Kruidvat Blog

Een condoom kiezen

Het vinden van het juiste condoom is een veelvoorkomend probleem. Voor zowel de veiligheid als jullie genot is het belangrijk om de juiste maat te gebruiken. Wij helpen je hier door uit te leggen waar je op moet letten bij het kiezen van een condoom.

Wat is een condoom?

Een condoom is een omhulsel dat meestal gemaakt is van latex. Latex is een soort rubber. Je doet het condoom om de stijve penis van de man en daarna kunnen jullie veilig vrijen. Bovenin het condoom zit een soort reservoir. In deze ruimte wordt het sperma van de man opgevangen. Omdat het sperma zo niet in de vagina van de vrouw komt, kan de vrouw bij goed gebruik niet zwanger raken.

Een condoom beschermt beide partners daarnaast tegen soa’s, omdat de geslachtsdelen elkaar niet aanraken. Dit is uniek ten opzichte van andere voorbehoedsmiddelen. Op bijna alle condooms zit glijmiddel, wat het vrijen makkelijker en fijner maakt.

Hoe kies je het juiste condoom uit?

Wil je graag weten wat voor jullie het juiste condoom is? Loop dan deze drie stappen door:

 1. Welke maat condooms heb je nodig?
 2. Kies de condooms voor het juiste gebruik
 3. Welk materiaal condooms heb je nodig?

Stap 1: Welke maat condooms heb je nodig?

Gebruiken jullie een condoom en vindt je partner dat het lekker zit? Dan gebruiken jullie waarschijnlijk de juiste maat. Er zijn ook mannen die wat groter of kleiner geschapen zijn dan gemiddeld. Voor die mannen kan het wat lastiger zijn om de juiste maat condoom te vinden. Gelukkig zijn er genoeg condoommaten, dus zit er altijd een tussen die bij jou past.

Als je partner een condoom gebruikt dat te groot is, merkt hij dat al snel. Het condoom glijdt dan af. Als het condoom lastig om te doen is, kan het zijn dat het condoom te klein is. Als je een condoom op de juiste manier, omdoet moet het makkelijk gaan. Ook kan een te klein condoom te strak zitten, wat de kans op scheuren vergroot. Het is dus erg belangrijk om de juiste maat te kiezen.

Passen in de winkel is geen optie. Daarom moet je partner zijn penis in erectie meten. Je kunt hiervoor gewoon een meetlint gebruiken. Je bepaalt de condoommaat aan de hand van de omtrek van de stijve penis. De lengte van de penis is dus niet zo belangrijk! De nominale breedte van het condoom bepaalt de maat van het condoom. Dat is dus de breedte van het condoom wanneer je het condoom plat neerlegt. Hieronder zie je welke maat condoom bij welke penisomtrek hoort:

 • Is de omtrek van de penis van je partner 10 centimeter of lager? Dan is de juiste condoommaat 47 mm.
 • Bij een omtrek van 10 tot 11 centimeter is de condoommaat 49 mm. Bij een omtrek van 11 tot 11,5 centimeter is je condoommaat 53 mm.
 • Bij een omtrek van 11,5 tot 12 centimeter is je condoommaat 57 mm. Bij een omtrek van 12 tot 13 centimeter is je condoommaat 60 mm.
 • Bij een omtrek van 13 tot 14 centimeter is je condoommaat 64 mm.
 • Is de omtrek van de penis groter dan 14 cm? Dan is je condoommaat 69 mm.

Het komt zelden voor dat een condoom te kort is. Als dat toch het geval is, doe het condoom dan wel zover mogelijk om de penis. Koop in elk geval geen grotere condoom, want dan bestaat dat de kans dat het condoom afglijdt.

Stap 2: Kies de condooms voor het juiste gebruik

Er zijn verschillende soorten condooms. Probeer gerust verschillende soorten uit. Let daarbij op jullie comfort en natuurlijk de veiligheid. Het is belangrijk dat een condoom goed past en niet oncomfortabel voelt. Naast het standaard condoom, zijn er de volgende soorten:

 • Ultradunne condooms. Deze condooms zijn wat dunner dan gemiddeld, waardoor de man meer voelt.
 • Ribbelcondooms. Deze condooms zijn geribbeld, waardoor de vrouw meer voelt.
 • Condooms met smaken. Jazeker, er bestaan condooms met fruitsmaakjes zoals aardbei en appel. Leuk voor orale seks!
 • Orgasmevertragende condooms. Deze condooms hebben een licht verdovend middel in de top, of een dikkere top. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt voordat de man zijn orgasme bereikt. Daardoor kunnen jullie beide langer van de seks genieten.
 • Sterke condooms of gaysafe condooms. Deze condooms zijn dikker dan gemiddeld en daarom geschikt voor anale seks.
 • Verzorgende condooms. Het glijmiddel op deze condooms bevat ook aloë vera, wat verzorgend is voor de vagina.
 • Latexvrije condooms. Sommige mensen hebben een latexallergie en kunnen daarom geen standaard condooms gebruiken. Voor hen bestaan er latexvrije condooms.

Stap 3: Welk materiaal condooms heb je nodig?

Wist je dat condooms al in de 16e eeuw werden gemaakt? Deze condooms werden gemaakt van schapendarm. Ze waren nog niet zo veilig als moderne condooms, maar boden wel redelijk wat bescherming tegen ongewenste zwangerschappen en soa’s. Sinds 1930 worden condooms gemaakt van latex. Dat is hoe wij ze nu kennen.

Verreweg de meeste moderne condooms worden gemaakt van natuurlijk latex. Latex wordt gewonnen uit de rubberboom. Dit is een boom die op plantages gekweekt wordt, vooral in Zuidoost-Azië. Door een aantal keer een rand weg te snijden van de bast van de rubberboom, komt er een vloeistof vrij. Aan deze vloeistof worden water en andere ingrediënten toegevoegd en zo wordt latex gemaakt. De hoogste kwaliteit van deze latex wordt gebruikt om condooms te maken.

Sommige mensen zijn allergisch voor latex. Last krijgen van pijn en jeuk rond je geslachtsorgaan vanwege het condoom is geen pretje. Gelukkig bestaan er ook latexvrije condooms. Deze condooms worden meestal gemaakt van polyisopreen, dat is een synthetische stof. Wil je graag vegan condooms gebruiken? Let er dan op dat er geen caseïne in het productieproces is gebruikt. Dit is een dierlijk eiwit. Bij veganistische condooms wordt dit vervangen door een alternatief.

Risico bij gebruik van een verkeerd condoom

Een goed passend condoom dat op de juiste manier is omgedaan, bedekt de hele lengte van de penis en blijft tijdens de seks goed zitten. Als het condoom niet goed past, is dat niet fijn. Zo kan een te strak condoom bij de man voor pijn zorgen. Ook kan een verkeerd condoom makkelijker beschadigen en zelfs eraf vallen. Dat verpest niet alleen jullie genot, maar kan er ook voor zorgen dat jullie een soa oplopen of in verwachting raken. Gelukkig weet je nu precies hoe je het juiste condoom kiest.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Wat is impotentie en hoe los je het op?
close

Next Article

Wondverzorging: do’s en don’ts