je. Het is een deel van je identiteit geworden, net zoals de outfit die je draagt.
 • Je krijgt ontwenningsverschijnselen als je stopt. Als je het een keer geprobeerd hebt, ben je er wel achter dat je je ‘rot’ voelt zonder sigaret. Je weet niet zeker of je dat nog eens mee wilt maken.

Herken je je in deze zaken? Maar wil je eigenlijk wel stoppen? Goed plan. Verdiep je om te beginnen eens in de gevaren van roken, de voordelen van stoppen met roken en het stappenplan stoppen met roken. Dat zal je zeker helpen naar je volgende stap: echt stoppen!

close

Previous

Stappenplan stoppen met roken
close

Next

Wat gebeurt er in je lichaam als je stopt met...