Kruidvat Blog

7 tips voor het fotograferen met een wegwerpcamera

Heb je nog een leuke vakantie in het verschiet of een belangrijke dag die je graag vast wilt leggen op camera? Er zijn soms momenten dat je niet wilt dat je smartphone vies of nat wordt of waarbij je je wilt laten verrassen door de foto’s. De oplossing? Een traditionele wegwerpcamera! Hier lees je wat de voordelen zijn en hoe je er de mooiste foto’s mee maakt.

Wat is een wegwerpcamera?

Eind jaren ‘80 kwam de eerste wegwerpcamera op de markt. Niet veel later introduceerden ook andere fabrikanten het plastic hebbeding. Begin jaren ‘90 waren de toestellen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Bijna iedereen liep er met eentje rond. Waar andere fotografietrends komen en gaan, is de wegwerpcamera ruim 30 jaar later nog altijd razend populair.

Een wegwerpcamera is licht, goedkoop en maakt geweldige foto’s. Vooral het verrassingselement van de analoge kiekjes is leuk. Je kunt er 27 foto’s mee maken en je ziet ze pas als ze ontwikkeld zijn.

Tips voor het maken van foto’s met een wegwerpcamera

Maar hoe maak je nou het perfecte shot met een wegwerpcamera? En hoe zorg je ervoor dat de foto’s niet overbelicht raken? We zetten 7 tips voor je op een rij:

Tip 1: Houd je wegwerpcamera stil tijdens het fotograferen. Leun bijvoorbeeld tegen een muur of zoek een stabiele ondergrond om de camera op te zetten.

Tip 2: Zorg dat er voldoende daglicht is. Daglicht is bepalend voor de kwaliteit van je foto. De flits van de camera heeft namelijk maar een geringe sterkte.

Tip 3: Voorkom tegenlicht. Wanneer je tegen de zon in fotografeert wordt je foto onderbelicht. En wil je een persoon voor een raam fotograferen? Dit kun je beter niet bij daglicht doen, want het licht weerkaatst dan in het glas.

Tip 4: Fotografeer, als je de kans hebt, bij daglicht. Bij kunstlicht kan wel, maar houd er dan rekening mee dat de kleurtoon van je foto’s geel of wit kan worden.

Tip 5: Fotografeer vooral stilstaande objecten. Als je (snelle) bewegingen vastlegt, kunnen je foto’s onscherp worden.

Tip 6: Fotografeer je onderwerp zodanig, dat het niet te dicht bij de rand van de foto staat. Zo voorkom je dat een deel van je foto wordt afgesneden.

Tip 7: Houd geen vingers of handen voor de camera. Dat klinkt misschien logisch, maar het is de meest gemaakte fotoblunder. En het is best jammer als er ineens een wijsvinger tussen je vrienden op de foto staat.

Voor de mooiste herinneringen

Heb je de tips opgevolgd, je wegwerpcamera bij je Kruidvat winkel ingeleverd en de foto’s laten ontwikkelen? Plak ze dan in een fotoalbum! Zo creëer je een leuk aandenken voor later. Oh en nog een laatste tip: bewaar je fotoboek altijd op een koele en donkere plek, zoals in een kast of lade. Hiermee voorkom je dat je foto’s verkleuren.  

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Zo stel je een prachtige wanddecoratie samen ...
close

Next

Wanddecoratie: inspiratie voor binnen en buit...