Kruidvat Blog

Alles over ijzer tijdens je zwangerschap

Header_ Alles over ijzer tijdens je zwangerschap

Zwanger? Zo krijg je genoeg ijzer binnen

Je voelt je vaak moe, futloos en af en toe ook duizelig. Herkenbaar? Dit zijn zwangerschapskwaaltjes die veel voorkomen, maar ook kunnen wijzen op ijzertekort. Het is belangrijk om je ijzergehalte dan snel omhoog te brengen. Ontdek hier alles over ijzer tijdens je zwangerschap.

Dubbele ijzerinname nodig

IJzer is onmisbaar in je lichaam. Je hebt het nodig om rode bloedcellen aan te maken. Rode bloedcellen zorgen dat er zuurstof door je hele lichaam gaat. Tijdens je zwangerschap maak je niet alleen rode bloedcellen aan voor jezelf, maar ook voor je ongeboren baby en de placenta. Daardoor heb je dus extra ijzer nodig. Neem je geen extra hoeveelheid, dan kan er een tekort ontstaan.

Sfeerbeeld- Alles over ijzer tijdens je zwangerschap

Hoe weet je of je genoeg ijzer binnenkrijgt?

De volgende symptomen kunnen er op wijzen dat je niet voldoende ijzer binnenkrijgt:

● Moe, slap of futloos gevoel
● Duizeligheid
● Rusteloze benen
● Kortademigheid en snel buiten adem zijn
● Bleke huid

Heb je last van een of meer van deze symptomen? Informeer je verloskundige of huisarts hier dan altijd over. Als je dit op tijd signaleert, heeft het meestal geen gevolgen voor jou en je baby. Het is nu wel tijd om je eetpatroon aan te passen.

Boodschappenlijstje vol met ijzer

Allereerst is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Ook als je niet zwanger bent is dit belangrijk, maar nu helemaal. Vul je boodschappenlijstje de komende tijd in ieder geval aan met de volgende ijzerrijke producten:

● Graanproducten. Vooral volkoren graanproducten zitten vol ijzer, zoals volkorenbrood, rijst en pasta.
● Vlees en vis. In dierlijke producten zit veel ijzer. Vooral lams- en rundvlees hebben een hoog ijzergehalte. Wist je dat je lichaam ijzer uit dierlijke producten sneller opneemt dan uit niet-dierlijke producten? Een goede keuze om dagelijks aan je menu toe te voegen dus.
● Groenten. IJzerrijke groenten zijn peulvruchten (zoals bruine bonen, boontjes, linzen en doperwten), broccoli, andijvie en andere groene groenten.
● Gedroogd fruit. Bijvoorbeeld dadels, rozijnen, pruimen, abrikozen en vijgen.
● Overige producten. Noten (gebrand en ongebrand), zaden, eieren en tofu.

Do’s & don’ts bij een ijzerrijke maaltijd

● Wist je dat vitamine C de ijzeropname stimuleert? Voeg daarom producten met veel vitamine C toe aan je ijzerrijke maaltijd. Denk aan paprika bij je kip of je gebakken ei. En drink bij je ontbijt een vruchtensap. Dat is niet alleen een goede, maar ook hele lekkere toevoeging!
● Combineer je ijzerrijke maaltijd vooral niet met thee, koffie of zuiveldranken. Deze remmen de ijzeropname juist af. Het is verstandig om deze drankjes voortaan dus alleen tussen je maaltijden door te drinken.

Ben jij benieuwd naar ons hele Gezond en Intiem assortiment? Ga dan snel naar onze webshop!

close

Previous Article

Met deze 4 simpele trucs val je binnen no tim...
close

Next Article

Hoe kies je de juiste luiermaat?