BLOG Kruidvat

Kapotte lippen: alles over gesprongen lippen

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 31/10/2022

Kapotte lippen: alles over gesprongen lippen

Wanneer je lippen gebarsten en kapot zijn, is dat heel vervelend. Zeker op die momenten dat je ze gebruikt, zoals wanneer je praat of eet. Auw! Maar hoe komt het dat je kapotte lippen hebt? En hoe herstel je ze het snelst? Je ontdekt het hier.

Beschadigde lippen, hoe kan dat?

Je wilt natuurlijk het liefst dat je lippen er gezond uitzien en ook zo aanvoelen. Maar als ze beschadigd zijn, is dat helaas niet het geval. De huid van je lippen is erg gevoelig en kan daardoor snel beschadigen. Wist je dat de huid van je lippen in tegenstelling tot de rest van je huid geen talgklieren bevat? Deze klieren zorgen er normaal gesproken voor dat je huid vet en soepel blijft. Doordat je lippen geen talgklieren hebben drogen ze sneller uit en kunnen ze kapot gaan.

Oorzaak van gesprongen lippen

Er zijn verschillende oorzaken van kapotte lippen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Uitdroging door vochttekort
  • Tekort aan bepaalde vitaminen, zoals vitamine B2
  • Regelmatig aan je lippen likken waardoor ze uitdrogen

Een vochttekort bij je lippen kan ontstaan door koud en vochtig weer, daarom heb je in de winter vaker last van kapotte lippen dan in de zomer. Ook droge lucht kan je lippen uitdrogen, bijvoorbeeld als de verwarming in huis aanstaat

Beschadigde lippen herkennen

Kapotte lippen zijn heel vervelend en kunnen zelfs pijn doen. Dit zijn de belangrijkste symptomen waaraan je beschadigde lippen herkent:

Lippen kapot?

Ervaar je bovenstaande symptomen, dan spreek je van kapotte lippen. Dit voelt vervelend aan en ziet er niet mooi uit, maar kan ook grotere gevolgen hebben. Als je lippen beschadigd zijn, kunnen bacteriën en virussen namelijk makkelijker je lichaam binnendringen. Hierdoor heb je meer kans op bijvoorbeeld een koortslip of andere infectie. Het is daarom belangrijk om kapotte lippen snel te verhelpen.

Wat smeer je op je lippen?

Wil je voorkomen dat je lippen kapot gaan of gesprongen lippen herstellen? Dan zijn er verschillende producten verkrijgbaar die je kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld lippenbalsem of vaseline op je lippen smeren.

Om je lippen weer gezond te krijgen hebben ze vocht nodig. Smeer ze daarom in met vaseline. Dit houdt ze soepel en gehydrateerd. Vaseline laat vaak wel een vettig laagje achter, dus als je de deur uit moet, kun je ook voor een lippenbalsem kiezen.

Een andere tip die we je graag meegeven is het gebruiken van natuurlijk hydraterende ingrediënten op je lippen. Wist je dat bijvoorbeeld honing en aloë vera van nature hydraterend werken en je lippen voeden? Om je lippen te herstellen kun je ze daarom met deze ingrediënten insmeren. Ook kun je wat komkommer op je lippen leggen of ermee over je lippen wrijven om ze te hydrateren en herstellen.

Kapotte lippen herstellen en voorkomen

Naast producten die je op je lippen kunt smeren, zijn er meer manieren om goed voor je lippen te zorgen. Onderstaande handige tips helpen je je kapotte lippen snel te herstellen en te voorkomen dat ze weer beschadigen:

  • Lik zo min mogelijk aan je lippen
  • Adem door je neus
  • Pluk niet aan de losse velletjes
  • Bescherm je lippen tegen de zon
  • Drink voldoende water
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid
  • Stop met roken

Lik zo min mogelijk aan je lippen

Door aan je lippen te likken droogt de huid nog sneller uit. Stop daar dan ook direct mee, hoe verleidelijk het ook is.

Adem door je neus

Ben je verkouden en zit je neus verstopt? Dan adem je waarschijnlijk grotendeels door je mond. Maar hierdoor droogt de huid van je lippen uit. Probeer daarom altijd zoveel mogelijk door je neus te ademen.

Pluk niet aan de losse velletjes

Heb je losse velletjes op je lippen? Dan is het belangrijk om hier vanaf te blijven. Het is natuurlijk heel verleidelijk om eraan te gaan plukken of ze proberen eraf te bijten, maar hierdoor beschadig je je lippen alleen maar meer. Niet doen dus.

Bescherm je lippen tegen de zon

Uv-stralen zijn niet alleen schadelijk voor je huid, maar ook voor je lippen. Om te voorkomen dat ze hierdoor vocht verliezen en beschadigd raken is het belangrijk om ze goed tegen de zon te beschermen. Gebruik hiervoor een lippenbalsem met SPF.

Drink water

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar water drinken helpt om het vochttekort aan te vullen en je lippen te hydrateren. Je lippen zijn je dus zeer dankbaar als je elke dag 1,5 tot 2 liter water drinkt.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Om je gesprongen lippen te herstellen en te voorkomen dat ze weer kapot gaan is het belangrijk voor een goede luchtvochtigheid te zorgen. Ventileer je huis daarom regelmatig, zet een bakje water op de verwarming of plaats een luchtbevochtiger in huis. De lucht in huis wordt hierdoor minder droog en dat is beter voor je lippen.

Stop met roken

Rook je? Dan heb je meer kans op kapotte en gesprongen lippen. De rook kan de gevoelige huid van je lippen irriteren. Als je lippen gebarsten zijn, is het dus voor het herstel beter om even niet te roken. En wil je voorkomen dat ze weer kapot gaan, dan is dit meteen een mooi moment om helemaal te stoppen met roken.

Houd je lippen gezond

Kapotte en gesprongen lippen zijn heel vervelend. Je lippen doen pijn en zien er niet mooi uit. Gelukkig weet je nu precies wat je moet doen tegen kapotte lippen. Ook weet je hoe je voorkomt dat ze weer beschadigen. Zo houd je je lippen gezond en mooi!

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 21 oktober 2022

close

Previous

Eczeem of ringworm: hoe herken je het?
close

Next

De voordeligste huidverzorgingsroutine met Kr...