BLOG Kruidvat

Tandjes bij je baby: dit moet je weten!

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 17/01/2023

Tandjes bij je baby: wanneer komen ze door en wat merk je?

Als je baby geboren is, heeft hij of zij nog geen tandjes. Stiekem zijn ze er al wel, maar zitten ze nog verstopt onder het tandvlees. Is je baby humeurig en jengelig en zijn de wangetjes rood? Dan komen de tanden misschien wel door. En daar kan je baby echt last van hebben. Hier lees je wanneer de eerste tandjes doorkomen, hoe je dat merkt en wat je kunt doen om de pijn bij doorkomende tandjes te verlichten.

De eerste tandjes van je baby

Gemiddeld komen de eerste tandjes door als je kindje een half jaar oud is. Maar dit verschilt sterk per kindje. Maak je dan ook geen zorgen als je baby wat eerder of later is. Ieder kind ontwikkelt op zijn eigen tempo en dat geldt ook zeker voor het gebit.

Volgorde van tandjes bij je baby

De eerste tandjes die doorkomen zijn de twee middelste snijtanden in de onderkaak. Pas als je kindje rond de 3 jaar oud is, is het melkgebit volledig ontwikkeld. Zo ziet die ontwikkeling er gemiddeld uit:

 • Als je kindje tussen de 4 en 7 maanden oudis, komen de middelste snijtanden onderaan door.
 • De twee middelste tanden in de bovenkaak komen vaak als je kindje tussen de 8 en 12 maanden oud is.
 • Daarna volgen de vier tanden links en rechts naast de snijtanden, zowel in de boven-als onderkaak. Deze tandjes komen meestal door als je kindje tussen de 9 en 16 maanden oud is.
 • De eerste kiezen komen pas als je kindje tussen de 13 en 19 maanden oud is. De voorste kiezen komen dan aan elke kant, zowel boven als onder.
 • Daarna komen de scherpere hoektanden. Deze krijgt je kindje vaak pas als hij of zij tussen de 16 en 22 maanden oud is.
 • Als je kindje tussen de 20 tot 33 maanden is, komen de achterste kiezen door. Daarna is het melkgebit compleet met 20 tanden en kiezen.

Symptomen van doorkomende tandjes

Veel ouders merken het direct aan hun kindje als de eerste tandjes doorkomen. Om het zeker te weten kun je vaak ook wel in het mondje voelen dat er een tand door wil breken. Je voelt dan een hard bobbeltje onder het tandvlees. Je baby kan hier flink last van hebben. Dat uit zich in:

 • Op alles willen bijten en kauwen
 • Veel huilen, onrustig, hangerig en sneller geïrriteerd zijn
 • Overmatig kwijlen
 • Gezwollen tandvlees
 • Rode wangetjes
 • Veel aan de oren trekken of over de wangen wrijven
 • Problemen met slapen
 • Niet willen eten

Van symptomen zoals koorts, diarree en luieruitslag is niet bewezen dat zij met doorkomende tandjes te maken hebben. Toch lijkt dit soms samen te vallen. Heeft je baby koorts en zit hij of zij veel aan de oortjes? Dan kan dit ook veroorzaakt worden door een oorontsteking. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Pijn bij doorkomende tandjes verlichten

Je kindje kan behoorlijk last hebben van de eerste tanden. Maar met deze tips kun je gelukkig helpen om het ongemak te verlichten:

 • Wrijf met een koude, schone vinger zachtjes over het tandvlees waar de tandjes doorkomen. Dit verlicht de pijn. Dit kan ook met een tandenborsteltje. Zo went je kindje gelijk aan het tandenpoetsen.
 • Wanneer de tanden van je baby doorkomen, vindt je kleine het heerlijk om overal op te bijten en kauwen. Geef hem of haar daarom een bijtring of ander bijtspeeltje. Het bijtspeelgoed geeft tegendruk wat de pijn kan verlichten.
 • Koelte helpt. Geef je kindje een bijtring die in de koelkast heeft gelegen.
 • Geef je kindje koude drankjes of wat koud voedsel als hij al vast voedsel eet. Denk aan komkommer en banaan uit de koelkast. Let ook op dat ander voedsel niet te warm is want het tandvlees is erg gevoelig.
 • Je kindje heeft vaak meer behoefte aan zuigen. Een speentje of je pink kan helpen.
 • Heeft je kindje koorts of kan hij niet slapen? Geef hem of haar dan eventueel een zetpil speciaal voor baby’s.
 • Veeg het mondje regelmatig schoon en gebruik een verzorgende crème. Door het vele kwijlen kan huidirritatie rond het mondje ontstaan.
 • Er zijn speciale druppeltjes die het tandvlees verzorgen, zoals VSM Kind Chamodent Tandgel Deze tandgel is speciaal ontwikkeld voor de verzorging en verzachting van het tandvlees bij doorkomende tandjes. Het actieve bestanddeel in Chamodent tandgel is malva sylvestris (groot kaasjeskruid). Dit legt een dekkend laagje dat bijdraagt aan de verzorging en verzachting van het tandvlees bij doorkomende tandjes.
 • Je kunt ook kiezen voor Dentinox* om de pijn te verlichten. Dentinox* is een geneesmiddel dat speciaal gemaakt is voor baby’s. Het verlicht direct de pijn bij het doorkomen van tandjes. De suikervrije druppeltjes bevatten de pijnstillende stof lidocaïne die direct werkt en alleen op de plek waar de pijn zit. Je brengt Detinox eenvoudig met een wattenstaafje aan op het pijnlijke tandvlees.

Wanneer begin je met het poetsen van de tandjes?

Zodra je kindje zijn of haar eerste tandjes heeft, is het tijd om te gaan poetsen. Gebruik hiervoor een speciale babytandenborstel en babytandpasta. De tandenborstel is zachter dan normaal en de tandpasta bevat geen of weinig fluoride. In het eerste levensjaar van je kindje is één keer per dag poetsen genoeg. Poets daarna twee keer per dag.

Wees gerust, het wordt vanzelf beter

Zo gauw de tandjes door zijn, verdwijnen de klachten vanzelf. Blijft je kindje langer last hebben van klachten, ga dan toch even naar de huisarts. Neem liever het zekere voor het onzekere!

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

*dit is een geneesmiddel, lees voor het gebruik de bijsluiter

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 17 januari 2023

close

Previous

Roodvonk: heeft je kind het?
close

Next

Spuugt je baby veel? Hier lees je er alles ov...