BLOG Kruidvat

Schimmelinfectie baby: herkennen en behandelen

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 25/08/2022

Schimmelinfectie baby: herkennen en behandelen

Heeft je baby rode billetjes? Dan denk je natuurlijk meteen aan luieruitslag. Maar dat hoeft het niet te zijn. Je baby kan namelijk ook een schimmelinfectie hebben. Net als volwassenen hebben baby’s schimmels op hun huid die de huid kunnen binnendringen en daar een infectie kunnen veroorzaken. Hier lees je er meer over.

Wat is een schimmelinfectie?

Schimmels leven overal, zo ook op onze huid. Hier leeft bijvoorbeeld de schimmel Candida albicans. Deze schimmel houdt van een vochtige omgeving. Hier voelt hij zich thuis en kan hij snel groeien waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan. Niet alleen volwassenen kunnen hiermee te maken krijgen, maar ook kinderen en baby’s.

Hoe herken je een schimmelinfectie bij je baby?

Een schimmelinfectie bij baby’s komt meestal voor op de billen en soms ook rond de schaamstreek of op de geslachtsdelen. Dit komt doordat het onder de luier vaak vochtig en lekker warm is en daar houden schimmels van. Als de huid op de billetjes beschadigt wordt door urine en ontlasting kan de schimmel de huid binnendringen en een infectie veroorzaken.

Een schimmelinfectie bij je baby herken je aan:

 • Een branderige rode huid
 • Een schilferige rand om de rode plekken
 • Jeuk
 • Gevoelige of zelfs pijnlijke billetjes

Waar komt een schimmelinfectie bij baby’s voor?

De meeste baby’s die te maken krijgen met een schimmelinfectie hebben deze op hun billen, maar er zijn meer plekken op het lichaam waar een schimmel een infectie kan veroorzaken. Dit zijn de meeste voorkomende plekken op het lichaam:

 • Op de billen
 • In de schaamstreek
 • Op de geslachtsdelen
 • In de mond
 • In het gezicht

Luieruitslag of schimmelinfectie?

De symptomen van een schimmelinfectie lijken vrij veel op die van luieruitslag. Het kan dan ook moeilijk zijn om het verschil goed te zien. Bij luieruitslag zijn de billetjes (licht)rood van kleur en voelt de huid schraal aan. Bij een schimmelinfectie is de huid vaak donkerder rood van kleur en heeft ze een schilferige rand om de rode plekjes.

Een schimmelinfectie kan een gevolg zijn van luieruitslag. De huid van de billetjes raakt door de uitslag beschadigd waardoor de schimmel de huid kan binnendringen en daar een infectie veroorzaakt.

Twijfel je of het om luieruitslag of een huidschimmel gaat? Raadpleeg dan je huisarts.

Schimmelinfectie bij je baby: wat kun je doen?

Heeft je baby een schimmelinfectie? Dan is het belangrijk om hier wat aan te doen. De huidinfectie is namelijk pijnlijk en gaat niet vanzelf over. Neem dan ook direct contact op met je huisarts. Hij of zij zal meestal een antischimmelzalf of -crème voorschrijven.

Tips om een schimmelinfectie bij je baby te voorkomen

Wil je voorkomen dat je kind een schimmelinfectie krijgt of voorkomen dat de infectie verergert? Volg dan onderstaande tips:

 • Verschoon de luier regelmatig
 • Dep de huid droog
 • Gebruik talkpoeder

Verschoon de luier regelmatig

Schimmels houden van een vochtige omgeving. Door de luier regelmatig te verschonen blijft de babyhuid droger en verklein je de kans op een schimmelinfectie. Verschoon dan ook liever een keer te veel dan te weinig.

Tip: als het kan, is het ook fijn om je baby af en toe in zijn of haar blote billen te laten liggen of rondlopen. De huid kan dan even ademen en goed drogen.

Dep de huid droog

Wrijven irriteert de huid. Daarom is het beter de geïnfecteerde huid voorzichtig droog te deppen tijdens het verschonen en na het badderen of douchen.

Zorg voor droge billetjes

Zorg dat de billen van je baby droog zijn. Je kunt eventueel talkpoeder gebruiken. Talkpoeder absorbeert vocht. Je kunt dit daarom op de billetjes doen voor een drogere huid.

Is een huidschimmel besmettelijk?

Een huidschimmel is besmettelijk. Let daarom goed op je hygiëne als je baby een schimmelinfectie heeft. Was je handen na elke verschoning.

Behandeling van een schimmelinfectie bij je baby

Een schimmelinfectie bij een baby komt regelmatig voor, zeker op de billen. De huidinfectie kan op luieruitslag lijken, maar het gaat om een schimmelinfectie. De huid is rood van kleur, heeft schilferingen en kan pijnlijk zijn. Het is dan ook belangrijk om een schimmelinfectie te behandelen. Neem hiervoor contact op met je huis- of consultatiebureauarts.
In overleg met de dokter en kun je een crème aanbrengen, zoals Kruidvat miconazolnitraat* bij kinderen vanaf één maand oud. Deze crème vermindert of doodt de schimmel.
Twijfel je of het een schimmelinfectie of luieruitslag is? Neem dan ook altijd contact op met je huis-of consultatiebureauarts.

* Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

* Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 25 augustus 2022.

close

Previous

Welke maat luier heeft je kindje nodig?