
Hoeveel, hoe vaak en hoe lang geef je borstvoeding?
Je denkt erover om borstvoeding te gaan geven of doe je het al? Goede keuze! Deskundigen prijzen borstvoeding omdat je daarmee alle voedingsstoffen geeft die je baby nodig heeft, zeker in de eerste 6 maanden. Maar misschien vraag je je af of je je kindje voldoende en vaak genoeg voedt? We hebben het voor je op een rijtje gezet.
Is mijn borstvoeding wel voldoende?
Op die vraag kunnen we je gelijk een geruststellend antwoord geven. Jouw moedermelk past zich vanzelf aan naar de behoefte van je baby. Naarmate je baby ouder wordt, verandert ook de samenstelling van jouw borstvoeding. Bekijk hieronder hoe dat werkt.
1-4 dagen oud
Je baby is net geboren. De melk die je nu aanmaakt is colostrum. Dit is een dikke gele melk met eiwitten, minerale zouten en vitaminen. Er zitten veel antilichamen in die je baby beschermen tegen infecties.
4-15 dagen oud
Je baby is de eerste dagen door, jouw melk verandert in overgangsmelk. Er zitten veel vetten, suikers en vitaminen in, waarvan je baby flink groeit.
Ouder dan 15 dagen
De tijd gaat snel, de eerste 14 dagen zitten er alweer op. Je melk verandert in rijpe melk. Een dikke gele melk, vol met vetten en lipiden. ’s Ochtends, als je baby nog meer honger heeft, heeft jouw melk automatisch nog meer voedingsstoffen.
Fantastisch hoe dat werkt he? Alles wordt automatisch geregeld door jouw eigen lichaam.

Hoe vaak moet je borstvoeding geven?
Gemiddeld geven vrouwen hun baby’s 6 tot 8 keer per dag borstvoeding, met tussenpozen van ongeveer 2 uur. Wil je baby vaker of minder vaak gevoed worden, pas je dan gewoon aan hem aan. Je kindje kan zelf het beste aangeven hoeveel moedermelk hij nodig heeft.
Vooral pasgeboren baby’s willen vaker aan de borst. Soms wel tot 12 keer per dag. Ook tijdens een intensieve groeiperiode kan een baby extra hongerig zijn. Dit wordt ook wel clusteren genoemd. Je kindje wil vaak kleine beetjes drinken of liefst de hele dag aan de borst. Dit is helemaal normaal en zal vanzelf weer minder worden.
Hoe lang duurt een voeding?
Gemiddeld duurt de borstvoeding 15 tot 20 minuten, maar neem ruim de tijd. Je baby en jijzelf hebben hier echt even de tijd voor nodig. Zorg dat je baby niet te snel drinkt, want te veel in een korte tijd is niet goed voor hem.
Is hij of zij erg gulzig, pas het tempo dan een beetje aan. Dit kun je doen door het zuigen even te onderbreken door een vinger in zijn mondje te stoppen.
Geef je baby in ieder geval genoeg tijd. Aan het begin van de voeding is je melk namelijk waterig. Later verandert de melk in een meer voedzame soort. Dreigt je baby halverwege in slaap te vallen, probeer hem dan wakker te houden tot hij genoeg heeft gedronken. Kietel bijvoorbeeld even zacht onder de voetjes.
Moet ik 1 borst of beide geven?
Je kunt per voeding één borst aanbieden. Laat je kindje deze helemaal leeg drinken. Is hij of zij nog hongerig, bied dan de andere borst ook aan. Begin bij de volgende voeding met de borst die niet leeg gedronken is.
Laat je kindje zelf aangeven waar hij of zij behoefte aan heeft en neem de tijd voor de voeding.
Er staat spanning op mijn borsten, wat moet ik doen?
Je maakt waarschijnlijk op dat moment meer melk aan dan je baby nodig heeft. Je kunt proberen om een beetje melk af te kolven om de spanning in je borsten te verlichten. Vanaf 4 weken na de geboorte kun je sowieso beginnen met afkolven. Je kunt je baby dan langzaam laten wennen aan drinken uit een flesje. Dan kan je partner, opa of oma de voeding ook een keer overnemen.
Keep calm and don’t watch the clock
Over het algemeen geldt dat je je kunt laten leiden door de behoefte van je kleintje. Kijk niet te veel op de klok als het erom gaat of het tijd is voor een voeding of de lengte van de voeding. Geniet vooral van dit mooie moment samen!