Kruidvat Blog

Hoesten: oorzaken, soorten en behandelingen

Het is erg vervelend als je regelmatig moet hoesten. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving is hoesten niet prettig. Ook kan veel hoesten weer zorgen voor andere klachten zoals keelpijn. Hoesten is een reactie van je lichaam. Je lichaam maakt met hoesten namelijk je luchtwegen schoon. Heb je last van hoesten en ben je benieuwd wat de oorzaak is? Of welke soorten hoesten er zijn? Lees dan snel verder!

Waar komt hoesten door?

Hoesten is een reactie van je lichaam waarbij je luchtwegen worden schoongemaakt. Je hoest om je luchtwegen te beschermen tegen bijvoorbeeld rook of stof.  Het hoesten zorgt ervoor dat alles wat niet in je luchtwegen hoort, wordt opgehoest. Op die manier kunnen deze ongewenste stoffen snel je lichaam verlaten.

Wat is hoesten?

Bij hoesten ontstaat een prikkel in je luchtwegen. Dit kan in je keel zijn, maar ook in je luchtpijp. Je lichaam wil van die prikkel af en er ontstaat een hoestreactie. De kans is groot dat je hoest bij een verkoudheid of griep. Dit betekent dat er ongewenst vuil in je luchtwegen zit dat je lichaam naar buiten wil werken. Hoesten kan in dit geval enkele dagen duren, maar het kan ook weken aanhouden.

De oorzaken van hoest

Doordat er verschillende soorten hoest zijn, zijn de oorzaken ook vaak niet hetzelfde. Bij een verkoudheid is de oorzaak van de hoest anders dan bij een allergie. Dit zorgt ervoor dat de hoest anders klinkt en aanvoelt. Bij de oorzaken kan er onderscheid worden gemaakt tussen hoesten door een aandoening of virus of hoesten door externe factoren, zoals airconditioning en een hoge luchtvochtigheid. We noemen de meest voorkomende oorzaken voor je op:

 • Luchtwegaandoening
 • Verkoudheid of griep
 • Allergie
 • Ongewenste stoffen
 • Luchttemperatuur

Luchtwegaandoening

Hoesten kan veroorzaakt worden door luchtwegaandoeningen. Er zijn verschillende soorten luchtwegaandoeningen, maar de twee bekendste zijn astma en COPD. Mensen met deze aandoeningen kunnen meer last hebben van hoesten dan mensen zonder een luchtwegaandoening. Dit komt doordat hun luchtwegwand gevoeliger is voor bepaalde stoffen. Sigarettenrook kan bij een astmapatiënt een prikkel veroorzaken waardoor hij als reactie gaat hoesten.

Naast de gevoeligheid voor bepaalde stoffen in de lucht, hebben deze mensen ook sneller last van luchtweginfecties. Deze infecties kunnen voor een hoest zorgen.

Verkoudheid of griep

Een verkoudheid kan ontstaan door een virus. Wanneer je last hebt van een verkoudheid is je slijmvlies ontstoken. Hierdoor wordt het slijmvlies dikker, begin je te snotteren en krijg je een verstopte neus. Je lichaam wil het overtollige slijm uit je keel en neus verwijderen. Dit kan het beste door te niezen en te hoesten. Tijdens het hoesten is te horen dat er slijm wordt opgehoest. Dit wordt ook wel slijmhoest genoemd. Je neus, keel en oren zijn verbonden met elkaar. Daarom is het mogelijk dat je van alle drie last krijgt tijdens een verkoudheid.

Allergie

Een bekende allergie is de huisstofmijtallergie. De uitwerpselen van huisstofmijt zijn grotendeels de oorzaak van deze allergie. Naast hoesten wordt een allergie ook gekenmerkt door een verstopte neus, branderige ogen en benauwdheid. Bij warme en droge lucht kan het hoesten opspelen en verergeren.

Ongewenste stoffen

Er zijn verschillende ongewenste stoffen waar een mens van gaat hoesten. Hierbij kan je denken aan uitlaatgassen, rook of chemische stoffen zoals chloor. Als je gevoelig bent voor dit soort stoffen en snel moet hoesten, kun je deze stoffen het beste zoveel mogelijk mijden.

Luchttemperatuur

Er zijn erg veel verschillende oorzaken van hoest. Naast bovenstaande oorzaken kan een koude of juist warme lucht ook zorgen voor een hoest. Deze lucht kan je luchtwegen prikkelen waardoor je begint te hoesten. Ditzelfde geldt voor een airconditioning. Deze zorgt voor een lage luchtvochtigheid en dat kan een negatieve invloed hebben op je slijmvliezen. Als je slijmvliezen droog zijn, kunnen ziekteverwekkers beter binnendringen. Dit kan een verkoudheid als gevolg hebben.

Verschillende soorten hoesten

Het is erg vervelend om hoestaanvallen te hebben. Daarom is het fijn als je er zo snel mogelijk vanaf bent. Om van de hoest af te komen, moet je eerst weten wat de oorzaak is van de hoest en van wat voor soort hoest je last hebt. Bekende hoesten zijn de kriebelhoest en de rokershoest, maar er zijn ook nog andere soorten hoesten. We zetten ze voor je op een rij:

 • Chronisch hoesten
 • Slijmhoest en vastzittende hoest
 • Kriebelhoest
 • Rokershoest

Chronisch hoesten

We spreken van chronisch hoesten als je altijd hoest. Chronische hoestklachten komen voornamelijk voor bij mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma en COPD. Bij deze aandoeningen zijn vaak ook andere klachten aan de orde.

Slijmhoest en vastzittende hoest

Slijmhoest wordt veroorzaakt doordat er veel slijm in de keel of luchtwegen zit. Dit overtollige slijm wordt veroorzaakt door een irritatie of infectie. De slijmvliezen maken in dit geval meer slijm aan dan normaal. Dit slijm probeer je vervolgens op te hoesten: slijmhoest. De hoeveelheid slijm kan ook zorgen voor een benauwd gevoel. Als het slijm taai is en vast zit spreken we van een vastzittende hoest.

Kriebelhoest

Een kriebelhoest is het tegenovergestelde van een slijmhoest. Er wordt geen slijm opgehoest, maar de hoest voelt vaak aan als een kriebel in de keel. Door overmatig hoesten kan deze droge hoest zorgen voor een pijnlijke en geïrriteerde keel.

Rokershoest

De rokershoest is een vorm van hoesten die ontstaat doordat iemand rookt. De trilhaartjes in de longen van een roker worden beschadigd door de teer van een sigaret. Doordat deze trilhaartjes beschadigd zijn, kunnen ze niet meer hun werk doen; het slijm en andere ongewenste stoffen uit de longen verwijderen. Dit zal op een andere manier het lichaam moeten verlaten en dat is door te hoesten.

Wat kan je doen tegen hoesten?

Om te kunnen beslissen wat de beste behandeling is voor jouw hoest, is het van belang om eerst te achterhalen wat de oorzaak is van je hoest. Als je last hebt van een rokershoest, is een voor de hand liggende oplossing om te stoppen met roken. Een echte oplossing vinden voor een hoest is lastig. Vaak is het enkel mogelijk om bijkomende klachten, zoals keelpijn, te verzachten en moet je op een andere manier worden behandeld tegen het virus. Er zijn verschillende manieren om hoest te verzachten:

 • Hoesttabletten
 • Hoestdrank
 • Balsem
 • Warm drinken
 • Juiste luchtvochtigheid

Hoesttabletten

Taai slijm is een bekende oorzaak van hoesten. Hoesttabletten kunnen bijdragen aan het vergemakkelijken van het ophoesten van dit slijm. Minder slijm geeft een opgelucht gevoel. Hoesttabletten zijn klein en makkelijk in te nemen.

Hoestdrank

Een hoestdrank is een bekend medicijn dat kan bijdragen aan het verlichten van hoest. Bronchostop hoestdrank kan bij alle soorten hoest worden ingenomen, ook bij keelpijn. Ook is er speciaal voor kinderen een hoestdrank verkrijgbaar.

Balsem

Als je last hebt van hoest door taai slijm, is het een hele opluchting wanneer dit los komt en je het kan ophoesten. Een verkoudheidsbalsem kan hier aan bijdragen. Bij benauwdheid kan de balsem de ademhaling verlichten en de luchtwegen verruimen. De balsem kan op de borst, rug en/of hals worden gewreven, maar kan ook worden gebruikt bij het stomen. In dat geval moet je de balsem in een kom heet water oplossen.

Warm drinken

Bij hoesten komt vaak ook keelpijn kijken. Drinken en eten kan daardoor pijnlijk zijn aan je keel. Om de pijn zoveel mogelijk te verzachten is het verstandig om te kiezen voor warme dranken zoals thee. Dit zorgt voor zo min mogelijk prikkels in je keel.

Juiste luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid kan veel invloed hebben op jouw luchtwegen. Te droge en te vochtige lucht kan zorgen voor hoestklachten. In huis zit een ideale luchtvochtigheid rond de 50%. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan de oorzaak zijn van een verkoudheid. Om te voorkomen dat de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt, is het goed om je huis regelmatig even te ventileren.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

5 tips om in beweging te blijven
close

Next Article

Corona en je bloedgroep: is er een verband?