Hoe kun je keelpijn verzachten?

Keelpijn Vicks

Dit helpt tegen keelpijn

Keelpijn gaat meestal vanzelf weer over, maar het is wel knap vervelend. Lees hier alles over keelpijn en hoe je deze kunt verzachten.

Onze tip: Vicks Farinex Honing & Citroen Keelzuigtabletten zorgen voor de lokale verlichting van symptomen van een zere keel bij volwassenen en jongeren van 12 jaar en ouder.

van 0.00 6.29

Wat is keelpijn?

Bij keelpijn is het keelslijmvlies geïrriteerd, oppervlakkig beschadigd of ontstoken. Ook de klieren in je hals kunnen opzetten als je keelpijn hebt. Je kunt daarnaast oorpijn krijgen en je kunt hees zijn.

Keelpijn kan een aantal oorzaken hebben:

1. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door het een griep- of verkoudheidsvirus.
2. Te veel, te hard of verkeerd praten kunnen keelpijn tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld als je bij een concert of festival bent en boven het geluid uit probeert te komen.
3. Je kunt keelpijn krijgen door irriterende stoffen zoals sigarettenrook. Of allergieën zoals hooikoorts en huisdierallergie.
4. Je kunt ook keelpijn krijgen door een slecht onderhouden airconditioning. Doordat de filters niet schoon zijn verspreiden schimmels en ziektekiemen zich makkelijk.
5. Ook een te koude airco is funest voor je keel. Vooral als er een groot verschil is tussen de temperatuur buiten en binnen.
6. Daarnaast kan een droge lucht keelpijn veroorzaken, bijvoorbeeld door de verwarming in de winter.
7. Keelpijn is ook een symptoom van de ziekte van Pfeiffer, die vooral bij kinderen en jongeren voorkomt.
8. Keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. De pijn kan heel scherp zijn. Oorpijn kan hier ook bij horen.

Wat doen tegen keelpijn?

Keelpijn gaat meestal na een aantal dagen vanzelf weer over. Maar je kunt de pijn wel verzachten, bijvoorbeeld met Vicks Farinex Honing & Citroen Keelzuigtabletten. Antibiotica helpen meestal niet veel als het om een virusinfectie gaat, want die pakken het virus niet aan.

Snel van je keelpijn af?

Vicks Farinex Honing & Citroen Keelzuigtabletten bevatten alle ingrediënten die nodig om zowel de pijn te stillen als de bacteriën tegen te gaan. Een extra voordeel is dat Vicks Farinex een zuigtablet is. De zuigtablet heeft een verzachtende werking.

Wanneer naar de huisarts?

Duurt de keelpijn langer dan een paar dagen en heb koorts of voel je je ziek? Of zie je gele of witte puntjes op je tong? Dan is het goed even naar de huisarts te gaan.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer