BLOG Kruidvat

Luizen: hoe bestrijd je die kriebelende beestjes?

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 30/08/2022

Als je alleen al aan luizen denkt begint je hoofd te jeuken. Hoofdluis is de schrik van elke ouder. Wist je dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen last kunnen hebben van luizen? Ze zijn vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. In deze blog lees je alles over luizen en, nog belangrijker, hoe je er snel vanaf komt.

Hoe herken je hoofdluis?

Luizen die op het hoofd leven zijn grijsblauwe insecten van ongeveer 2 tot 4 millimeter groot. Als je goed kijkt zie je de kleine beestjes rondkruipen of de eitjes liggen. Hoofdluizen zuigen bloed uit je hoofdhuid. Ze maken daarbij speeksel aan wat het bloed dunner maakt. Dit speeksel en de wondjes kunnen voor de jeuk zorgen. Heel soms zitten ze ook tussen de haren van je wenkbrauwen of baard.

Luizeneitjes

Luizen leggen eitjes, ook wel bekend als neten. Dit zijn korrels van 1 millimeter groot. Ze hebben vaak een witte, zwarte of bruine kleur. Luizen plakken de eitjes vast aan je haren, vlak tegen je hoofdhuid. Na ongeveer een week komen de neetjes uit en worden het luizen.

Hoe krijg je luizen?

Iedereen kan luizen krijgen. Het maakt niet uit hoe vaak je je haar wast of hoe goed je het verzorgt. Als het hoofd van iemand met luizen het hoofd van een ander raakt, kan de haarluis overkruipen. Luizen verspreiden zich daarom vooral snel onder kinderen.

Weetjes over luizen

  • Luizen overleven in water. Als een luis water voelt, klampt hij zich vast aan de haren en sluit de opening waarmee hij ademhaalt. Zo overleeft hij met gemak een douchebeurt of zwemfeestje.
  • Luizen hebben bloed nodig om te overleven. Zonder bloed sterft een hoofdluis binnen 24 tot 48 uur. Ze verzwakken snel. Op kleding kunnen ze dus niet lang overleven. De neten (eitjes) kunnen wel makkelijker op kleding overleven, tot wel tien dagen.
  • Een hoofdluis legt elke maand ongeveer 150 eitjes. Een haarluis leeft ongeveer een maand. Tijdens haar leven legt een vrouwtjesluis dus maar liefst 150 eitjes!
  • Luizen kunnen alleen kruipen en lopen. Hoofdluizen kunnen niet vliegen of springen. Iets wat veel mensen nog steeds denken. Je krijgt ze daarom alleen bij direct en nauw contact met iemand anders. Tijdens het aankleden, wassen of knuffelen is de kans het grootst. Ook kunnen ze op een kapstok van de ene naar de andere jas lopen.
  • Je kunt luizen overdragen door je muts of sjaal uit te lenen. De kans om luizen te krijgen via sjaals, mutsen, jassen of andere kleding is niet heel groot, maar wel altijd aanwezig. Vooral omdat de eitjes makkelijk overleven op kleding. Heb je hoofdluizen? Hang je jas voor de zekerheid op een aparte plek op en leg je muts of sjaal een dag lang in de vriezer. Ze kunnen slecht tegen de kou. Dag luis!

Luizen bestrijden

Het is belangrijk om je haar of het haar van je kind op zorgvuldige wijze te ontdoen van de luizen. Met deze vijf stappen is het zo gedaan.

Stap 1: Voorbereiden

Zorg dat je een goed antihoofdluismiddel en een luizen- of netenkam hebt. Controleer iedereen in huis met de kam.

Tip 1 gebruik een luizenkam
Gebruik de Kruidvat Luizenkam* . Leg een wit vel papier op tafel en kam hierboven. Zo zie
je de luizen het beste.

Tip 2: zorg voor een voorraad antihoofdluismiddel
Heb je jonge kinderen? Zorg dan dat je altijd antihoofdluismiddel en een luizenkam in huis hebt. Zo kun je altijd direct aan de slag.

Stap 2: Behandel het haar met antiluizenshampoo

Heb je luizen gevonden? Behandel het haar dan met het antihoofdluismiddel (stap 3). Deze doodt de hoofdluizen en hun eitjes. Gebruik bijvoorbeeld de Kruidvat Anti-Luis Haarlotion*. Deze haarlotion is geschikt voor de behandeling van neten en hoofdluis bij volwassen en kinderen ouder dan zes maanden. Je kunt ook de Kruidvat Anti-Luis Shampoo* gebruiken. Deze shampoo is extra geconcentreerd en bevat geen chemische bestrijdingsmiddelen.

Heb je geen luizen ontdekt? Dan heeft behandelen geen zin. Controleer het haar enkele dagen later nog een keer.

Stap 3: Wassen

Lees de gebruiksaanwijzing van het product dat je koopt goed door. Ieder product vraagt een eigen behandeling. Over het algemeen ga je als volgt te werk:

  1. Verdeel de luizenshampoo of lotion zorgvuldig over droog haar en de hoofdhuid.
  2. Masseer zorgvuldig in tot aan de haarrand in de nek.
  3. Laat de shampoo minimaal 15 minuten intrekken.
  4. Spoel het haar grondig uit met water.

Stap 4: Kammen, heel goed kammen

Pak de luizen- of netenkam er weer bij. Zet de kam zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid en kam in één keer door tot aan de haarpunten. Controleer de haren achter de oren en in de nek ook goed.

Tip: Neem de tijd. Om alle haren goed te kammen, ben je zo vijftien tot dertig minuten bezig.

Stap 5: Opruimen en controleren

Maak de luizen- of netenkam na gebruik goed schoon. Was de kam met water en zeep en kook hem één minuut uit in water. Informeer school, vriendjes en vriendinnetjes over de luizen.

Controleer na het behandelen nog twee weken lang elke dag op hoofdluizen. Kom je weer levende luizen tegen? Herhaal dan bovenstaande stappen.

Hoe voorkom je luizen?

Je weet nu hoe je van hoofdluizen afkomt, maar je wilt het liefst natuurlijk voorkomen dat je ze krijgt. Het belangrijkste hierbij is om het haar wekelijks op luizen te controleren. Daarnaast zijn er ook speciale producten verkrijgbaar, zoals XT Luis Protect & Go spray*. Regelmatig gebruik van deze spray beschermt preventief tegen hoofdluis.

Ben je op zoek naar hulpmiddelen om de luizen te verwijderen? Bekijk dan ons assortiment in één van onze winkels of bezoek onze website.

* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Disclaimer: Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

Frequently Asked Questions (FAQ)

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 08 augustus 2022

Bronnen

https://www.thuisarts.nl/luizen-op-hoofd/mijn-kind-heeft-luizen-op-hoofd

https://www.rivm.nl/hoofdluis

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/hoofdluis

https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/hoofdluis-pediculosis-capitis/

close

Previous

Wespensteek? Dit is wat je kunt doen!
close

Next

Waterpokken: verlicht de klachten vanaf het b...