BLOG Kruidvat

4 maanden oud: oefenen met vaste voeding

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 05/04/2021

Van de borst of fles* naar vaste voeding en van het eerste hapje naar een echte maaltijd: in het eerste jaar maakt je baby grote sprongen op het gebied van voeding. Maar wanneer is je kindje eigenlijk toe aan dat eerste hapje en wat mag je nu precies wel en niet geven? Dat is nog best lastig. Daarom lees je in deze serie over voedingsschema’s van maand tot maand wat je kleine nodig heeft, inclusief lekkere recepten!

Eindelijk tijd voor iets nieuws: oefenhapjes! Borst- of flesvoeding* is de basis. Daarnaast kun je je baby langzaam laten wennen aan vast voedsel. Aan de nieuwe smaken en structuren moet hij langzaam wennen. Met oefenhapjes dus. Hoe je de oefenhapjes het beste introduceert en wat je kunt geven, lees je hier.

De eerste hapjes gepureerde voeding

Nog steeds is borst- of flesvoeding* de belangrijkste voedingsbron voor je baby. Maar deze maand komt er ook iets nieuws bij: je kunt beginnen met vaste voeding! Niet in de vorm van hele maaltijden, maar als oefenhapjes. Als je baby 6 maanden oud is, is het belangrijk om ook vaste voeding toe te voegen aan het menu van je kleine. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. De komende 2 maanden laat je je baby daarom wennen aan de structuren en smaken.

Oké, starten met oefenhapjes dus. Maar hoeveel per dag dan? Slechts een paar lepels is al genoeg. Denk aan gepureerde banaan, broccoli of wortel. Wissel fruit- en groentehapjes met elkaar af.

Even wennen

Is het tijd voor de eerste oefenhapjes? Kies slim en begin met groente. De meeste baby’s vinden fruit al snel lekker, terwijl groente wat meer herhaling nodig heeft. Als je kleine fruit nog niet kent is groente meteen een stuk aantrekkelijker. Wacht nog even met het mixen van verschillende groentes, zodat je kindje rustig kan wennen aan deze gloednieuwe eetervaring. Afhappen van een lepel is een heel nieuwe eettechniek voor je kindje, om het nog maar niet te hebben over al die nieuwe smaken en texturen. De komende maanden is het vooral een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Op deze momenten geef je oefenhapjes

Tip voor als je start met vaste voeding: geef de hapjes na de borst- of flesvoeding* of geef het tussen twee voedingen in. Dan zit hij nog vol van z’n melkmaaltje en slokt hij de hapjes niet naar binnen. Zo kan hij dus ontspannen aan de nieuwe smaken en structuur wennen.

Heeft je baby geen zin om te trainen? Dram dan niet door. Probeer het later op de dag gewoon nog eens. En geef dan een andere smaak die hij nog niet kent. Misschien is hij uitgekeken op de smaken die hij al vaker heeft geproefd. Een beetje vernieuwing kan dus geen kwaad!

*Borstvoeding is de beste voeding voor je baby.

Recept van de maand

Wennen aan groentehapjes is een grotere uitdaging dan aan zoete fruithapjes.

Wissel die dus met elkaar af. Start met een bloemkoolhapje. Die pureer je simpel en snel in elkaar.

Nodig

  • Bloemkool

Zo maak je het

  1. Vul een pan met een klein laagje water en doe de bloemkoolroosjes hierin.
  2. Breng het water aan de kook en kook de bloemkool in 10 minuten gaar.
  3. Giet de bloemkool af en pureer de roosjes tot een glad papje.

Oefenen met oefenbestek

Oefenhapjes geef je natuurlijk met oefenbestek! Pak het groots aan en ga voor een volledige starterskit met 2 kommen, 2 brede lepels, 2 bewaardozen en 1 antilekbeker. Daar worden je tafel en vloer blij van. Maar ook met alleen een oefenvork en oefenlepel kom je al een heel eind. Die hebben een handige soft grip met antislip. Zo glijdt het bestek dus niet zomaar uit zijn hand.

Bekijk al ons kleurrijke oefenbestek.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

8 tot 12 weken oud: op zoek naar een nieuw ri...
close

Next

5 maanden oud: eerst even oefenen